Sneg bo v naslednjih dneh pobralo. Je bila to zadnja snežna pošiljka to zimo?

Slovenija 24. Jan 202401:00 1 komentar
sneg, otoplitev, vreme
Foto: Profimedia

Potem ko je pred dnevi sneg pobelil tudi nižine, se, kot kaže, ne bo obdržal prav dolgo. Že v naslednjih dneh sledi otoplitev.

Prejšnji petek je sneg vendarle pobelil tudi nižjeležeče predele države in se ob nizkih temperaturah, ki se tudi čez dan niso dvignile visoko nad ledišče, obdržal.

V Ljubljani je po podatkih Agencije RS za okolje (Arso) o višini snežne odeje trenutno 9 centimetrov snega, v Kranju 8 centimetrov, v Novem mestu 5, v Mariboru zgolj centimeter. Sneg je omogočil zimske radosti, a tudi povzročal nevšečnosti v prometu. Poledica pa je bila v zadnjih dneh vzrok za številne padce in poškodbe.

Toda kot kaže, se bomo od beline morali kmalu posloviti. V sredo bo zmerno do pretežno oblačno, zjutraj bo po nižinah nekaj megle. Čez dan bo zapihal jugozahodni veter, napovedujejo vremenoslovci. Jugozahodnik za naše kraje pomeni otoplitev. Najnižje jutranje temperature bodo v sredo še nizke, od –7 do –1, ob morju okoli 2 stopinji Celzija. Čez dan pa se bo segrelo in najvišje dnevne temperature bodo od 4 do 13 stopinj Celzija.

V četrtek zjutraj bo možna kakšna kaplja dežja, dopoldne se bo razjasnilo. V petek bo deloma jasno, več oblačnosti bo v vzhodnih krajih. Zjutraj bo po nižinah nekaj megle. Proti večeru se bo pooblačilo. V soboto bo sončno, čez dan bo še naprej razmeroma toplo.

Do konca januarja nič več snega?

Vse do prihodnjega četrtka vremenoslovci pričakujejo suho in precej sončno vreme. Najvišja dnevna temperatura bo za konec tedna od 5 do 12 stopinj Celzija, na Primorskem še kakšno stopinjo topleje. V prihodnjem tednu kaže, da se bo še nekoliko segrelo.

Tako bo tudi sneg ob koncu tega tedna marsikje kar hitro skopnel.

Na vremenskem portalu neurje.si so objavili primerjavo trenutne pokritosti snežne odeje po Sloveniji ter napovedano stanje v petek zvečer. “Temperaturni odklon bo znova nad povprečnim, padavin v obliki dežja ali snega pa ni na vidiku vse do konca meseca,” so napovedali. Zaradi jugozahodnika bo najtopleje v južni polovici države.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje