Sindikati pozitivno presenečeni, a želijo še različne zneske novega prispevka

Slovenija 12. Apr 202317:49 2 komentarja
sindikati in delodajalci o ukinitvi dopolnilnega zavarovanja
Branimir Štrukelj in Jakob Počivavšek (Foto: Žiga Živulović jr./BOBO)

Predstavniki sindikatov so nad napovedano ukinitvijo dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja pozitivno presenečeni, saj to vseskozi podpirajo, a jih je zmotilo, da naj bi zavarovanci še vedno plačevali enake zneske, čeprav so različno bogati. V več delodajalskih združenjih pa so poudarili, da nasprotujejo povečevanju obremenitve podjetji. Iz pojasnil predsednika vlade Roberta Goloba so delodajalci razumeli, da bo breme pavšalnega zneska prispevka za zdravstveno zavarovanje tudi v prihodnje nosil zaposleni sam.

Poslanska skupina Svobode je s podporo celotne koalicije v redni parlamentarni postopek vložila predlog zakonodajnih sprememb, s katerimi želijo ukiniti dopolnilno zdravstveno zavarovanje. Prvi odzivi socialnih partnerjev niso odklonilni.

Sindikati pozitivno presenečeni, vendar …

Predsedniki štirih sindikalnih central so medijem poslali sporočilo, v katerem so najprej poudarili, da so nad predlogom presenečeni, saj ga je, kot smo razkrili, Svoboda vložila na hitro in na skrivaj. So pa pozitivno presenečeni, saj sindikati ukinitev podpirajo, po koalicijski časovnici zdravstvene reforme pa jo je bilo pričakovati šele z začetkom leta 2025.

“Hkrati pa ugotavljamo, da predlog sicer res ukinja dopolnilno zdravstveno zavarovanje, vendar ga nadomešča s pavšalnim prispevkom v enaki višini za vse, kar pomeni, da ohranja nepravično in regresivno obliko prispevka za zdravstveno zavarovanje, ki bistveno bolj finančno obremenjuje tiste, z nizkimi dohodki,” so dodali.

Zato pričakujejo, da bo s prenosom dopolnilnega zavarovanja na zavod za zdravstveno zavarovanje uvedena tudi lestvica višine novega prispevka glede na razpoložljivi dohodek posameznice oziroma posameznika.

Posebej pa so pozdravili še uvedbo tako imenovane proračunske varovalke in odločitev za zbiranje celotnih sredstev na enotnem mestu.

Po prvih odzivih predlogu ne nasprotujejo niti delodajalske organizacije. Zanje je pomembno, da novi prispevek ne bo povečal bruto plač.

“Iz trenutno razpoložljivih informacij v medijih naj bi breme pavšalnega zneska prispevka za zdravstveno zavarovanje tudi v prihodnje nosil zaposleni sam, le delodajalec naj bi znesek po novem nakazal zavodu za zdravstveno zavarovanje,” so sporočili iz Gospodarske zbornice Slovenije (GZS).

Podobno so se odzvala tudi nekatera druga delodajalska združenja. “Glede na današnje izjave predsednika vlade Roberta Goloba, da spremembe ne bodo predstavljale dodatne obremenitve plač, upamo, da država tega bremena dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja v prihodnje ne bo prenesla v breme delodajalcev,” so bili v odzivu previdni v Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije.

Se pa po besedah GZS postavljajo vprašanja, kaj bo s tistimi, ki so se zavestno odločili za neplačevanje tega zavarovanja, kaj z nezaposlenimi, ki to zavarovanje plačujejo, in kaj z zavarovalnicami, ki ta produkt sedaj ponujajo.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje