Ali ministrstvo res načrtuje ukinitev financiranja zasebnih vrtcev?

Slovenija 17. Jan 202405:20 24 komentarjev
Vrtec
Fotografija je simbolična (Foto: PROFIMEDIA)

Med starši otrok, ki obiskujejo zasebne vrtce, je zakrožila informacija, da naj bi ministrstvo načrtovalo ukinitev financiranja zasebnih vrtcev. Na ministrstvu so pojasnili, da so res ustanovili delovno skupino, ki se ukvarja s spremembami zakona o vrtcih. Medtem ko se na ministrstvu sprašujejo o smotrnosti financiranja zasebnih vrtcev, če v javnih ostajajo prosta mesta, pa iniciativa staršev izpostavlja, da bi spremembe financiranja pomenile zaprtje zasebnih vrtcev.

Na družbenih omrežjih je zakrožila informacija, da naj bi ministrstvo za vzgojo in izobraževanje pripravljalo ukinitev sofinanciranja zasebnih vrtcev. Starše otrok v zasebnih vrtcih pa so pozvali, naj se včlanijo v Iniciativo staršev otrok v zasebnih vrtcih, ki jo je ustanovil in jo vodi Gregor Bezenšek. Po njihovih navedbah ministrstvu načrtuje spremembe 34. člena zakona o vrtcih in poseg v sofinanciranje vrtcev.

Na ministrstvu za vzgojo in izobraževanje smo preverili, ali se bodo res zgodile spremembe pri financiranju zasebnih vrtcev. Za N1 so pojasnili, da so imenovali delovno skupino, ki se ukvarja s spremembami zakona o vrtcih. Prvič se je sestala konec decembra 2023. Njeni člani so predstavniki vseh treh reprezentativnih združenj občin, predstavnik Skupnosti vrtcev Slovenije in Združenja ravnateljic in ravnateljev vrtcev Slovenije ter predstavnica Združenja zasebnih vrtcev Slovenije.

igrišče, igrala, vrtec, duševno zdravje otrok
Foto: Žiga Živulović jr./BOBO

“Med številnimi vsebinskimi vprašanji, ki jih je treba obravnavati in predlagati nove zakonske rešitve, je tudi vprašanje preučitve ustreznosti sistema financiranja zasebnih vrtcev, ki nimajo pridobljene koncesije, so pa upravičeni do prejemanja sredstev za vsakega vključenega otroka iz občinskega proračuna v višini 85 odstotka sredstev, ki bi jih občina zagotavljala, če bi bil otrok vključen v istovrstni program javnega vrtca,” so pojasnili na ministrstvu.

Prav o tem govori 34. člen zakona o vrtcih. Ta člen določa, da mora zasebni vrtec za pridobitev javnih sredstev izvajati najmanj poldnevni program, zagotoviti vzgojitelje in pomočnike vzgojiteljev, ki izpolnjujejo izobrazbene pogoje, imeti vsak en oddelek otrok ter biti dostopen vsem otrokom pod enakimi pogoji. Določena je tudi metodologija za izračun, koliko denarja lahko prejme zasebni vrtec.

Je primerno plačevati zasebne vrtce, če mesta v javnih ostajajo prosta?

“Situacija se v praksi spreminja, in sicer tako, da ostajajo nezasedena oziroma prosta mesta v javnih vrtcih. Zato se čedalje pogosteje postavlja vprašanje o primernosti financiranja zasebnih vrtcev brez koncesije iz javnih sredstev, ob hkratnem financiranju prostih mest v javnih vrtcih,” so poudarili na ministrstvu.

Vendar je do končne priprave predlogov zakonskih sprememb pred člani delovne skupine še veliko dela, so zapisali in dodali, da zato v tem trenutku ne morejo izpostavljati posameznega vsebinskega področja. “Glede na to, da je v delovni skupini tudi predsednica Združenja zasebnih vrtcev Slovenije, lahko interese zasebnih vrtcev tako glede sistema financiranja zasebnih vrtcev iz javnih sredstev, kot tudi drugih vprašanj izvajanja programov predšolske vzgoje v zasebnih vrtcih, izpostavlja že v fazi same priprave zakonskih sprememb,” so še zapisali na ministrstvu.

vrtec
Foto: Bor Slana/BOBO

“Spremembe zakona pomenijo zaprtje večine zasebnih vrtcev”

Medtem v iniciativi, ki se ji je pridružilo okoli 500 staršev, opozarjajo, da naj bi delovna skupina načrtovala spremembo 34. člena. “Načrtovane spremembe pa potencialno predvidevajo celo črtanje 34. člena zakona v celoti in s tem ukinitev sofinanciranja obiskovanja otrok v zasebnih vrtcih ter posledično ukinitev zasebnih vrtcev. Kot edina možnost sofinanciranja otrok v zasebnih vrtcih se predvideva podelitev koncesije zasebnemu vrtcu od občine, kar pa bi v praksi pomenilo absolutno moč in samovoljnost občin,” je za N1 razložil Bezenšek. O podelitvi koncesij namreč odločajo občine oziroma župani.

“Sprememba zakona bi v praksi pomenila ukinitev oziroma zaprtje večine zasebnih vrtcev v Sloveniji, saj bi ti vrtci za večino staršev postali nedosegljivi, posledično pa bi zasebni vrtci postali vrtci za najbogatejšo elito,” je dodal. Starši, zbrani v iniciativo, so zaradi informacij o spremembah, ki krožijo, zgroženi. Poudarjajo, da imajo pravico, da sami izberejo vrtec, ki ga bo obiskoval otrok.

Na ministrstvu smo tako še enkrat preverili, ali delovna skupina res načrtuje črtanje 34. člena zakona. Vnovič so odgovorili le, da se je delovna skupina prvič sestala decembra in da je pred njo še veliko dela ter zato trenutno ne morejo dati več informacij o vsebinskih področjih.

 9. januarja je bilo v vrtce vključenih 97.645 otrok, od tega je v zasebnih vrtcih 5.088 oziroma 5,8 odstotka otrok, so še zapisali na ministrstvu.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje