Sindikat Mladi plus: Vlada naj ne pozabi na prekarne delavce

Slovenija 08. Avg 202312:07 2 komentarja
Petkov protest proti vladi
Tea Jarc, predsednica Sindikata Mladi plus. (Foto: Žiga Živulovič jr./BOBO)

Vremenska ujma, s katero se v teh dneh spopada bolj ali manj vsa Slovenija, je sprožila tudi nemalo vprašanj o opravljanju dela v kriznem času. Medtem ko je vlada sporočila, da delavce varujejo različni členi delovne zakonodaje, pa Sindikat Mladi plus opozarja, da je med mladimi mnogo takih, ki jih zakon o delovnih razmerjih ne ščiti. Vlado poziva, naj med ukrepi ne pozabijo na najranljivejše skupine.

V Sindikatu Mladi plus ob poplavah izražajo zaskrbljenost za vse, ki zaradi posledic ujm ne morejo opravljati svojega dela, zakon o delovnih razmerjih pa jih ne ščiti. Za prekarne delavke in delavce namreč ne veljajo določbe zakona, ki predvideva nezmožnost prihoda na delo zaradi višje sile, prav tako prekarni delavci ne poznajo plačanega dopusta, še manj pa nadomestil za druge opravičene izostanke z dela.

“Izredno zaskrbljeni smo, ker so do nas že prišle pripovedi mladih študentskih delavcev, ki jim delodajalci grozijo s prekinitvijo sodelovanja, če zaradi odpravljanja posledic ujme ne bodo prišli na delo. Gre za najbolj ranljive skupine na trgu dela, ki že v ‘normalnem’ stanju nimajo nobene varnosti in stabilnosti pri delu, v takih izrednih stanjih pa se nanje pogosto pozabi,” so izpostavili.

V sindikatu zato pozivajo vlado, še posebej pa ministrstvi za delo in gospodarstvo, da v pripravo ukrepov za pomoč vsem oškodovanim vključijo tudi študente, tiste, ki delajo preko avtorskih in podjemnih pogodb, samostojne podjetnike. “Ukrepi, ki pri takih dogodkih varujejo redno zaposlene, naj se v čim večji meri upoštevajo tudi za vse ostale, ki delajo, pa niso zaposleni preko pogodbe o zaposlitvi,” poudarjajo.

Obenem delodajalce in vlado pozivajo, da vsem, ki delajo zanje in jih je ujma neposredno prizadela ali so preko civilne zaščite in prostovoljnih gasilskih društev vključeni v odpravljanje posledic, omogočijo izostanek od dela brez sankcioniranja in jih vključijo v morebitne solidarnostne sklade.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje