Sindikati opozarjajo: kolektivni dogovor na RTV je zavajanje delavcev

Slovenija 18. Jul 202319:05
Radiotelevizija Slovenija
Foto: Žiga Živulović jr./BOBO

Pri kolektivnem dogovoru, ki ga je v. d. generalnega direktorja zavoda Andrej Grah Whatmough podpisal s sindikatom delavcev radiodifuzije, gre za zavajanje delavcev, so prepričani v Koordinaciji novinarskih sindikatov Radiotelevizije Slovenija (RTVS) in sindikatu novinarjev. Kot so navedli, so nekatere določbe v nasprotju z obstoječo zakonodajo.

Koordinacija novinarskih sindikatov Radiotelevizije Slovenija (RTVS) in sindikat novinarjev opozarjata, da gre pri kolektivnem dogovoru, ki ga je v. d. generalnega direktorja zavoda Andrej Grah Whatmough podpisal s sindikatom delavcev radiodifuzije, za zavajanje delavcev. Nekatere določbe so namreč v nasprotju z obstoječo zakonodajo.

Kot so zapisali, so nekatere določbe v nasprotju z zakonoma, ki urejata delovna razmerja in soupravljanje, zaradi česar jih bo po njihovi oceni nemogoče uveljavljati na sodišču, če bi do tega prišlo.

Kolektivni dogovor zgolj na videz prinaša dodatne pravice za delavce v javnem zavodu, svarijo. V skladu z dogovorom delavca ne bi bilo mogoče premestiti ali mu odrediti druge vrste dela brez njegovega soglasja, brez njegovega soglasja ga ne bi bilo mogoče uvrstiti med presežne delavce, v primeru odpovedi zaradi nesposobnosti pa bi sindikat delavcev radiodifuzije podal mnenje, ki bi ga moral delodajalec upoštevati pri nadaljnjih postopkih.

Žiga Živulović jr./BOBO

Dodatno naj bi bila okrepljena vloga tega sindikata pri sprejemanju splošnih predpisov zavoda. Ta bi lahko ustavil sprejemanje vseh splošnih aktov v zavodu, če se sindikat delavcev radiodifuzije ne bi strinjal z njimi. Toda to je v nasprotju z zakonoma o delovnih razmerjih in o RTVS ter statutom zavoda, kar pomeni, da gre za zavajanje delavk in delavcev s pravicami, ki jih njihovi zastopniki nimajo, sta poudarila koordinacija in Sindikat novinarjev Slovenije.

Sindikata: Dogovor bo povzročal nasprotje interesov in zmedo

Kolektivni dogovor po njihovem mnenju ne pomeni krepitve vloge sindikata pri varovanju pravic delavcev, ampak bo povzročal nasprotje interesov in zmedo v sedanji ureditvi in stanju socialnega dialoga, svetu delavcev pa otežil soupravljanje. “Uvaja namreč paralelni sistem kolektivnih dogovarjanj in delavskega zastopanja, njegove določbe spreminjajo vlogo in način odločanja v razmerjih med upravo, sindikati in svetom delavcev ter tudi svetom RTVS,” so izpostavili.

Njegova vsebina po njihovi oceni tudi ne sodi med tekoče posle, ki jih lahko Grah Whatmough opravlja v skladu z novelo zakona o RTVS. Poleg tega se del dogovora, ki opredeljuje, katere podatke mora vodstvo zagotavljati sindikatu delavcev radiodifuzije, začne izvajati 1. septembra, veljal pa naj bi dve leti. To prav tako kaže, da dogovor ni del tekočih poslov in je namenjen prihodnjemu vodstvu, so dodali.

Vodstvo po njihovih besedah s tem dogovorom formalizira izključevanje v socialnem dialogu in soupravljanju. Prihodnje vodstvo zavoda pozivajo k reviziji socialnega dialoga v zadnjih dveh letih in sanaciji nepravilnosti.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.