Sindikat novinarjev TVS Graha Whatmougha poziva, naj razreši Urbanijo

Slovenija 24. Avg 202218:05 17 komentarjev
Uroš Urbanija
Uroš Kokol/N1

Sindikat novinarjev TV Slovenija je na generalnega direktorja RTVS naslovil poziv, da začne postopek za razrešitev direktorja TVS Uroša Urbanije zaradi pritiskov na voditelja Sašo Krajnca in urednico Vesno Pfeiffer.

Sindikat novinarjev TV Slovenija je na generalnega direktorja RTVS Andreja Graha Whatmougha naslovil poziv za razrešitev direktorja TVS Uroša Urbanije. Kot so zapisali, je ta po njihovi oceni brez utemeljenih razlogov in protipravno zastraševal novinarja in voditelja Dnevnika Sašo Krajnca in dnevno urednico Dnevnika Vesno Pfeiffer.

“Ker smo v ravnanju direktorja TV Slovenija ugotovili resne dejanske in potencialne kršitve ter formalno pravne pomanjkljivosti njegovega postopanja z jasnim namenom preprečevanja varstva pravic novinarja in delavca ter nevzdržno domačijsko in arbitrarno ravnanje na način Urbanija toži, Urbanija sodi, menimo, da to predstavlja demonstracijo moči, ki z neformalnimi pritiski ogroža samostojno in neodvisno opravljanje novinarskega dela v javnem zavodu,” so zapisali.

Dodali so, da je takšno početje lahko dodatno sporno, ker v vsakem primeru neformalnih pritiskov in groženj vedno obstaja možnost zlorabe delovno pravnih institutov zaradi poklicnega opravljanja nalog po medijski zakonodaji, če postopki niso izvedeni v skladu s predpisi, s katerimi je zagotovljena tudi pravica do ugovora ter soudeležba sindikalnega in pravnega zastopnika. Od Graha Whatmougha pričakujejo, da bo to tudi zagotovil.

Hkrati pa v sindikatu predlagajo, da direktorja TV Slovenija Urbanijo v skladu s pristojnostmi, ki jih ima generalni direktor, razrešijo, in sicer zaradi “resnih kršitev delovno pravnih in medijskih predpisov, ogrožanja novinarske avtonomije in motenj pri opravljanju dejavnosti javnega zavoda, kar je posledica njegovega neformalnega in samovoljnega ravnanja”.

Spomnimo, direktor TVS Uroš Urbanija je ukazal premestitev urednice Vesne Pfeiffer in voditelja Saše Krajnca. Slednji je namreč pred objavo prispevka z odzivom RTVS na poročanje Mladine dejal, da prispevek objavljajo po izrecnem navodilu odgovorne urednice informativnega programa TVS Jadranke Rebernik.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje