Slovenski mladostnik popije 2,5 litra energijskih pijač mesečno

Slovenija 20. Mar 202309:58 1 komentar
Energijska pijača v domačem hladilniku
PROFIMEDIA

V Sloveniji vsak šesti 11-letnik uživa energijske pijače. Skrb vzbujajoče je, da imajo mnogi otroci in mladostniki dostop do pijače prek domačega hladilnika in jo pijejo z vednostjo staršev, opozarjajo pristojni.

Inštitut za nutricionistiko, ministrstvo za zdravje, nevladne organizacije ter zdravstvena, prehranska in športna stroka opozarjajo, da energijske pijače niso primerne za otroke in mladostnike. “Največ jih popijejo prav mladi. Skrb vzbujajoče je, da imajo nekateri do njih dostop tudi v domačem hladilniku in da jih pijejo z vednostjo staršev,” pravijo pristojni.

Raziskava Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) “Z zdravjem povezano vedenje v šolskem obdobju” je pokazala, da energijske pijače pije več kot tretjina mladostnikov, od tega vsak šesti 11-letnik in vsak drugi 15-letnik. Po ocenah naj bi slovenski mladostnik v povprečju popil 2,5 litra energijskih pijač mesečno, kar Slovenijo uvršča v evropsko povprečje, vendar se starostna meja uživanja energijskih pijač znižuje.

Otrokom energijske pijače ponudijo celo starši

Raziskava, ki jo je Zveza potrošnikov Slovenije med ljubljanskimi osnovnošolci izvedla leta 2021, je pokazala, da otrokom energijske pijače ponudijo celo starši sami, misleč, da gre le za eno od brezalkoholnih pijač.

“Energijske pijače niso običajne brezalkoholne pijače. Vsebujejo predvsem kofein in druge snovi za poživitev, večji delež sladkorja ali sladila ter barvila in arome. Nekatere od teh snovi sicer najdemo tudi v običajni hrani, vendar v veliko manjših količinah in odmerkih, kot jih posameznik zaužije z energijskimi pijačami,” pojasnjuje dr. Urška Blaznik z NIJZ.

Ob tem opozarja, da se zaradi nižje telesne mase pri otrocih in mladostnikih neželeni učinki pojavijo hitreje in bolj intenzivno kot pri odraslih. “Za določitev varnega vnosa kofeina pri otrocih in mladostnikih ni na voljo dovolj podatkov, zato se pri njih uporaba energijskih pijač popolnoma odsvetuje,” dodaja Blaznik.

Kofein in velike količine sladkorja

Ker je kofein, ki je pomembna sestavina teh pijač, precej grenak, energijske pijače pogosto vsebujejo še velike količine sladkorja, kar jih uvršča med izdelke z visoko vsebnostjo sladkorja. Z eno popito pollitrsko pločevinko energijske pijače v telo vnesemo tudi do 55 gramov sladkorja, kar je enako enajstim vrečkam sladkorja, pa opozarja prof. dr. Igor Pravst z Inštituta za nutricionistiko, kjer se ukvarjajo z raziskovanjem in izobraževanjem na področju prehrane.

“Nobenega dobrega razloga ni, da bi otroci in mladostniki pili energijske pijače. Skrajni čas je, da informacije o tem dosežejo tako njih kot tudi njihove starše,” pa pravi dr. Marjeta Recek z ministrstva za zdravje, ki si želi, da bi to sporočilo prišlo tako do otrok kot staršev.

“O energijskih pijačah se je smiselno z otroki pogovoriti že zelo zgodaj. Kofein, ki ga vsebujejo te pijače, ima na njihovo zdravje le negativne vplive, tako kratkoročne kot dolgoročne, sploh zato, ker je prisoten v večjih koncentracijah,” je jasna Recek.

Pogosto dajejo vtis, da gre za zdravo pijačo

Fakulteta za šport, Olimpijski komite Slovenije – Združenje športnih zvez in slovenska antidoping organizacija (SLOADO) poudarjajo še drug pomemben vidik, zaradi katerega mladi posegajo po energijskih pijačah. Tem so namreč pogosto dodani vitamini in zato lahko dajejo vtis, da gre za zdrave pijače, primerne za šport.

“Energijskih pijač ni priporočljivo piti ob večjih telesnih naporih. Ne zamenjujmo jih s športnimi napitki, ki so namenjeni nadomeščanju izgubljenih snovi med naporno vadbo. Zaradi znojenja in diuretičnega učinka kofeina lahko pride do hude dehidracije, lahko se sprožijo srčne aritmije, močnejšega in hitrejšega bitja srca in zapletov delovanja srčne mišice,” opozarjajo.

“Vnos čezmernih količin kofeina, povezan s pitjem energijskih pijač, lahko kratkoročno vodi v spremenjen ritem bitja srca, višji krvni tlak, razburjenost, nervozo, tesnobo, glavobole, dehidracijo, bolečine v trebuhu, dolgoročno pa v povečano izločanje stresnih hormonov in težave s spancem,” menita pediater iz Sekcije za primarno pediatrijo Denis Baš in dr. Mojca Juričič iz Sekcije za šolsko, študentsko in adolescentno medicino pri Slovenskem zdravniškem društvu.

Energijske pijače
PROFIMEDIA

Tveganje za vrsto zdravstvenih težav in nastanek bolezni

Zaradi dodanega sladkorja so slednje povezane tudi s tveganjem za prekomerno telesno maso, nastankom sladkorne bolezni tipa 2 in propadanjem zob. Vplivajo na delovanje živčnega sistema, srca in ožilja, prebavnega sistema in mišic. Za ustrezno preskrbo s tekočino otroci in mladostniki dnevno potrebujejo približno 1,5 litra tekočine.

“Najboljša je pitna voda, pa tudi nesladkani čaji, v primeru povečanih potreb pa z vodo razredčeni 100-odstotni sadni in zelenjavni sokovi. Za dobre telesne in miselne sposobnosti naj imajo otroci in mladostniki pogoje za zadosten in kakovosten spanec in počitek. To so osnovni pogoji za ustrezno regeneracijo telesa,” zaključujeta Baš in Juričič.

Staršem, učiteljem, trenerjem in vsem, ki imajo nanje vpliv, strokovnjaki v en glas sporočajo, naj energijske pijače odločno odsvetujejo.

Letak - energijske pijače
N1

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje