Za poplavljene objekte v Ljubljani ustanovili poseben sklad

Slovenija 16. Avg 202313:07 > 13:30 8 komentarjev

Na ljubljanski mestni občini so po sestanku z občani, ki so jih prizadele hude poplave, pripravili ukrepe za pomoč najbolj prizadetim. Skupaj z Zvezo prijateljev mladine Moste-Polje bo občina ustanovila donacijski sklad, ki bo sofinanciral obnovo uničenih bivalnih prostorov. Sklad bo tako gospodinjstvom z najmanjšimi dohodki kril 75 odstotkov stroškov prenove. Občina bo prav tako vsaj 50-odstotno pokrila tudi avgustovske stroške za vodo.

Zadnje katastrofalne poplave so prizadele tudi nekatere dele prestolnice. Kot je povedal ljubljanski župan Zoran Janković, je voda zalila 220 objektov in v bivalnih prostorih povzročila škodo na 132 objektih. Na občini so po sestanku s tamkajšnjimi stanovalci pripravili nabor ukrepov za pomoč.

Mol bo občanom na voljo ponudil svetovalce za sanacijo, ki bodo škodo na objektih popisali in zbrali ponudbe izvajalcev. Te lahko zbirajo tudi občani sami, skupaj z občino pa jih bodo primerjali na sestanku 27. avgusta. “Cilj je, da se večina obnove zaključi do 30. septembra,” je poudaril Janković.

Občina bo skupaj z Zvezo prijateljev mladine Moste-Polje skušala pri obnovi pomagati tudi finančno. Ustanovili bodo donacijski sklad za obnovo uničenih bivalnih prostorov. Denar bo šel v roke najbolj socialno ogroženim lastnikom bivališča, kar pa ne bo veljalo za najemodajalce. Sredstva se bodo delila glede na neto dohodek gospodinjstva. Če ta znaša do 1.500 evrov, bo sklad financiral 75 odstotkov stroškov obnove, sicer bodo krili polovico stroškov. Denar bo sklad nakazal izvajalcem.

Glede na predlog komisije, ki jo bodo sestavljali predstavniki stanovalcev na prizadetih območjih, Zveze prijateljev mladine in občine, bodo lahko najbolj socialno ranljivi prejeli dodatno pomoč. Ti sicer lahko že sedaj na občini zaprosijo tudi za brezplačno začasno preselitev, vendar prošenj za to do sedaj še niso prejeli.

Do 17. avgusta bo potekalo že sedaj aktivno razdeljevanje hrane prizadetim prek Rdečega križa. Režim se bo nadaljeval do konca meseca, le da bo stroške prevzela občina. Ob tem bo v občini odvoz smeti do konca meseca brezplačen, sofinancirana pa bo avgustovska položnica za stroške vode. Kot je povedal direktor Voka Snage Davida Polutnik, bodo krili vsaj 50 odstotkov stroškov. Na Molu bodo skupaj z državo začeli tudi obnovo nasipov ob Savi, za kar naj bi pristojni v kratkem pripravili tudi projektno nalogo.

Pri delovanju donacijskega sklada bo pomembno vlogo imela tudi predsednica ZPM Ljubljana Moste-Polje Anita Ogulin, ki se je občini zahvalila, da “ne glede na veliko besedičenje ukrepa takoj”. Kot je povedala, bo zdaj veliko dela na terenu, kjer bodo skušali obiskati čim več prizadetih. Spomnila je tudi na psihosocialno pomoč, ki jo žrtvam poplav omogočajo pri njihovi organizaciji.

Mol zavrača očitke o preslabi aktivnosti

V dneh po ujmi se je v javnosti pojavilo tudi več očitkov, da občinske službe niso bile dovolj prisotne na terenu. Očitke je na novinarski konferenci zavrnil vodja oddelka za zaščito in reševanje Robert Kus in zatrdil, da so vodo, kjer ni odtekala, črpali takoj. Na prizadeta območja so, med drugim v Sneberje, takoj po umiku vode poslali reševalne službe in prostovoljce, ki so do prejšnjega petka pomagali pri čiščenju. Občanom so razdelili tudi opremo za sanacijo in razvlaževalnike, s pomočjo mobilnega laboratorija ELME pa so opravili tudi vzorčenje zemljine. Da so pristojni dobro odreagirali, je poudaril tudi župan Janković.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

#related-news_1

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje