Šefic prebivalcem Sneberij: Sanacija montažnih hiš bo kompleksna (VIDEO)

Slovenija 23. Avg 202317:30 1 komentar
Boštjan Šefic na obisku v Sneberjah.
Državni sekretar v kabinetu predsednika vlade Boštjan Šefic na obisku v Sneberjah (Foto: Žiga Živulović jr. /BOBO)

Državni sekretar v kabinetu predsednika vlade Boštjan Šefic si je ogledal stanje po poplavah v ljubljanskih Sneberjah. Po njegovem mnenju je občina k sanaciji pristopila aktivno. Kot je dejal, bo sanacija montažnih hiš kompleksna. Zaradi obljubljenega sodelovanja in pomoči države v hitro sanacijo upa tudi ljubljanski podžupan Dejan Crnek. Pri posegih svetuje tudi proizvajalec montažnih vrstnih hiš Marles.

Po besedah ljubljanskega podžupana Dejana Crneka so se z odborom stanovalcev dogovorili, da bodo do nedelje predali potrebne popise in ocene škode, na podlagi katerih bi občina oblikovala neko skupno oceno stroška za kvadratni meter popravila. Občina pa je v ta namen že aktivirala svoje izvajalce in jih prosila, naj oblikujejo ponudbe.

Državni sekretar v kabinetu predsednika vlade Boštjan Šefic je poudaril, da bo sanacija montažnih hiš v Sneberjah kompleksna. Objekte bo treba najprej temeljito osušiti, čemur sledi obsežna sanacija. Pri tem se mu zdi pomembno, da bodo popravila potekala pod strokovnim vodstvom proizvajalca objektov Marles in da bodo zato hiše funkcionirale tako, kot so doslej. Država bo v sodelovanju z občino pomagala na vse načine, ki so ji na voljo, je zagotovil.

Crnek je ob tem potrdil napoved ljubljanskega župana Zorana Jankovića, da s prošnjo za pomoč pri sanaciji infrastrukture ne bodo obremenjevali države. Škodo v ocenjeni višini dveh milijonov evrov pa bodo prijavili, saj država ta podatek potrebuje za pridobitev evropskih sredstev.

Šefic je nadaljeval, da mestna občina še ugotavlja, zakaj so protipoplavni ukrepi na tem območju popustili in kje v verigi so se pokazale pomanjkljivosti. Odgovor na to bo na državni ravni iskala strokovna ekipa najboljših strokovnjakov, ki bo dala priporočila, na podlagi katerih se bo načrtovala dolgoročna sanacija vodotokov. Ob tem je spomnil, da so nekateri vodotoki v državi svojo strugo spremenili tudi za več deset metrov. Trenutno pa po državi uvajajo predvsem nujne ukrepe, da v primeru močnejšega dežja ne bi prišlo do vnovičnih poplav. Šefic upa, da del ne bo preprečilo slabo vreme.

Po Crnekovih besedah si bo stanje v Ljubljani že v petek začela ogledovati ekipa pod vodstvom hidrologa Roka Fazarinca z namenom, da pridobi celovite informacije in nato predlaga rešitve. Pretok vode v predelu Sneberij namreč ni bil običajen, saj sta se Sava in Sora, namesto da bi se zlivali postopno, kot je bilo značilno zadnjih 20 let, obe zlili naenkrat. “Tega ni nihče pričakoval,” je dejal ljubljanski podžupan.

“Ni tako grozno, kot se je zdelo sprva”

Danes je Sneberje obiskal tudi Miha Humar s katedre za lesne škodljivce, zaščito in modifikacijo lesa na ljubljanski biotehniški fakulteti, ki je domačine nekoliko potolažil, potem ko se je med njimi razširila informacija, da sta pod fasadami voda in mulj in da lepljena plošča že plesni. Prav tako naj bi se bali, da bi leseno konstrukcijo hiš zaradi vlage prizadela goba, zaradi česar bi se lahko hiše sesedle.

Današnji dan je tako pokazal, da “ni tako grozno, kot se je zdelo sprva”, je povedala priložnostna koordinatorica del in prostovoljcev Tjaša Prošek. Kot je pojasnila, pa bo treba takoj odpreti spodnji del fasade, v nasprotnem primeru bodo imeli lastniki bistveno večjo škodo. Na odgovore domačinov, ki se v tem primeru bojijo vdora napovedanega dežja, pa je dejala, da so jim strokovnjaki danes pojasnili, da bodo odprti del fasade lahko zaščitili s polivinilom.

Opozorila je tudi na težave in dolgotrajnost izpolnjevanja obrazcev za prijavo škode oziroma vlog za pomoč.

V zadnji vodni ujmi so poplave namreč zajele tudi del Ljubljane. Sava je poplavila zlasti predela Tacna in Sneberij, številni občani pa se te dni srečujejo tudi s težavami pri sanaciji svojih domov. Zlasti v Sneberjah so bili tudi kritični do oblasti in pomanjkanja preventive. Občina sicer pričakuje, da se bo obnova objektov lahko začela po 10. septembru.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in X

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje