SDS zmotila izločitev Borisa Pahorja, ogorčeni zaradi Aleksandra Čeferina

Slovenija 04. Jul 202321:11 6 komentarjev
Boris Pahor
Žiga Živulović jr./BOBO

SDS zahteva sklic nujne seje parlamentarnega odbora za kulturo zaradi "izločitve Borisa Pahorja s seznama slovenskih avtorjev na Frankfurtskem knjižnem sejmu". Prav tako so ogorčeni, da bo na sejmu gostoval predsednik Uefe Aleksander Čeferin.

Poslanska skupina SDS je zahtevala sklic nujne seje parlamentarnega odbora za kulturo, na kateri naj bi govorili, kot so zapisali v svoji zahtevi, o “izločitvi Borisa Pahorja s seznama slovenskih avtorjev na Frankfurtskem knjižnem sejmu“, na katerem bo Slovenija letos častna gostja.

V opozicijski SDS so, kot so zapisali, ogorčeni nad tem, da bo na letošnjem Frankfurtskem knjižnem sejmu (FKS) “gostoval predsednik Uefe Aleksander Čeferin, ki se bo pogovarjal o povezavi med športom in literaturo, ne bo pa tam prostora za enega najbolj prevajanih umetnikov z visoko kvalitetnim literarnim opusom ter prejemnika priznanja Državljan Evrope Borisa Pahorja”.

Kot so še dodali, Pahorja ne bi smeli zaobiti, njegov “formalistični izbris” pa so označili za nerazumen in skrajno nerazumljiv.

Direktorica Javne agencije za knjigo (JAK), ki vodi projekt Slovenije častne gostje na FKS, Katja Stergar je sicer v nedavnem odzivu dejala, da Boris Pahor nikoli ni bil črtan s programa. Kot je pojasnila, pa so na sedanjem seznamu navedeni le tisti avtorji, ki naj bi bili tudi fizično navzoči na sejmu v Frankfurtu, in ne vsi, ki bodo ali so bili na različne načine predstavljeni v okviru projekta FKS.

Delo Borisa Pahorja bo zagotovo vključeno v program, tako kot tudi dela drugih slovenskih klasikov, je zatrdila Stergar. Spomnila je, da bo med drugim v slovenskem paviljonu na FKS s posebno grafično rešitvijo izpostavljeno Pahorjevo delo Nekropola.

Seznam za FKS sicer po besedah direktorice JAK ni dokončen, saj bo do odprtja sejma zaradi različnih okoliščin še prihajalo do sprememb. Sejem bo potekal med 18. do 22. oktobrom.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje