Sindikata vojakov ostro o odločitvi vlade, za pomoč znova prosila von der Leyen

Slovenija 31. Jan 202319:56 2 komentarja
Fotografija je simbolična (Foto: Žiga Živulovič jr./BOBO)

Sindikat vojakov Slovenije in Sindikat ministrstva za obrambo sta sporočila, da je vlada predlog novele zakona o službi v Slovenski vojski (SV) sprejela brez socialnega dialoga. Prav tako je po njihovi oceni neskladen z evropsko direktivo, saj da omogoča neplačano delo vojakov. Sindikata sta zato znova pisala predsednici Evropske komisije Ursuli von der Leyen.

Sindikat vojakov Slovenije in Sindikat ministrstva za obrambo sta danes sporočila, da je vlada potrdila predlog novele zakona o službi v Slovenski vojski (SV) brez socialnega dialoga.

Preberite še: Opozorila vojaška sindikata premierju o noveli zakona o slovenski vojski

Predlog novele zakona je vlada za obravnavo v DZ sicer pripravila na seji sprejela prejšnji teden, ob tem pa sporočila, da novela sledi evropski direktivi glede delovnega časa v času povišane pripravljenosti.

Vojaška sindikata sta danes na spletni strani sindikata vojakov zapisala, da predlog zakona določa izjemo od uporabe evropske direktive v času povišane pripravljenosti.

Dodala sta, da je sodišče EU za primer vojske presodilo, da v določenem primerih lahko pride do izjeme pri uporabi direktive, in sicer, ko naloga zahteva več kot 12-urno prisotnost na delovnem mestu. “Nikakor pa sodišče ni presodilo, da tega časa ni potrebno plačati,” menita sindikata.

Preberite še: Sindikat vojakov rožlja s stavko in Goloba poziva na sestanek

Ob tem sta kritična do odločevalcev, ki sodbo in direktivo razumejo na način, da lahko naloge enostransko določijo kot izjemo od organiziranja maksimalnega delovnega časa in počitka ter da tega časa ni treba plačati. “V praksi to pomeni, da lahko vojaku ukažejo, da naj bo v službi neprekinjeno pet mesecev, njegovo nalogo določijo za izjemo in mu izplačajo samo redno plačo za normiranih 174 ur polnega delovnega časa na mesec z dodatki,” sta ponazorila sindikata.

Skladnost zakona z evropsko direktivo bo preučila Komisija

Sindikata sta glede tega pisala predsednici Evropske komisije Ursuli von der Leyen s podrobnimi pojasnili, kje je predlog zakona v nasprotju z evropsko direktivo. V imenu Leyen so jima odpisali iz kabineta komisarja za delovna mesta in socialne pravice Nicolasa Schmita, kjer so jima zagotovili, da bodo službe komisije preučile skladnost predlaganega zakona z direktivo o delovnem času, ko ga bodo slovenski organi sprejeli in priglasili komisiji.

Predlog zakona nadalje ohranja tudi 50-odstotno urno postavko za vojakov delovni čas v času pripravljenosti na delovnem mestu. Sindikata sta opozorila, da je vrhovno sodišče lani odločilo, da je ta čas treba v celoti šteti v delovni čas in ga plačati s 100-odstotno urno postavko. Iz tega naslova pa sta sindikata na sodišča v imenu svojih članov vložila kar 1.500 tožb.

Preberite še: Za zaposlitev v vojski bo zadostovala osnovnošolska izobrazba

Sindikata sta obrambnemu ministrstvu očitala še, da z njima ne vodi socialnega dialoga in da komunikacija poteka preko medijev in Evropske komisije. Po vseh opozarjanjih ju je obrambni minister Marjan Šarec povabil na sestanek, ki bo prihodnji teden, sta dodala. STA na odziv ministrstva za obrambo še čaka.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje