Še ena napaka: obsežno operirali pacienta, ki sploh ni imel raka prostate

Slovenija 21. Feb 202411:29 > 15:33 17 komentarjev
zdravnik
Fotografija je simbolična (Foto: PROFIMEDIA)

Po razkritju N1, da so na Onkološkem inštitutu v Ljubljani novembra želodec odstranili pacientu, ki raka ni imel, se je izkazalo, da se je podobna zamenjava vzorcev zgodila tudi maja lani. Na Inštitutu za patologijo Medicinske fakultete Univerze v Ljubljani so napačno diagnosticirali raka prostate, na UKC Ljubljana pa pacienta obsežno operirali.

Po razkritju N1, da so na Onkološkem inštitutu v Ljubljani zaradi zamenjave vzorcev pri zunanjem izvajalcu želodec odstranili napačnemu pacientu, je v javnost prišla še ena podobna zgodba.

Kot so za N1 potrdili na UKC Ljubljana, so konec lanskega maja, 25. 5., na Inštitutu za patologijo Medicinske fakultete Univerze v Ljubljani pacientu napačno diagnosticirali raka prostate, znova zaradi zamenjave vzorcev.

Kako točno je do zamenjave vzorcev prišlo, je na popoldanski novinarski konferenci pojasnil predstojnik inštituta za patologijo Jože Pižem. So pa na UKC potrdili, da se drugi pacient še danes zdravi zaradi napredovalnega raka prostate.

Da je bila operacija obsežnejša, kot bi morala biti, je, tako kot pri odstranjenem želodcu, pokazala šele biopsija odstranjenega tkiva.

Na vprašanja, zakaj napake niso odkrili že pred operacijo, pa so na UKC Ljubljana za N1 pojasnili, da je magnetna resonanca pred operacijo na prostati pokazala sumljivo lezijo in visok prostati specifični antigen (PSA) s trendom rasti. “Izvidi so podpirali diagnozo raka prostate,” so tudi zapisali.

Javnosti o napaki niso obvestili, ker to ne bi bilo koristno in bi samo “vnašali zmedo”. Dodali so, da so na strokovnem nivoju sprejeli dodatne varnostne ukrepe.

Za MMC, kjer so o primeru poročali prvi, so na UKC Ljubljana še pojasnili, da bi bil tudi sicer na omenjenem pacientu indiciran operativni poseg, a v manjšem obsegu.

Na N1 smo spremljali tudi novinarsko konferenco ministrstva za zdravje: Kaj o še eni napaki pri diagnozi raka pravijo na ministrstvu za zdravje?

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje