Šestan je prostovoljce, vključene v civilno zaščito, pozval k cepljenju

Koronavirus 12. Jul 202112:04 > 12:52 0 komentarjev
Srečko Šestan
Žiga Živulovič jr/BOBO

Poveljnik Civilne zaščite Srečko Šestan se je s pismom pobude obrnil na prostovoljce, da se cepijo proti covidu-19. Poudaril je, da so zaradi dela s prebivalstvom bolj izpostavljeni možnosti okužbe s koronavirusom, cepljenje pa je označil za dodatno skrb za lastno zdravje in zdravje sočloveka.

“Epidemija covida-19 je v preteklosti zelo prizadela življenje in zdravje ljudi. Tako kot meni stroka, bo cepljenje proti covidu-19 pripomoglo, da bomo znova v polni meri zagnali vsa področja življenja,” je svoje pismo začel poveljnik Civilne zaščite Srečko Šestan.

Šestan je opozoril na hitro širjenje različic virusa po vsem svetu. Kot je zapisal, to vzbuja skrb in zahteva takojšen odziv ter ustrezno ukrepanje. Izpostavil je predvsem delta različico in navedel podatek Evropskega centra za preprečevanje in obvladovanje bolezni (ECDC), da bo ta različica do konca avgusta 2021 predstavljala 90 odstotkov vseh okužb s covidom-19 v EU. “Velika verjetnost je, da se bo širila predvsem med mladimi in ostalimi, ki še niso bili cepljeni,” je dodal.

“Po mnenju zdravstvene stroke je še vedno precej oseb, pri katerih je prisotno tveganje za težji potek bolezni, zato si prizadevam, da še naprej poudarjamo in izpostavljamo doslednost pri spoštovanju zaščitnih ukrepov in pomen cepljenja kot ključna dejavnika za omejitev širjenja okužb in zaščito tistih, ki to najbolj potrebujejo,” je zapisal.

Zaradi vsega je vodjem nevladnih organizacij, ki delujejo v javnem interesu na področju varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami, predlagal, da svoje prostovoljce spodbudijo k cepljenju proti covidu-19. “S tem poskrbijo najprej za lastno varnost, varnost svojih najbližjih in najbolj ranljivih skupin, za katere so vedno, kadar je bilo treba, poskrbeli tudi prostovoljci.”

“Menim, da so prostovoljci, ki se vključujejo v aktivnosti CZ, zaradi narave dela s prebivalstvom bolj izpostavljeni možnosti okužbe s koronavirusom. Zato naj se ta pobuda za cepljenje proti covidu-19 sprejme kot dodatna skrb za lastno zdravje in zdravje sočloveka,” je še zapisal Šestan v koncu pobude.

Pobudo je naslovil na:

– Gasilsko zvezo Slovenije,

– Gorsko reševalno zvezo Slovenije,

– Rdeči križ Slovenije,

– Jamarsko zvezo Slovenije,

– Slovensko potapljaško zvezo,

– Kinološko zvezo Slovenije,

– Zvezo vodnikov reševalnih psov Slovenije,

– Zvezo tabornikov Slovenije,

– Združenje slovenskih katoliških skavtinj in skavtov,

– Zvezo radioamaterjev Slovenije in

– Združenje slovenskih poklicnih gasilcev.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!