Na urgenci “epidemija poškodb”, a domnevno posipani vsi ljubljanski pločniki

Slovenija 22. Jan 202412:44 > 18:35 17 komentarjev
Neočiščeni pločniki Ljubljana
Foto: N1

Pločniki v Ljubljani so, sodeč po "epidemiji poškodb" na urgenci, še vedno nevarno spolzki. A v podjetju KPL, ki je odgovorno za čiščenje in posipavanje pločnikov, zagotavljajo, da so posuti vsi pločniki v lasti občine ter poškodbe pripisujejo padcem na parkiriščih in drugih zasebnih površinah – "s čimer pa KPL nima nič".

V soboto smo v uredništvu N1 prejeli več pritožb bralcev, ki so tarnali nad slabo očiščenimi in posutimi pločniki v prestolnici. Ljubljanski urgentni center je bil preplavljen z bolniki, ki so padli in utrpeli poškodbe.

Mestna občina Ljubljana (Mol) je za N1 tedaj zatrdila, da so zimske službe aktivirane, a da vseh pločnikov naenkrat pač ne morejo očistiti.

A v ponedeljek, ko so tudi tisti, ki so za konec tedna ostali doma, pričakovali, da jim v strahu pred padcem ne bo treba previdno stopicati po ledu, so bili razočarani. Mnogo pločnikov namreč še vedno ni posipanih ter so zato nevarno spolzki. Na tistih, ki so bili zgledno očiščeni, a ne posuti s peskom ali soljo, pa se je napravila še dodatna nevarna plast ledu.

Neočiščeni pločniki Ljubljana Neočiščeni pločniki Ljubljana
Foto: N1
Neočiščeni pločniki Ljubljana Neočiščeni pločniki Ljubljana
Foto: N1
Neočiščeni pločniki Ljubljana Neočiščeni pločniki Ljubljana
Foto: N1
Neočiščeni pločniki Ljubljana Neočiščeni pločniki Ljubljana
Foto: N1
Neočiščeni pločniki Ljubljana Neočiščeni pločniki Ljubljana
Foto: N1
Neočiščeni pločniki Ljubljana Neočiščeni pločniki Ljubljana
Foto: N1
Neočiščeni pločniki Ljubljana Neočiščeni pločniki Ljubljana
Foto: N1

Kje so torej zimske službe, ki bi skrbele za varne pločnike in jih varne tudi vzdrževale?

KPL: Posipani so vsi javni pločniki v Ljubljani

V podjetju KPL, katerega zimske službe pozimi čistijo in posipavajo pločnike, so bili nad podatkom o povečanem številu padcev presenečeni, saj so od začetka sneženja v petek pa do danes pločnike čistili in posipali vsak dan. Po besedah vodje posipavanja Enverja Keriča so pločnike danes, na delovni dan, posipali še posebej pozorno. Službe so bile na terenu od 22. ure zvečer v nedeljo pa danes do 5. ure zjutraj: “Posuti so bili vsi javni pločniki v Mestni občini Ljubljana,” je zatrdil Kerič.

V strogem središču mesta so pločniki posipani s soljo, ki je po Keričevih besedah manj vidna kot mešanica soli in peska, s katero posipavajo pločnike v okolici Ljubljane – kar pa ne pomeni, da je ni tam.

Vodja posipavanja povečano število poškodb tako pripisuje padcem na neposipanih parkiriščih ali na pločnikih pred bloki, za vzdrževanje katerih podjetje KPL ni pristojno. Za pločnike, parkirišča in sprehajalne površine, ki niso v lasti občine, so odgovorni njihovi lastniki.

Z Mola so za N1 prav tako ponovili, da čiščenje in posipavanje pločnikov poteka redno. V noči na ponedeljek, 22. januarja, je bilo po navedbah Mola na terenu 220 delavcev, ki so znova čistili površine za pešce, ponoči med 23. in 4. uro pa še posipali ceste.

“Epidemija poškodb” v UKC Ljubljana

Zaradi vremenskih razmer je bila ljubljanska urgenca v preteklih dneh preplavljena s pacienti, ki so zaradi zdrsov in padcev utrpeli poškodbe.

Od ponedeljka do četrtka, ko ni bilo snega, so imeli na UKC povprečno dve poškodbi na dan zaradi drsa, tekom vikenda pa so jih obravnavali približno 250, je povedal vodja Urgentnega kirurškega bloka UKC Ljubljana travmatolog Uroš Tominc. Povedal je, da so ekipe na urgenci in na travmatološki kliniki zelo zasedene, prav tako reševalne ekipe.

Od petka do nedelje popoldne so sprejeli 38 poškodovancev, od deset do 15 jih potrebuje nadaljnjo kirurško zdravljenje. Med deset in 15 takšnih, ki potrebujejo operativni poseg, so, ker ta ni nujen, začasno poslali domov in bodo operirani v naslednji dveh do treh tednih. Dodatno na poseg čakajo še tisti, ki so imeli predhodno napovedane operativne posege

Glavnina poškodb je zgornjih okončin, gležnjev in kolka, ki so pogosti predvsem pri starejših. Sicer so zaznali tudi poškodbe goleni, komolca, zapestja, tudi hrbtenice.

Tominc stanja očiščenosti tal ni želel komentirati, je pa svetoval, da se še ranljive skupine ne izpostavljajo nevarnim razmeram, kot so lahko poledenele površine.

Tudi v urgentnem centru UKC Maribor so pretekli konec tedna zabeležili večje število poškodb zaradi padcev oz. poškodb na ledu, skoraj 20. V skoraj polovici primerov je šlo za zlome rok in gležnjev, sicer pa za zvine sklepov, obtolčenine ter manjše rane, je za STA povedal predstojnik urgentnega centra UKC Maribor Gregor Prosen.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje