Predsednico Pirc Musar vladno mnenje negativno preseneča

Slovenija 20. Jul 202317:55 6 komentarjev
Nataša Pirc Musar
Foto: Žiga Živulović jr./BOBO

Predsednico republike Natašo Pirc Musar mnenje vlade o ustavnosti zakonov o tujcih in mednarodni zaščiti negativno preseneča. Za N1 je tudi poudarila, da je za odločevalce ključno, da so pred sprejetjem odločitev dobro seznanjeni z vsebino, ki jo obravnavajo, saj to ohranja in krepi zaupanje javnosti v njihovo delo.

Predsednico republike Natašo Pirc Musar je mnenje, ki ga je o ustavnosti zakonov o tujcih in o mednarodni zaščiti prejšnji teden sprejela vlada, negativno presenetilo.

Kot smo poročali, je vlada ocenila, da so spremembe zakonov o tujcih in o mednarodni zaščiti, ki jih je sprejela prejšnja Janševa koalicija, poslanci tedaj opozicijskih LMŠ, SD, Levice in SAB pa o njih zahtevali presojo ustavnega sodišča, skladna z ustavo. Takšno mnenje, ki ga je pripravilo notranje ministrstvo pod vodstvom ministra Boštjana Poklukarja, so podprli vsi na seji navzoči ministri. Med njimi tudi Marjan Šarec, Luka Mesec, Alenka Bratušek in Matjaž Han, ki so bili pred poldrugim letom med 36 opozicijskimi poslanci, ki so zahtevali oceno ustavnosti spornih določil omenjenih dveh zakonov. Po seji je sicer več ministrov dejalo, da so mnenje MNZ podprli, ker niso vedeli, o čem so glasovali.

V uradu predsednice republike Nataše Pirc Musar so za N1 izpostavili, da je vsebino 10.a in 10.b člena novele zakona o tujcih, ki je bila sprejeta marca 2021 in za katero je bila vložena zahteva za presojo ustavnosti, ustavno sodišče enkrat že obravnavalo in ugotovilo neskladnost z ustavo. “Ob spremembi zakona leta 2021 je tedanja vlada predlagala, državni zbor pa je nato sprejel spremembo, ki uvaja nov termin – kompleksna kriza. Ko bi državni zbor razglasil stanje kompleksne krize, bi bile suspendirane določbe zakona o mednarodni zaščiti, saj bi se ljudem praktično onemogočil dostop do azilnega postopka,” so poudarili v predsedničinem uradu.

Ob tem so dodali, da slovenska ustava in mednarodno pravo velevata, da ima vsak posameznik pravico vstopiti v državo in zaprositi za varstvo, pristojni organi pa mu morajo zagotoviti pošteno in učinkovito individualno obravnavo. “Določbe o kompleksni krizi suspendirajo ta načela, kar pomeni suspenz mednarodne konvencije o statusu beguncev. Ustavno sodišče je že presodilo, da ustava takih posegov v temeljne človekove pravice ne dopušča,” so izpostavili.

Po prepričanju predsednice republike Nataše Pirc Musar je treba pri sprejemanju tako pomembnih mnenj, kot je vladno mnenje o zahtevi skupine poslancev za oceno ustavnosti zakona o tujcih, izhajati iz konstitutivnih elementov vladavine prava: zakonitosti, demokracije in človekovih pravic. V okviru teh je v primeru mnenja vlade po predsedničinih besedah treba opozoriti zlasti na načelo enakosti, varstvo pred diskriminacijo, spoštovanje človekovega dostojanstva in osebne svobode. “Gre za vrednote, ki jih ne glede na materijo ali vsebino, ne smemo nikoli zatajiti,” je prepričana predsednica republike. Ob tem je še poudarila, “da je za odločevalce ključno, da so pred sprejetjem odločitev dobro seznanjeni z vsebino, ki jo obravnavajo, saj to ohranja in krepi zaupanje javnosti v njihovo delo”.

Kot so sporočili iz vladnega urada za komuniciranje, je bilo mnenje ministrstva za notranje zadeve o ustavnosti v času Janševe vlade sprejetih sprememb zakonov o tujcih in o mednarodni zaščiti v informacijskem sistemu vlade objavljeno že 29. junija, kar po poslovniku šteje, da je bilo gradivo poslano članom vlade. Ti so torej imeli kar dva tedna časa, da se seznanijo z gradivom, o katerem so odločali na seji vlade 13. julija.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje