Slovenski ribiči nasprotujejo območju skupnega ribolova v Piranskem zalivu

Slovenija 31. Mar 202218:39 > 18:40 2 komentarja
Ribolov
PROFIMEDIA

Slovenski ribiči so po poročanju Radia Slovenija nezadovoljni in nasprotujejo območju skupnega ribolova v Piranskem zalivu, o katerem naj bi se dogovarjali Slovenija in Hrvaška. Ministrstvo za zunanje zadeve pa zatrjuje, da dogovor nima nikakršnega vpliva na arbitražno razsodbo.

Hrvaški časopis Večernji list je nedavno razkril, da sta Hrvaška in Slovenija izdelali poskusni načrt za rešitev težav ribičev v Piranskem zalivu, ki naj bi vključeval začasen skupni ribolov hrvaških in slovenskih ribičev na omejenem območju v Piranskem zalivu. Da iščejo rešitve, je po srečanju s hrvaškim kolegom Andrejem Plenkovićem v Zagrebu v ponedeljek potrdil tudi premier Janez Janša.

Slovenski ribiči medtem ostajajo brez uradnih informacij o vsebini morebitnega dogovora, poroča Radio Slovenija.

V ribiški pisarni v Piranu niso bili seznanjeni z vsebino dogovorov. Vodja piranskih ribičev Zlatko Novogradec pa je dejal, da razmišlja o protestni noti, ki bi jo ribiči skupno naslovili na vse pristojne. Bili so ogorčeni, ker se pogovori s hrvaško stranjo nadaljujejo mimo njih. Možnost ribolova hrvaških ribičev v slovenskem morju zavrača tudi vodja izolskih ribičev Tomaž Petvar. Začasen dogovor pa bi bil mogoč, pravi, če bi skupno ribolovno območje ostalo omejeno zgolj na zelo ozek sporni del morske meje, v katerem ribiči ne bi več dobivali kazni.

Medtem so odgovor na nastalo situacijo za STA podali tudi na ministrstvu za zunanje zadeve. Dejali so, da je minister Anže Logar konec januarja članom odbora DZ za zunanjo politiko na zaprti seji podrobno predstavil stanje v zvezi z uveljavitvijo arbitražne razsodbe ter dejanske razmere na morju glede ribolovnih režimov. O vseh nadaljnjih dogovorih s sosednjo Hrvaško bo predhodno in pravočasno seznanjen pristojni odbor državnega zbora, glede meje med Slovenijo in Hrvaško pa je arbitražna razsodba dokončna in zavezujoča, so še dodali na ministrstvu.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje