Slovenija po smrti Navalnega na pogovor poklicala ruskega veleposlanika

Slovenija 19. Feb 202422:30 4 komentarji
Rusko veleposlaništvo
Foto: Žiga Živulović/ Bobo

Po smrti ruskega opozicijskega voditelja Alekseja Navalnega je Slovenija na pogovor poklicala ruskega veleposlanika. Več informacij na zunanjem ministrstvu niso razkrili. Podobni je storilo tudi več drugih evropskih držav.

Slovenija je po petkovi smrti ruskega opozicijskega voditelja Alekseja Navalnega danes na pogovor poklicala ruskega veleposlanika, so za STA potrdili na ministrstvu za evropske in zunanje zadeve. Več informacij naj bi bilo znanih v torek.

Za podobno potezo se je danes po poročanju tujih tiskovnih agencij odločilo več evropskih držav. Nemško zunanje ministrstvo je danes na pogovor poklicalo ruskega veleposlanika v Berlinu, nemška zunanja ministrica Annalena Baerbock pa se je ob tem zavzela za nadaljnje sankcije proti Rusiji zaradi kršenja človekovih pravic. Rusko veleposlaništvo v Berlinu je pozive Nemčije k preiskavi smrti Navalnega označilo kot vmešavanje v notranje zadeve države in opozorilo, da Zahod smrt politika izkorišča za spodbujanje protiruske nastrojenosti, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Finsko zunanje ministrstvo je sporočilo, da je poklicalo ruskega veleposlanika na pogovor, da bi “poudarilo odgovornost Rusije za smrt Navalnega ter zahtevalo popolno in pregledno preiskavo”. “Še naprej pozivamo k izpustitvi vseh političnih zapornikov v Rusiji,” je na omrežju X zapisalo ministrstvo.

Švedski zunanji minister Tobias Billstrom je na pogovor poklical ruskega veleposlanika in mu izročil protestno noto zaradi smrti Navalnega. Prav tako je pozval Evropsko unijo, naj razmisli o “novem režimu sankcij, usmerjenem proti notranji represiji v Rusiji”, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Tudi Španija je na pogovor poklicala ruskega veleposlanika v Madridu, so za AFP potrdili viri na španskem zunanjem ministrstvu.

Estonija, Latvija in Litva so medtem na pogovor poklicale odpravnike poslov ruskih veleposlaništev v svojih državah. V pogovorih v Talinu, Rigi in Vilniusu so baltske države obsodile smrt Navalnega in ponovile, da je zanjo odgovoren Kremelj. Prav tako so Moskvo pozvale, naj v celoti pojasni okoliščine smrti Navalnega in družini izroči njegovo truplo. Zunanji ministri baltskih držav so v skupni izjavi kritizirali tudi prihajajoče predsedniške volitve v Rusiji, ki po njihovem mnenju ne bodo niti svobodne niti poštene.

Navalni je v petek umrl med prestajanjem 19-letne kazni v zaporu na skrajnem severu Rusije. Vzrok njegove smrti uradno še ni znan, trupla pa ruske oblasti družini še ne bodo predale tako kmalu. Danes se je sicer s političnim vrhom Evropske unije sestala žena opozicijskega politika Julija Navalna. Slovenska zunanja ministrica Tanja Fajon je na zasedanju zunanjih minstrov EU dejala, da smrt Navalnega ne bo šla mimo neopaženo mimo Unije ter da se pogovarjajo o možnih ukrepih zoper Rusijo. Slovenska veleposlanica v Rusiji Darja Bavdaž Kuret pa je danes na spomenik žrtvam politične represije v Rusiji položila cvetje.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje