Šetinc Pašek DZ razrešil s čela preiskovalne komisije, nadomestila jo je Vonta

Slovenija 24. Nov 202317:12 > 17:56
Mojca Šetinc Pašek
Mojca Šetinc Pašek. (Foto: Žiga Živulovič jr./BOBO)

Državni zbor je s funkcije predsednice preiskovalne komisije DZ, ki preiskuje sume nezakonitega financiranja političnih strank, razrešil Mojco Šetinc Pašek. Na njeno mesto je imenoval poslanko Svobode Tamaro Vonta. Predsednica odbora za kulturo, ki ga je doslej vodila Vonta, pa je po novem njena poslanska kolegica Sara Žibrat.

Razrešitev Mojce Šetinc Pašek kot članice in predsednice preiskovalne komisije DZ, ki preiskuje sume nezakonitega financiranja političnih strank, je predlagala poslanska skupina Svoboda. Predlog sledi njeni izključitvi iz stranke Gibanje Svoboda, čeprav poslanka zaenkrat ostaja članice poslanske skupine.

Njeno razrešitev je danes podprlo 46 poslancev iz vrst koalicijskih Svobode, SD in Levice, proti pa je glasovalo pet poslancev NSi in Šetinc Pašek sama. Kot je opozorila pred glasovanjem, ni od vodje poslanske skupine Svoboda Boruta Sajovic dobila nobenega konkretnega razloga, zakaj se jo menjuje.

Namesto Šetinc Pašek so poslanci na čelo preiskovalne komisije imenovali Tamaro Vonta. Ker je ta doslej zasedala mesto predsednice odbora za kulturo, pa so jo s te funkcije razrešili in za predsednico odbora imenovali Saro Žibrat.

Šetinc Pašek je sicer še pred razrešitvijo v DZ v vlogi predsednice predstavila vmesno poročilo preiskovalne komisije. Za to se je zahvalila predsednici DZ Urški Klakočar Zupančič, ki je z umestitvijo mandatno-volilnih zadev na konec današnje seje to omogočila.

V poročilu so ugotovili domnevno obvodno financiranje SDS preko medijev v lasti stranke. V SDS očitke zavračajo. S tajnim delom poročila se bo DZ seznanil v torek, ko bo opravil tudi glasovanje.