Slovenska obramboslovka o napadu na Izrael: “To je bilo simbolno dejanje”

Slovenija 14. Apr 202411:51 7 komentarjev
Fotografija je simbolična. (Foto: PROFIMEDIA)

Nočni iranski napad z droni na Izrael je bil s tehničnega vidika šibek in kot tak bolj opozorilo Izraelu ter njegovim zaveznikom, meni Jelena Juvan, predavateljica na katedri za obramboslovje ljubljanske Fakultete za družbene vede.

Iran je ponoči proti Izraelu poslal oziroma izstrelil več kot 300 brezpilotnih letal, manevrirnih raket in balističnih izstrelkov, večino katerih je izraelska vojska s pomočjo ZDA in Velike Britanije sestrelila.

Žrtev ni bilo, je pa tiskovni predstavnik izraelskih obrambnih sil Daniel Hagari potrdil, da je eden od izstrelkov, ki so prebili obrambni ščit, zadel letalsko bazo na jugu Izraelu. Tu naj bi povzročil “manjšo škodo na infrastrukturi”, a je baza popolnoma operativna. Mlajše dekle pa naj bi po besedah Hagarija zadel delec izstrelka in je težje poškodovana.

Napad je Iran napovedoval vse od 1. aprila, ko je Izrael napadel iranski konzulat v Damasku v Siriji. Po dogodku, ki je med drugim zahteval življenji dveh visokih iranskih generalov, je Iran napovedal oster odgovor, ki ga je zdaj tudi izvedel.

Pa je bilo to bolj opozorilo Izraelu ali poteza, ki lahko sproži nadaljnje zaostrovanje v regiji? “Obseg napada je bil minoren,” meni Jelena Juvan, predavateljica na katedri za obramboslovje ljubljanske Fakultete za družbene vede, ki dejanje označuje za simbolno.

Če bi imel Iran namero začeti vojno, bi bilo izstrelkov deset- ali stokrat več, je Juvan dejala za N1. “So pa s tem izpolnili obljubo o maščevanju ter Izraelu in njegovim zaveznikom sporočili, da naj se v bodoče vzdržijo dejanj, kot je bil napad v Damasku. Ni pa napad večjih razsežnosti, ki bi lahko peljal v vojno.”

V pričakovanju odziva Izraela in ZDA

Izraelska vlada Benjamina Netanjahuja je ponoči napovedala odziv. “Kdor škoduje nam, temu bomo mi škodovali,” piše v uradni izjavi vlade po nočnem napadu.

Kaj bi to lahko pomenilo?

“Vprašanje je, koliko si Izrael želi nove fronte in ali ima njihova vojska dovolj zmogljivosti, da odpre nov konflikt ob že trajajočem v Palestini,” odgovarja Juvan. Izjave izraelske vlade vidi bolj kot sporočilo domači, izraelski javnosti, ki želi zagotovilo, da jo bo država branila.

Dodaja pa, da je glavno tveganje, da bi Iran izvedel kakšen napad, ki bi sprožil odziv in vključitev globalnih vojaških velesil. Denimo ZDA, ki ima v regiji ogromno vojaških baz. Po današnjem napadu tega ne pričakuje. “Menim, da tu ne bo odziva ZDA v vojaškem smislu. Verjetno pa bo ameriška politika dala kakšno izjavo v opozorilo.”

Ameriški predsednik Joe Biden je v 25-minutnem telefonskem pogovoru Netanjahuju ponovil neomajno zavezo ZDA izraelski obrambi in napovedal diplomatski odziv, ki ga bo predsednik ZDA oblikoval skupaj z voditelji držav skupine G7.

Iran je sicer danes sporočil, da bo odgovor na morebitne izraelske povračilne napade “še večji”.

Iran je Izrael, s katerim sta desetletja v napetih odnosih, tokrat prvič napadel z domačega ozemlja. Po nekaterih poročilih so izstrelki leteli iz Irana, Iraka, Sirije, Jemna, Libanona. Libanonski Hezbolah je z raketami obstreljeval Golansko planoto, hutijevci pa so proti Izraelu izstrelili več dronov, poročajo tuji mediji.

Juvan pravi, da prva poročila kažejo, da so v napadih sodelovali ekstremistični podporniki Irana v državah, ki mejijo na Izrael. Na vprašanje, ali glede na to, da so izstrelki leteli tudi čez območja drugih držav, pričakuje kakšen odziv z njihove strani, je dejala, da se bodo verjetno druge države ogradile od dogajanja.

Pa Evropska unija (EU) in z njo Slovenija?

Evropski in slovenski politiki so v mnogih pisnih izjavah na družbenih omrežjih danes obsodili nočni dogodek in posvarili proti nadaljnjem zaostrovanju odnosov na Bližnjem vzhodu. Nadaljnjih potez pa Juvan ne pričakuje. “Že dogajanje ob konfliktu v Gazi kažejo, da EU nima volje, da bi se ostreje odzvala.”

Tudi Kitajska je pozvala k ohranjanju miru in preprečevanju nadaljnjega zaostrovanja konflikta, poročajo tuji mediji.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje