Sindikati po odstopu ministrice: Roki za končanje plačne reforme niso več realni

Slovenija 06. Okt 202318:08 6 komentarjev
Pogajanja s sindikati
Foto: Jan Gregorc/N1

Glavna želja predstavnikov sindikatov javnega sektorja po odstopu ministrice za javno upravo Sanje Ajanović Hovnik, ki je bila glavna pogajalka vladne strani, je, da njen odstop ne bi pomenil zastoja v pogajanjih. Predsednik sindikata Pergam Jakob Počivavšek je za N1 dejal, da je treba pogajanja nadaljevati in jih tudi pripeljati do konca. Vodja pogajalske skupine Konfederacije sindikatov javnega sektorja Branimir Štrukelj pa je poudaril, da časovni okvir za zaključek pogajanj o plačni reformi ni več realno dosegljiv.

Odstop Sanje Ajanović Hovnik s položaja ministrice za javno upravo bo zagotovo vplival tudi na pogajanja s predstavniki sindikatov javnega sektorja o plačni reformi. Sanja Ajanović Hovnik je bila namreč glavna pogajalka vladne strani s sindikati, napovedala pa je tudi, da bo 15. oktobra zaključena reforma plačnega sistema.

Jakob Počivavšek, predsednik sindikata Pergam, je v odzivu na odstop Ajanović Hovnik izrazil upanje, da njen odstop ne bo pomenil zastoja v pogajanjih s sindikati. “Mislim, da jih je treba nadaljevati in tudi pripeljati do konca,” je dodal.

Kaj bo prinesel odstop glavne vladne pogajalke s sindikati, se sprašuje tudi vodja pogajalske skupine Konfederacije sindikatov javnega sektorja Branimir Štrukelj. Dejal je, da bosta v nadaljevanju ključni dve stvari. “Ali bo vlada vztrajala pri zamrznitvi plač v prihodnjem letu, kar je vnesla v zakon o izvrševanju proračuna, to je za sindikate povsem nesprejemljivo in pričakujemo umik. In ali bo vztrajala pri svojem zadnjem predlogu, s katerim se je oddaljila od svojih prejšnjih predlogov, jih poslabšala in na neki način opustila odpravo plačnih nesorazmerij, ki so bila eden od ciljev te reforme,” je za N1 dogajanje komentiral Štrukelj.

Ajanović pogajanja
N1

Tako Počivavšek kot tudi Štrukelj pa se sprašujeta, kdaj se bodo pogajanja o reformi plačnega sistema zaključila. Počivavšek pravi, da bi bilo dobro, da bi se ta pogajanja zaključila čim prej, kdaj bi se to lahko zgodilo, pa ne želi ugibati, saj je na mizi še vedno nekaj zahtevnih vprašanj, ki bodo terjala svoj čas.

Branimir Štrukelj pa meni, da je z odstopom Ajanović Hovnik postalo jasno, da roki, ki so bili napovedani še v času njenega ministrovanja, niso več realni za sklenitev ali pa za končanje plačne reforme. “Glede na to, da bomo zdaj spet v nekem prostem teku verjetno kar nekaj časa, bo to zelo težko izvedljivo. Zato si želimo, da vlada čim prej poišče nekoga, ki se bo z nami kvalificirano pogajal, kajti teče nam voda v grlo,” je o možnosti končanja pogajanj 15. oktobra razmišljal Štrukelj.

Kot smo neuradno izvedeli, naj bi ponedeljkova pogajanja s sindikati vodila državna sekretarka na ministrstvu za javno upravo Mojca Ramšak Pešec. Jakob Počivavšek nam je dejal, da je bilo sicer že prej znano, da naj bi pogajanja čez nekaj dni vodila Ramšak Pešec, ki je v tem procesu v preteklosti že sodelovala. “Ključno je, če jih bo vodila, da bo imela ustrezen mandat za vodenje pogajanj in sklenitev dogovora,” je še dodal.

Štrukelj pa na drugi strani trdi, da o tem, da bi pogajanja vodila aktualna državna sekretarka Ramšak Pešec, niso bili uradno obveščeni. “Še vedno vztrajam pri svojih prejšnjih izjavah. Mi se lahko pogajamo s komerkoli, določitev pogajalca ali pogajalke pa je interna vladna zadeva. Mi bi si želeli, seveda, da je to pač v vsakem primeru človek, ki se na pogajanja in na plače v javnem sektorju spozna,” je še dejal Branimir Štrukelj.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje