Delavce iz BiH razburila navodila v slovenščini: Za njih smo nekulturni divjaki

Slovenija 18. Mar 202318:23
Navodila za bosanske delavce
Zajem zaslona

Delavci iz Bosne in Hercegovine, ki prek slovenskega podjetja delajo v Nemčiji, so bili neprijetno presenečeni nad navodili za obnašanje, ki so jih pričakala v stanovanju. Pisna obvestila v slovenščini so jim narekovala, kako naj uporabljajo mikrovalovno pečico, tuš, stranišče ... "90 odstotkov Nemcev misli, da smo na Balkanu nekulturni divjaki, vendar smo bolj kulturni in morda tudi čistejši od njih," je komentiral delavec, ki je navodila posnel.

Skupino delavcev iz Bosne in Hercegovine so razburila pisna navodila za obnašanje v stanovanju, v katerem bivajo med delom v Nemčiji. Eden od njih je navodila posnel, videoposnetek pa je na portalu Youtube objavila bosanska spletna stran GP Maljevac.

Navodila so v slovenščini, pri čemer gre očitno za prevod navodil, ki so bila sprva na pohištvo in gospodinjske pripomočke nalepljena v nemščini. Najverjetneje so bila v slovenščino prevedena, ker bosanski delavci, kot je eden od njih povedal za GP Maljevac, v Nemčiji delajo prek nekega slovenskega podjetja.

Navodila sporočajo, kako naj stanovalci uporabljajo mikrovalovno pečico, tuš, obešalnike in stranišče. Pozivajo jih tudi, naj ob odhodu iz stanovanja zapirajo okna in vrata ter zmanjšajo jakost ogrevanja radiatorjev.

“Zame morajo na vrata in na mikrovalovno pečico napisati, kaj naj delam, ker sem očitno z Balkana, oni pa so neki vzvišen narod. Ne vem, kako se uporablja obešalnike … Pri štiridesetih ne vem, kako urinirati in da ne smem metati hrane v stranišče, saj nisem videl straniščne školjke, dokler nisem prišel v Nemčijo,” je na videoposnetku slišati komentar delavca.

“90 odstotkov Nemcev misli, da smo na Balkanu nekulturni divjaki, vendar smo bolj kulturni in morda tudi čistejši od njih,” pa je dejal za GP Maljevac.

V komentarjih na spletu se nekateri zgražajo, drugi pa trdijo, da so takšna navodila pač potrebna.

Hilda Tovšak leta 2008: “Kaj naj, Bosanci so”

Pred 15 leti je slovensko javnost razburilo še precej bolj vzvišeno obvestilo za delavce iz BiH, ki so v Sloveniji delali za gradbeno podjetje Vegrad.

“Prosim, da svoje kulture in obnašanja, ki je pri nekaterih skrajno neprimerno, ne poskušate uveljaviti tudi tukaj. Zavedajte se, da trenutno stanujete v Ljubljani, ki je glavno mesto Republike Slovenije, ki je članica Evropske unije. Tukaj veljajo zakoni in pravila, ki so na višjem nivoju,” je uslužbenec Vegrada pisno obvestil stanovalce samskega doma za Bežigradom v Ljubljani.

“Kaj naj, Bosanci so, jih pripeljemo iz tistega sela gor in ne vejo ničesar,” je za Finance komentirala takratna direktorica Vegrada Hilda Tovšak, “nekdo jim mora povedati. Saj moramo te Bosance naučiti kulture in poskrbeti, da niso moteči.” Pojasnila je, da je Bežigrad elitna soseska, iz samskega doma pa ob odprtih oknih “špila tista bosanska muzika kot nora”.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.