Po odstopu od nakupa Boxerjev je Šarec napovedal rekordni nakup vojaške opreme

Slovenija 20. Jul 202314:54 18 komentarjev
Osemkolesnik
Srdjan Zivulovic/Bobo

Ministrstvo za obrambo je na današnji seji vlade predlagalo širitev dnevnega reda seje s predlogi za spremembo razvojnih programov. Kot so sporočili iz stranke Levica, gre za rekordne nabave orožja v naslednjih štirih letih v vrednosti okoli milijarde evrov. Minister za obrambo Marjan Šarec je pojasnil, da bo slovenska vojska v naslednjih treh letih kupila šest novih helikopterjev, sistem protizračne obrambe, dodatno transportno letalo Spartan in 106 bojnih oklepnih vozil 8x8 za izgradnjo srednje bataljonske skupine. Ob tem je minister zatrdil tudi, da so stroške nakupa bojnih oklepnih vozil znižali za okoli pol milijarde evrov.

Ministrstvo za obrambo je na sejo vlade uvrstilo točko s predlogi za spremembo razvojnih programov, preko katerih bo Slovenija za nabavo orožja v naslednjih štirih letih namenila okoli milijardo evrov. Kot so sporočili iz stranke Levica, bo ministrstvo za obrambo nabavilo 106 oklepnikov 8×8 v višini skoraj 700 milijonov evrov, protiletalske rakete za 200 milijonov evrov, helikopterji za Natove specialne sile za skoraj 200 milijonov evrov in še eno transportno letalo Spartan za 60 milijonov evrov.

Minister za obrambo Marjan Šarec je po seji vlade dejal, da je vlada umaknila projekt boxer in da celotni projekt zajema 136 vozil in ne 45, kot jih je bilo naročenih. Ob tem je poudaril, da so zmanjšali število bojnih osemkolesnikov na 106 in da bo Slovenija pri tem projektu tudi prihranila. V celoti je izhodiščna vrednost osemkolesnikov predvidena na 695 milijonov evrov. “Za celotno bojno bataljonsko skupino bomo prihranili 497 milijonov evrov,” je poudaril obrambni minister.

Šarec je izpostavil tudi, da bo Slovenija za prihranjen denar od projekta boxer nakupila še kopenski sistem zračne obrambe, šest helikopterjev in dodatno transportno letalo Spartan. Pojasnil je, da so sredstva za ta projekt razporejena čez naslednja štiri leta. “S tem pa zasledujemo resolucijo o dolgoročnem opremljanju slovenske vojske do leta 2040 in srednjeročnem programu opremljanja, kar pomeni, da moramo vsaj 20 odstotkov celotnega obrambnega proračuna nameniti za nakup vojaške opreme,” je poudaril Marjan Šarec.

Dodal je, da bodo omenjeni projekti bistveni izboljšali položaj slovenske vojske, s tem pa bo slovenska vojska postala modernejša in bolj usposobljena, ki bo “kos izzivom sedanjega časa”. Šarec je opozoril, da Slovenija še vedno ne dosega zaveze, ki jo je dala zvezi Nato, da bo za obrambne izdatke namenila dva odstotka BDP. “Nekatere manjše države od Slovenije se že približujejo dvema odstotkoma, nekatere so pa to mejo že presegle. Mi smo na dni lestvice držav zveze Nato po obrambnih izdatkih,” je dejal minister za obrambo.

V Levici ostro nasprotujejo nakupom orožja

V Levici sporočili, da pričakujejo še dodatne nakupe in da bodo na koncu stroški še znatno višji. “Vse to se dogaja ob ponovnem uvajanju fiskalnega pravila in pritiskih na vsa ostala ministrstva k zmanjševanju porabe javnih financ, vključno z razmisleku o zakonodajnih spremembah, s katerimi bi se zmanjšale zakonske obveznosti države upravičencem s področja sociale. V Levici močno nasprotujemo nakupom omenjenega orožja in dodatnemu oboroževanju,” so zapisali v sporočilu za javnost in dodali, da so ministri Levice glasovali proti navedenim nakupom.

Spartan
PROFIMEDIA

Na pobudo Levice je bil izglasovan tudi sklep, da mora ministrstvo za obrambo v svoj proračun vključiti sredstva za mednarodno razvojno pomoč, ki morajo do leta 2030 doseči 0,33 %. Ob tem so v najmanjši koalicijski stranki še zapisali, da se rekordno oboroževanje za potrebe zveze Nato dogaja ob ponovnem uvajanju fiskalnega pravila in pritiskih na vsa ostala ministrstva k zmanjševanju porabe javnih financ.

“Kot vedno so tudi tokrat izgovor za povečevanje trošenja denarja za orožje varnostne razmere. Pri tem nihče noče govoriti o temeljnih vzrokih za trenutne varnostne razmere, ki ležijo ravno v vse večjem oboroževanju, širjenju Nato pakta ter vsesplošni militarizaciji Evrope in sveta. Namesto o tem, katero orožje bomo še kupili, bi se morali začeti pogovarjati o tem, kako bomo obseg oborožitve zmanjšali in kako čim prej doseči mir,” so v odzivu zapisali v Levici

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje