Oranžno opozorilo Arsa za del države: vodotoki bodo naraščali tudi danes

Slovenija 22. Sep 202314:53 > 23. Sep 2023 09:29 0 komentarjev
hidrološko
Arso

Slovenijo so v petek že zajele padavine. Od petka zvečer do danes zjutraj je v večjem delu države padlo do 10 milimetrov dežja, krajevno na jugu do 40. Glavnina padavin je bila v severozahodni Sloveniji, kjer je krajevno ponovno padlo več kot 100 milimetrov v 12 urah. Reke so predvsem na Gorenjskem naraščale tudi v noči na soboto.

Na Agenciji RS za okolje (Arso) so za zahodni, južni in osrednji del države razglasili oranžno opozorilo. V petek zgodaj popoldne je nevihtni pas zajel severno Posočje in zgornjo Gorenjsko, kjer so hitro narasli predvsem hudourniški vodotoki na območju Bohinja.

Visoke pretoke imajo trenutno Mostnica, Tolminka in Savica, zmerno je naraščalo tudi Bohinjsko jezero. Zadnje hidrološke napovedi agencije za okolje pravijo, da se naraščanje rek v Posočju umirja, medtem ko te v porečju Save še naraščajo.

Od včeraj zvečer do danes zjutraj je v večjem delu države padlo do 10 mm dežja, krajevno na jugu do 40, glavnina padavin pa je bila ponovno v severozahodni Sloveniji, kjer je krajevno ponovno padlo več kot 100 mm v 12 urah, so zapisali na Arsu.

Krajevne nevihte z nalivi so se ponoči na srečo pomikale nekoliko bolj južno od naših krajev. Močneje je deževalo na Hrvaškem ter v Bosni in Hercegovini.

Dež in narasli vodotoki večjih težav do večera niso povzročili. Gasilci so nekaj dela imeli v okolici Tolmina, kjer so nekaj hiš z vrečami s peskom zavarovali in preprečili poplavljanje meteorne vode, piše na spletni strani uprave za zaščito in reševanje. Podobno so v Ukancu storili tudi bohinjski gasilci, kjer so hišo z vrečami zavarovali pred naraslo Savico.

Naraščanje rek lahko v soboto čez dan pričakujemo tudi v večjem delu države. Močneje bodo narasle reke na vzhodu in severovzhodu, medtem ko bodo reke na zahodu že upadale. Hidrologi napovedujejo še, da se bo naraščanje Kolpe, Krke in Save v spodnjem toku ter drugih rek v severovzhodni Sloveniji nadaljevalo tudi v nedeljo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!