Slovenci hotelske sobe zamenjali za avtodome: ponekod čez poletje že vsi oddani

Potovanja 01. Jul 202306:03 1 komentar
avtodom
PROFIMEDIA

Hotelska soba ali apartma sta za mnoge dopustnike postala preveč utesnjujoča – raje imajo svobodo, da se, ko se ene destinacije naveličajo, preprosto odpeljejo do naslednje, ne da bi jim bilo treba vsakič iskati novo, pogosto drago nastanitev. V Sloveniji tako vse bolj priljubljena postajajo potovanja z avtodomom. Tik pred vrhuncem sezone je povpraševanje veliko, mnogo ponudnikov je za poletje že oddalo vse svoje avtodome. Če ga iščete zadnji trenutek, pa še ni vse izgubljeno, a pri tem velja biti pozoren na to, da vsi ponudniki niso enako zanesljivi.

Povpraševanje po najemu, pa tudi nakupu avtodoma, je med Slovenci iz leta v leto večje. Mnogi ponudniki so v višku sezone, ki se pravkar začenja, oddali vse svoje avtodome, zaradi česar jih morajo potovanja željni dopustniki najeti drugje ali pa po višji ceni.

Težava večinoma le viški sezon

Pričevanja, ki jih lahko zasledimo na družbenih omrežjih, češ da letošnje poletje sploh ni mogoče dobiti avtodoma, držijo le delno. Bistvene razlike v primerjavi s prejšnjimi leti ni, težava so, kot je poudaril Klemen Hren s spletnega portala Avtokampi.si, le vrhunci sezone. V avtodomarstvu je namreč več glavnih sezon, ko število najemov poskoči. To so pri nas denimo prvomajske in krompirjeve počitnice, poleti pa termin približno od sredine julija do sredine avgusta. Takrat ima veliko ponudnikov avtodomov vse svoje avtodome res oddane.

avtodom
PROFIMEDIA

Da je povpraševanje letošnje poletje res veliko, so za N1 potrdili v več podjetjih, ki oddajajo avtodome. V podjetju RENTaCAMPER pravijo, da je letošnja sezona dobro popolnjena, a da povpraševanju ne morejo zadostiti le v mesecu juliju. Enako so nam potrdili tudi ponudniki na spletni strani avtodom-najemi.com, kjer sta poleti zasedena oba avtodoma, ki jo oddajajo. V podjetju Avtodomi Ahil so dejali, da se pri njih kljub velikemu številu rezervacij še najdejo prosti termini, v podjetju Avtodomi Stipič pa da morda opažajo večje povpraševanje pri večjih družinah s petimi ali šestimi člani, kjer je avtodom v primerjavi s stroškom najema nastanitve še posebej ugoden, je za N1 dejala Polona Stipič Okorn. Po njenem mnenju je dvig povpraševanja sicer konstanten in ne opažajo, da bi bilo avtodomov na trgu premalo.

Dodala pa je, da ne toliko kot po najemu opažajo večje povpraševanje po nakupu luksuznih znamk avtodomov. Nakup avtodoma je, kot je dejal tudi Hren, trenutno precejšnja težava, saj so dobavni roki zelo dolgi. Tisti, ki so ga naročili maja, ga bodo dobili pozno jeseni ali celo v začetku naslednjega leta. Povpraševanje je namreč po koncu epidemije poskočilo, svoje pa je dodala tudi vojna v Ukrajini in z njo povezano pomanjkanje določenih materialov.

Kaj je razlog za tolikšno priljubljenost?

Še posebej po koncu epidemije covida ljudje na počitnicah ne bi bili radi zgolj na enem mestu, temveč bi si med počitnicami ogledali več različnih stvari, je za N1 komentiral Hren. Slovenci se lahko po njegovem mnenju, ker smo tako blizu morja, tja odpravimo denimo na svoj vikend ali na krajši oddih, za daljše počitnice pa se vedno več ljudi odloča za potovanje z avtodomom na bolj oddaljene lokacije.

Poleg želje po novih izkušnjah pa so velik razlog, zakaj se ljudje odločijo za počitnice z avtodomom, tudi vedno višje cene najema nastanitev. Po Hrenovem mnenju je smisel vsega privarčevati: če najem avtodoma stane okrog sto evrov na dan, bivanje na kakšni grški ali albanski plaži pa je zastonj, lahko družina, upoštevajoč še cestnine, gorivo, kakšno kosilo ali obisk kampa, za dva tedna dopusta denimo v Grčiji odšteje okrog 2.500 evrov – veliko manj, kot če bi tako dolgo bivali v hotelu.

Povprečna cena za najem avtodoma je, tako Hren, med 130 in 150 evri, kakšnega ugodnejšega je mogoče dobiti tudi za sto evrov na dan. Začetna cena najema avtodoma je pri ponudnikih, s katerimi smo govorili, 110, 130 ali 150 evrov. Za luksuzne modele je medtem večinoma treba odšteti več kot 200 evrov na dan. Poleg tipa avtodoma na višjo oziroma nižjo ceno najema vpliva tudi znamka, oprema in sezona, v kateri avtodom najemate. Prav tako cena večinoma pada s količino dnevov najema.

Cene najema so letos nekoliko višje kot lani, a ne bistveno, po Hrenovih besedah za okrog 15 do 20 evrov na dan. To so nam potrdili v Avtodomih Stipič, kjer so bili v dvig cene prisiljeni, ker so skoraj vse svoje avtodome kupili letos, prav tako so narasli stroški vzdrževanja in zavarovanja. Več stroškov s svojima voziloma imajo tudi najemodajalci na spletni strani avtodom-najemi.com, a se tam za dvig cen niso odločili.

Če ga ne dobite, ni vse izgubljeno

Za tiste, ki želenega avtodoma res niso mogli dobiti, pa ima Hren več nasvetov. Včasih se v zadnjem trenutku zgodi kakšna nepričakovana odpoved, za katero je mogoče izvedeti na spletu ali “malce poklicati naokoli”. Avtodom pa si lahko, če ga ne dobite v svoji okolici v Sloveniji, izposodite tudi v soseščini, denimo v Zagrebu, Istri ali Italiji.

Pristop, ki ga veliko uporabljajo tujci, a se po Hrenovih besedah pri nas še ni prijel, pa je, da do želene destinacije odpotujete z letalom in avtodom nato najamete tam. S tem dopustniki prihranijo čas za pot od Slovenije do končne lokacije, kar je posebej koristno med krajšimi počitnicami. “Če hočeš priti iz Ljubljane do Španije, za to potrebuješ dva mučna dneva ali še več, upoštevajoč kolone. Če pa dovolj zgodaj kupiš letalsko karto po ugodni ceni, pa nato na destinaciji ali preko neke platforme najameš avtodom, ki te počaka na letališču in ga čez en teden oddaš nazaj,” je primer navedel Hren. Takšna praksa ni neznana niti tujim turistom, ki prihajajo v Slovenijo: v podjetju RENTaCAMPER imajo najemnike iz tujine, Hren pa je medtem izpostavil dobro lokacijo enega od ponudnikov prav zaradi bližine brniškega letališča.

avtodom
PROFIMEDIA

Ceneje le “na črno” – a tveganje je večje od prihranka

Izrazito nižje cene so običajno znak za preplah, saj gre pogosto za oddajo avtodomov “na črno”, ki jo je kot tvegano omenilo več sogovornikov – ne le, ker gre za nelojalno konkurenco, ki v ceno ne vključuje davka na dodano vrednost (DDV), temveč tudi zato, ker pri mnogih takšnih ponudnikih zavarovalna polica nima krite asistence v primeru okvare ali nezgode, servisi pa morda niso redni ali niso opravljeni pri pooblaščenem serviserju.

Tudi Hren opozarja, da lahko najem avtodoma pri nepooblaščenem ponudniku prinese več težav kot koristi. Legitimno podjetje, ki avtodom odda, bo namreč imelo vso potrebno dokumentacijo zanj, v primeru okvar in težav pa lahko najemnik zmeraj pokliče lastnika in ga vpraša za nasvet. Če najemnik naleti na težave, je lahko strošek vleke ali popravila, še posebej če avtodom nima “urejenih papirjev”, ogromen.

Hren zato dopustnikom svetuje še, da pred najemom preverijo vse papirje, pa tudi, kako je z asistenco na cesti, saj to “ni navaden kombi, kjer se lahko pokvari samo motor, ampak tudi marsikaj drugega,” je povedal in dodal, da je treba biti za takšno popravilo tudi “malo hišnika”.

Prav tako je po njegovem mnenju najbolje uporabljati kampe in postajališča za avtodome in ne kampirati tam, kjer je to prepovedano. Vsem dopustnikom z avtodomi pa polaga na srce, naj si raje izberejo manj destinacij in tam ostanejo dlje, saj bodo tako lahko doživeli in videli več.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje