Slovenski predlog Hrvaški: Okrepimo mešane patrulje

Slovenija 19. Sep 202321:51 2 komentarja
Senad Jušič
Senad Jušič (Foto: Žiga Živulović jr./BOBO)

Na novo imenovani generalni direktor policije Senad Jušić je hrvaško policijo pozval k sodelovanju, s katerim želi okrepiti varovanje južnih mej, kot je že obljubljal. Po besedah slovenske policije je to zaradi povečanega števila nezakonitih prehodov meje nujno za varnost lokalnega prebivalstva. Slovenska policija ob mejah sicer s hrvaškimi enotami že sodeluje v mešanih patruljah.

Generalni direktor slovenske policije Senad Jušić je glavnemu ravnatelju hrvaške policije Nikoli Milini poslal pobudo za dodatno okrepitev dela v mešanih policijskih patruljah. Kot so še sporočili s policije, gre za območje Rigonce – Dobova, kjer so slovenski policisti zaradi naraščanja števila nezakonitih prehodov meje že okrepili navzočnost.

“Zaradi povečanega števila nezakonitih prehodov meje, predvsem na območju Rigonce – Dobova, smo v policiji v zadnjem obdobju na omenjenem območju povečali svojo prisotnost tako z dodatnimi policijskimi patruljami kot tudi tehničnimi sredstvi,” so v današnjem sporočilu za javnost zapisali pri slovenski policiji.

Dodali so, da vseskozi budno spremljajo razmere na terenu in jim prilagajajo način dela, redno delo pa poteka tudi v mešanih patruljah s hrvaškimi kolegi. Tudi sicer s hrvaškimi varnostnimi organi sodelujejo vsakodnevno. Ob tem so v policiji svoje dosedanje delo ocenili kot uspešno, kar se po njihovih pojasnilih kaže tudi v številu prijetih zaradi nezakonitega prestopa meje.

Doslej so prijeli 269 tihotapcev ljudi, od tega 261 tujcev in osem slovenskih državljanov.

Sporočili so še, da vseskozi preučujejo možnosti za okrepljeno varovanje južne meje, saj se zavedajo, da je “za ljudi, ki živijo na tem območju, varnost bistvenega pomena”.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje