Skoraj tri tedne po uničujočih poplavah nekateri še vedno odrezani od sveta

Slovenija 24. Avg 202305:55 1 komentar
poplave 2023
Prevalje (Foto: Borut Živulovič/BOBO)

Danes mineva 20 dni od usodnega petka, ko so Slovenijo prizadele uničujoče poplave. Prebivalci, prostovoljci, gasilci, vojaki in pripadniki številnih drugih služb še vedno – na robu moči – odpravljajo posledice opustošenja, številni pa ostajajo odrezani od sveta. "Občani so še vedno strpni in razumevajoči, ampak vprašanje je, kako dolgo bodo še zdržali. Zdaj se bo začela šola, tudi zima je pred vrati," je za N1 pripovedovala županja Solčave. "100 metrov ceste je enostavno odsekalo, pričakujemo, da bomo potrebovali dva meseca, da bomo povezavo ponovno vzpostavili," pa je enega od primerov odrezanih v občini Črna na Koroškem opisala tamkajšnja županja.

Katarina Prelesnik, županja Solčave, je za N1 povedala, da v občini še vedno – tudi 20 dni po katastrofalnih poplavah – manjkajo štirje mostovi. “Res sem žalostna, ker ta trenutek sploh ne vem, kako nam jih bo uspelo zgraditi. Neke zasilne povezave nam je uspelo vzpostaviti, vendar je mogoče do teh zaselkov priti le peš, v enem primeru pa niti to ne.”

Na eni lokaciji so od sveta še vedno odrezane štiri kmetije, brez povezave sta tudi dve kmetiji in tri stanovanjske hiše ob hudourniku Klobaša. Osnovne potrebščine domačinom zato dostavljajo najbližji sovaščani, civilna zaščita in gasilci, če potrebujejo večje pošiljke, denimo gorivo, jim jih dostavi helikopter. “Enkrat tedensko,” je dejala županja.

Kmet, ki ima do civilizacije najdlje, mora prehoditi pet kilometrov. “Drugi občan si je s težko mehanizacijo pomagal sam in del ceste od njegovega doma do točke, kjer je cesta poškodovana, za silo popravil. Naprej, to je dva kilometra, mora peš,” je razlagala.

Po njenih besedah se je Uprava za zaščito in reševanje skupaj z mednarodnimi ekipami odzvala hitro in kot rešitev predlagala postavitev pontonskih mostov. “Ampak mi smo v eni taki dolini, kjer je samo breg, cesta in voda,” je slikovito opisala Prelesnik, prostora za postavitev tovrstnega mostu pa ni, je dodala. “Ta ideja je zato kmalu splavala po vodi.”

Saniranje po poplavi v Črni na Koroškem
Borut Živulović/BOBO

Zdaj upe polaga v informacijo, da naj bi Švedska razpolagala z montažnimi mostovi, ki jih lahko postavijo tudi na lokacijah, kjer je manevrskega prostora manj. Ali bi lahko v Solčavi dobili omenjene mostove, bo županja izvedela v nekaj dneh.

“Če te možnosti ne bo, bomo morali delati projektno izvedbo. Želim si, da bi vzpostavljene povezave imeli do konca leta. Je to izvedljivo? Postaviti vse štiri mostove? Ne vem, čas mi polzi iz rok,” je zaskrbljeno pripomnila.

Župan Ljubnega ob Savinji Franjo Naraločnik je za STA povedal, je še nekaj predelov občine še vedno nedostopnih, zato potrebujejo predvsem bagre, tovornjake in drugo težko mehanizacijo, v občini Prevalje, kjer glavno težavo pomeni oskrba s pitno vodo (povodenj je namreč vodovod pretrgala), pa je od sveta odrezanih nekaj manj kot deset hiš.

“Imamo objekte, do katerih z avtom ne moremo, ampak to rešujemo sproti. Gre za posamezne cestne priključke in manjše ceste,” je za N1 povedal tamkajšnji župan Matija Tasić. Osnovne dobrine odrezanim zagotavljajo prijatelji, znanci, gasilci in civilna zaščita.

“Na terenu pa imamo dežurne ekipe, da tam, kjer plazi – ker plazov imamo mali milijon – takoj sproti očistijo cestišče. Trudimo se čim več sanirati sproti, da so poti prevozne, a na dolgi rok tako ne bo šlo. Čaka nas veliko dela in treba se bo lotiti konkretne sanacije plazov.”

Sanacija na Prevaljah
Sanacija na Prevaljah (Foto: Dr. Matic Tasič – župan Občine Prevalje/Facebook)

“100 metrov ceste je enostavno odsekalo”

Odrezani od sveta so tudi v občini Črna na Koroškem, po besedah županje Romane Lesjak gre za dva primera, v Koprivni in Jazbini. “Ponekod je mogoče iti peš skozi gozd,” je dejala.

Da bi del Koprivne povezali z ostalimi deli občine, so tehnično rešitev že našli, a bodo morali izvajalcu dati natančne napotke, saj je cesto odsekalo in “je ni mogoče nikamor nasloniti”. Odrezani v Jazbini imajo sicer dostop po drugi strani in lahko pridejo do občine Ravne na Koroškem in Slovenj Gradca, a skrb je zaradi prihajajočega novega šolskega leta vsak dan večja.

“100 metrov ceste je enostavno odsekalo in dvomim, da nam ga bo uspelo v kratkem sanirati, računam na dva meseca. Najprej mora tehnične rešitve podati projektant, v nekaj dneh bomo dobili tudi mnenje prometnega strokovnjaka, ki nam bo lahko povedal, kako varne so tudi druge ceste. Ljudje se vozijo v službe, kmalu se bodo otroci v šole in nočemo jih izpostavljati dodatni nevarnosti,” je še pojasnila.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in X

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje