Slovenija na zemljevidu ECDC obarvana rdeče

Koronavirus 02. Sep 202113:56 > 15:25 0 komentarjev
Zemljevid ECDC
ecdc.europa.eu

Evropski center za obvladovanje in preprečevanje bolezni je objavil nov epidemiološki zemljevid Evrope. Slovenija je glede na povečan trend okužb po novem umeščena v rdečo kategorijo.

Evropski center za obvladovanje in preprečevanje bolezni (ECDC) je objavil nov epidemiološki zemljevid Evrope, s katerega je razvidno, da je Slovenija stopila v rdečo fazo. V rdečo kategorijo sodijo območja, kjer je 14-dnevna pojavnost okužb z novim koronavirusom na 100.000 prebivalcev med 75 in 200 in je delež pozitivnih testov večji od štirih odstotkov ali pa je pojavnost okužb med 200 in 500.

Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) v Sloveniji sedemdnevno povprečje potrjenih primerov znaša 491, 14-dnevna pojavnost na 100 tisoč prebivalcev pa je 283.

Ko državo na zemljevidu ECDC obarvajo rdeče, to za prebivalce te države bistveno ne spremeni stvari. Vpliva pa na prehajanje meja znotraj EU. Potniki iz držav, ki so obarvane z rdečo ali temnordečo, imajo pri vstopu v države več omejitev.

Sicer pa je na zemljevidu rdeča večina zahodne Evrope. Rdeče obarvane so med drugim celotna Francija, Portugalska, Irska, Belgija, Nizozemska, Grčija, zahodna Nemčija in večina Španije. V Italiji je rdečih nekaj regij v osrednjem delu in jugu države, med drugim Sicilija in Sardinija. Temnordeča je Korzika, medtem ko Poljska, Češka, Slovaška in Madžarska ostajajo zelene, torej območja z najmanjšo pojavnostjo covida-19.

Avstrija in Hrvaška sta bili prejšnji teden v celoti oranžni, ta teden pa sta se delno obarvali v rdeče. Na Hrvaškem se je pordečil severovzhodni del države, v Avstriji pa severozahodni.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!