Zaradi nevednosti ministrov nemir v koaliciji: “Rad bi, da se poenotimo”

N1 Studio 21. Jul 202320:05 14 komentarjev
Matej Tašner Vatovec
Denis Sadiković/N1

Koalicija je bila pri ponovnem glasovanju po vetu o zakonu o dolgotrajni oskrbi enotna in trdna, veliko več napetosti pa vlada zaradi azilne zakonodaje. Golobovi ministri namreč niso vedeli, o čem glasujejo in so se strinjali z mnenjem prejšnje Janševe vlade. Kaj bodo storili zdaj, kako bodo o tem glasovali poslanci in ali bo imel Luka Mesec zato težave v svoji stranki? V oddaji N1 STUDIO je gostoval vodja poslanske skupine Levica Matej T. Vatovec.

Mnenje vlade o ustavnosti zakonov o tujcih in mednarodni zaščiti negativno preseneča predsednico Natašo Pirc Musar, oglasil pa se je tudi varuh človekovih pravic Peter Svetina, ki meni, da 10.a in 10.b člen zakona o tujcih nista skladna ne z ustavo ne z evropskim pravnim redom.

Zdaj že razvpito vladno mnenje so na seji vlade prejšnji teden podprli tudi ministri Levice. Koordinator stranke Luka Mesec se je javnosti že opravičil.

So v koaliciji že ugotovili, kako se je to zgodilo in kako so ekipe na ministrstvih spregledale, o čem bodo ministri sploh glasovali? Vodja poslancev Levice Matej T. Vatovec v oddaji N1 STUDIO na to pravi, da je bilo gradivo nekoliko skrito oziroma neobičajno postavljeno na dnevni red, in sicer med poslanska vprašanja in pobude.

“Tudi sama točka na dnevnem redu je bila poimenovana tako, da je bilo težko razbrati, da gre za neko sporno zadevo.” Vatovec je prepričan, da bi v nasprotnem primeru marsikdo glasoval drugače.

V oddajo smo povabili tudi predstavnika Gibanja Svoboda in SD. V Golobovi Svobodi menijo, da je to stvar vlade in notranjega ministrstva, v SD pa sogovornika niso našli – čeprav je oddaja potekala v državnem zboru, kjer so bili tudi njihovi poslanci.

O tem, ali je ministrstvo za notranje zadeve to naredilo namenoma, Vatovec ni želel špekulirati. Kot prvopodpisanemu pod zahtevo za oceno ustavnosti se mu zdi ključno, da vlada bodisi popravi mnenje – če je to možno – bodisi državni zbor poda odgovor ustavnemu sodišču. Ob tem verjame, da bodo takrat vse koalicijske partnerice bolj usklajene.

Mesec je sicer celo vodil vladni odbor za državno ureditev in javne zadeve, kjer je bilo mnenje obravnavano, a je nadomeščal ministra za notranje zadeve Boštjana Poklukarja. Mnenje, ki so ga pripravili na ministrstvu za notranje zadeve, pa je bilo med vladnimi gradivi že 29. junija, kar pomeni, da so imeli dva tedna časa, da to nekdo opazi. Ali Vatovec sprejema Meščevo opravičilo?

Parlamentarni odbor za notranje zadeve, ki ga vodi Tereza Novak iz Svobode, sicer nekdanja izvršna direktorica Slovenske filantropije, bi moral o mnenju glasovati do 6. avgusta, za zdaj pa seja ni sklicana. Kakšen je načrt koalicije?

Po informacijah N1 Golob podpira stališče Poklukarja zaradi spremenjenih migracijskih razmer po vstopu Hrvaške v schengen. Kaj na to pravi Vatovec in kaj bo naredila Levica v primeru, da premier oziroma Svoboda ne bo upoštevala njihovih pomislekov?

Po mnenju Vatovca to, kar se je zgodilo, sicer ne more vplivati na položaj Luke Mesca v stranki oziroma na jesensko odločanje o tem, kdo bo koordinator Levice.

Minister za obrambo Marjan Šarec je včeraj napovedal rekorden nakup vojaške opreme. V Levici tem nakupom seveda ostro nasprotujejo, zato so njihovi ministri na seji vlade glasovali proti. Po besedah Vatovca so v vlado vstopili z zelo jasnimi cilji, ob tem pa že ves čas sodelujejo z dvema strankama, ki močno zagovarjata slovensko članstvo v Natu. Kot dodaja, se “moramo kot družba vprašati, kje so naše prioritete”.

Celotno oddajo si lahko ogledate v spodnjem posnetku:

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje