Sezona kostanja letos kasneje: zakaj je dobro, če počakate na prvo slano

Slovenija 27. Sep 202305:59 0 komentarjev
PROFIMEDIA

Jesen si težko predstavljamo brez sladkih kostanjev. A kdaj se odpraviti v gozd, če se želimo izogniti prvim kostanjem, ki so praviloma črvivi?

Da se bo prava gobarska sezona letos začela oktobra in ne septembra, je za N1 dejal Slavko Šerod, predsednik gobarskega društva Lisička iz Maribora. “Letos je vse na glavo,” je opisal vreme, ki je ključno za polne oziroma prazne košare.

A ne le gobe, kasneje bomo očitno nabirali kostanj. Ponudnik te jesenske poslastice Kostanj Bedrač je prvo stojnico v center Maribora sicer že postavil – velika merica stane sedem, majhna pa štiri evre – a so kostanji za zdaj še iz Italije.

“Letos bomo prvi kostanj v Sloveniji nabirali nekoliko kasneje. Razlog je deževen julij, zaradi manj sončnih žarkov pa drevesa niso dobila toliko energije kot v prejšnjih sezonah,” so pojasnili v podjetju.

Prve plodove boste ljubitelji lahko nabrali konec tega tedna. A ne pričakujte zvrhanih košar, saj bodo z dreves odpadli resnično zgodnji kostanji, ob tem pa je dobro vedeti, da so prav ti najpogosteje črvivi. Več sreče boste zagotovo imeli oktobra, še bolje pa bo, če počakate na prvo slano, zaradi katere bodo kostanji postali sladki.

Kam po kostanj?

Kostanjeva drevesa rastejo skoraj po vsej Sloveniji do 800 metrov nadmorske višine, ustrezajo jim kisla tla in toplota, zato jih boste hitreje našli na sončnih pobočjih.

jesen
Žiga Živulović jr./BOBO

Če živite v prestolnici, se lahko odpravite na Rožnik, Golovec, Urh ali Rašico.

A ob tem bodite pozorni, da ne pretiravate. Tako kot količina gob, ki jo lahko odnesete iz gozda, je omejena tudi količina kostanja. Največ dva kilograma lahko nabere ena oseba, sicer jo, če jo zaloti inšpektor, lahko čaka globa od 200 do 400 evrov.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!