Slovenija bo prodala solastniški delež veleposlaništva SFRJ v Bernu

Slovenija 07. Dec 202114:19 > 15:15 0 komentarjev
Veleposlaništvo v Švici
Google maps

Slovenija je podpisala kupoprodajno pogodbo za 1,045 milijona evrov o prodaji 14-odstotnega solastniškega deleža objekta v Bernu, v katerem sta bila veleposlaništvo in rezidenca nekdanje Jugoslavije. Gre sicer za stavbo, ki jo je Kanton Bern leta 2017 uvrstil na seznam spomeniško zaščitenih objektov.

Države naslednice so se leta 2016 dogovorile, da bodo skupaj prodale pet nepremičnin nekdanje Socialistične federativne republike Jugoslavije (SFRJ), med njimi diplomatsko predstavništvo v Bernu. V tem času je zanimanje za nepremičnino izrazilo nekaj potencialnih kupcev, ki pa niso dali konkretne ponudbe, so sporočili z zunanjega ministrstva.

Veleposlaništvo v Švici Veleposlaništvo v Švici
Google maps
Veleposlaništvo v Švici Veleposlaništvo v Švici
Google maps

Že prodane nepremičnine v Tokiu, Bonnu in New Yorku

Letos je interes za odkup nepremičnine pokazala Srbija, ki ima nepremičnino tudi v posesti za potrebe svojega diplomatskega predstavništva. Ponudba Srbije je bila na ravni cenitve, ki jo je za nepremičnino pripravila pooblaščena cenitvena agencija, to je približno 7,47 milijona evrov. Slovenija je kot solastnik 14-odstotnega deleža nepremičnine (v skladu s 3. členom Priloge B Sporazuma o vprašanjih nasledstva) ponudbo sprejela in kot prva od držav naslednic tudi podpisala kupoprodajno pogodbo s Srbijo.

Nepremičnina na naslovu Seminarstrasse 5 je bila zgrajena leta 1978 za potrebe diplomatskega predstavništva nekdanje skupne države in se razprostira v dveh nadstropjih in mansardi, neto površina znaša 1.835 kvadratnih metrov. Zgradba z značilno arhitekturo izstopa od okoliških nepremičnin, Kanton Bern jo je leta 2017 uvrstil na seznam spomeniško zaščitenih objektov.

Države naslednice so do sedaj skupaj uspešno prodale tudi nepremičnine nekdanje SFRJ v Tokiu, Bonnu in New Yorku (rezidenca, op. a). Kot zadnja od petih skupnih poteka tudi prodaja Misije nekdanje SFRJ v New Yorku, ki bo zaključena predvidoma v prvem kvartalu prihodnjega leta, so še pojasnili na ministrstvu.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!