Skromna rastlina, ki temeljito očisti zrak v stanovanju

Čopasta zelenčica, kosmuljka, sobna rastllina
Foto: PROFIMEDIA

Kosmuljka ali čopasta zelenčica naj bi učinkovito nevtralizirala človeku škodljive spojine, kot so fenoli, benzen ali formaldehidi, dobro pa naj bi iz prostora odstranila tudi cigaretni dim.

Bivalne prostore je treba, za kakovostno bivanje, večkrat na dan prezračiti, tudi pozimi. Obstaja pa tudi drugačen način. Določene vrste rastlin nam lahko pomagajo očistiti zrak v prostoru, piše N1 Zagreb. Ena takšnih je tudi čopasta zelenčica ali kosmuljka, z latinskim imenom Chlorophytum cosmosum.

Kosmuljka naj bi zelo učinkovito nevtralizirala človeku škodljive spojine, kot so fenoli, benzen in formaldehid. Prav tako naj bi nevtralizirala tudi cigaretni dim in pomagala pri odstranjevanju drobnih organizmov, kot so plesni ali pršice, zaradi česar je idealna za alergike, piše portal. Pisali pa smo tudi že, da preprečuje nabiranje vlage.

Gre za skromno in nezahtevno rastlino, ki je zelo vzdržljiva, zaradi česar je nadvse primerna za tiste, ki se z gojenjem rastlin šele začenjajo ukvarjati. Kosmuljko je treba redno in obilno zalivati, tudi vsak dan, če opazite, da se zemlja v lončku suši. Pozimi je dovolj, če jo zalivate enkrat na teden. Vsaj enkrat na mesec pa ji privoščite rahlo tuširanje z mlačno vodo, ki spere prah z njenih listov.