DZ potrdil predlog SMC: namesto Udovč v odbora Perič in Žnidarič

Slovenija 22. Dec 202114:51 > 18:20 3 komentarji
Mateja Udovč
Žiga Živulović jr./BOBO

Poslanska skupina SMC je danes v državni zbor vložila predlog sklepa o razrešitvi Mateje Udovč z mesta predsednice odbora za gospodarstvo ter podpredsednice odbora za infrastrukturo, okolje in prostor. V poslanski skupini SMC so kot zamenjavo za Udovč, ki je sredi meseca izstopila iz stranke SMC, predlagali Mojco Žnidarič in Gregorja Periča. DZ je njihov predlog potrdil.

Kot so v SMC pojasnili v obrazložitvi predloga, sklep o določitvi števila mest poslanskih skupin v delovnih telesih DZ in o določitvi poslanskih skupin, ki jim pripadajo mesta predsednikov in podpredsednikov delovnih teles DZ, med drugim določa, da mesto predsednika v odboru za gospodarstvo in eno od podpredsedniških mest v odboru za infrastrukturo, okolje in prostor pripadata poslanski skupini SMC.

V SMC so zato predlagali, da bi mesto predsednice odbora za gospodarstvo zasedla Mojca Žnidarič, mesto podpredsednika odbora za infrastrukturo pa Gregor Perič. DZ je njihov predlog danes potrdil.

V razpravi je del opozicije – LMŠ, Levica, SD in SAB – opozoril na nesorazmernost pri sestavi odborov glede na velikost poslanskih skupin.

Mateja Udovč, ki je sredi meseca prestopila v stranko Naša dežela, sicer, kot je razvidno s spletne strani DZ, uradno še vedno sodi v poslansko skupino SMC. Je pa napovedala, da bo iz nje izstopila in bo delovala kot samostojna poslanka.

Kot je danes pojasnila za STA, išče strokovnega sodelavca, ki ji bo po odhodu iz poslanske skupine pomagal pri delu. Poslancem DZ pripadajo sredstva za pomoč pri delovanju in ko bodo zaključeni dogovori, bo delovala kot samostojna poslanka, je napovedala. Ob tem je zatrdila, da bo, ne glede na to, ali je del poslanske skupine ali pa nastopa kot samostojna poslanka, enako kot do zdaj delovala samostojno.

Udovčeva je še povedala, da zahteve po razrešitvi ne dojema kot nezaupnice, saj je to zgolj posledica njene odločitve za izstop iz stranke SMC, ki se je v začetku meseca po združitvi s stranko GAS preimenovala v Konkretno.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje