Še en poziv Televiziji Slovenija, da prenaša protestni shod

Slovenija 07. Apr 202309:10
Glas ljudstva
N1

V Iniciativi Glas ljudstva pozivajo RTV Slovenija, da na svojih kanalih v živo prenaša protestni shod, ki ga danes v iniciativi popoldne pripravljajo pred ministrstvom za zdravje.

V Iniciativi Glas ljudstva pred ministrstvom za zdravje popoldne pripravljajo ‘pohod za javno zdravstvo’ in javno tribuno.

Ob tem pa v iniciativi RTV Slovenija pozivajo, da pohod v celoti v živo prenaša na svojih kanalih, v skladu s svojo prakso neposrednih prenosov vseh prijavljenih shodov. “RTV vabimo, da čim prej stopi v stik z iniciativo Glas ljudstva, da jim predamo logistične podrobnosti, ki jih potrebujejo za prenos shoda,” so zapisali v sporočilu za javnost.

V iniciativi menijo, da je stanje v zdravstvu “vedno bolj katastrofalno”, ob tem pa so med drugim spomnili na dolge čakalne vrste, številne paciente brez zdravnika in napoved zavarovalnice Generali, ki je napovedala 30-odstotno podražitev premije za dopolnilno zdravstveno zavarovanje.

Glas ljudstva zahteva konkretna dejanja in takojšnje ukrepanje. V ta namen so spisali tudi predloge treh zakonov (interventnega ter paket dveh zakonskih sprememb, s katerima ukinjajo dopolnilno zdravstveno zavarovanje in predlagajo pravičnejši davek), ki so ju že predstavili predsedniku vlade in poslanskim skupinam. Glavna zahteva današnjega shoda je, da predsednik vlade oziroma koalicija te predloge zakonov do 26. aprila sprejme v zakonodajni postopek. “Če se to ne bo zgodilo, bomo začeli zbirati overjene podpise, da sami vložimo zakone v državni zbor,” so dodali.

Nacionalna televizija je do zdaj prenašala pet shodov oziroma protestov, nazadnje so prejšnji teden na prvem programu TV Slovenija prenašali protest upokojencev, ki sta ga pod taktirko nekdanjega poslanca SDS Pavla Ruparja organizirala Glas upokojencev in Inštitut 1. oktober.

Marca je javni zavod na prvem programu prenašal tudi protest proti politiki ljubljanskega župana Zorana Jankovića, ki ga je organiziral Glas ljudstva za otroke in družine, ki ga vodi Aleš Primc.

Zahteve po prenosu shodov na nacionalni televiziji so se začele po tistem, ko je javni zavod neposredno prenašal drugi shod upokojencev. To je takrat sprožilo polemike, ali gre za upravičeno potezo odgovornih na televiziji.

Že nekaj dni pozneje so neposredni prenos zahtevali Mladi za podnebno pravičnost, TVS pa je podnebni štrajk mladih prenašala na tretjem programu. Ob dnevu žensk je potekal še feministični protest, ki so ga organizirali v društvu Iskra. Tega na RTVS niso prenašali na televizijskem kanalu, pač pa na spletnem programu MMC TV.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.