Sindikati čakajo na podrobnejša pojasnila za reformo plačnega sistema

Slovenija 09. Feb 202306:34 1 komentar
Branimir Štrukelj
Žiga Živulović jr./BOBO

Vlada se bo danes sestala s sindikati in jim predstavila izhodišča za reformo plačnega sistema v javnem sektorju. Sindikati pričakujejo podrobnejša pojasnila k predlogom, ki sta jih pretekli teden javnosti predstavila premier Robert Golob in resorna ministrica Sanja Ajanović Hovnik.

Po vladnih načrtih naj bi se vlada in sindikati najprej lotili pogajanj o odpravi plačnih anomalij, nato bi sledili pogovori o širši reformi, za katero bi si vzeli več časa.

V javnem sektorju bi odpravili plače, ki so nižje od minimalne. Med najnižjo in najvišjo bi vzpostavili razmerje ena proti sedem in poiskali skupno osnovo za usklajevanje plač, pokojnin in socialnih transferjev. Plačna razmerja pa bi po novem urejali znotraj t. i. plačnih stebrov, ki bi veljali za posamezne skupine javnega sektorja.

Preberite še: Ministrica Ajanović Hovnik: “Groziti s protesti je preuranjeno in nepravično”

V sindikatih zdaj pričakujejo podrobnejša pojasnila, saj opozarjajo, da je nejasnosti še veliko. Z vladno namero, da bi se najprej pogajali o odpravi plačnih nesorazmerij in nato začrtali širšo reformo, se glede na prve odzive strinjajo. V pogovore namreč številne skupine v javnem sektorju vstopajo z zahtevami po višjih plačah. Če vlada sindikatov s svojimi načrti ne bo prepričala, pa se bo že v drugi polovici tega meseca soočila z več protestnimi shodi.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje