Nagačen zajec na Prešernovi proslavi: režiser pojasnil ozadje

Kultura 13. Feb 202316:59 18 komentarjev

Na letošnji podelitvi Prešernovih nagrad je številne zmotila ena od umetniških uprizoritev, ki je vključevala nagačenega zajca. Režiser, koreograf, scenarist in avtor animacije za proslavo 'Svet se je nagnil naprej' ob slovenskem kulturnem prazniku Matjaž Farič je pojasnil, da je bil zajec mrtev in nagačen že najmanj desetletje pred nakupom za predstavo.

Ena od umetniških uprizoritev na podelitvi Prešernovih nagrad prejšnji teden je vključevala tudi nagačenega zajca. Ta prizor pa je v javnosti sprožil številne odzive in nerazumevanje. Med drugim se je ob zajca obregnila tudi predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič, ki je na Facebooku zapisala, da “to ni kultura”.

Preberite še: Makarovič vendarle šla na oder, del upravnega odbora takrat zapustil dvorano

Režiser: Za proslavo ni bila ubita nobena žival

Režiser Matjaž Farič je v pojasnilu, ki so ga objavili na spletnih straneh ministrstva za kulturo, pojasnil, da je bil zajec mrtev in nagačen že vsaj desetletje pred predstavo.

“Za namen predstave in uporabo v proslavi ni bila ubita nobena žival. Lutkovna predstava za odrasle Tihožitje, katere uprizorjeni odlomek je bil del proslave, obravnava prav probleme, ki jih naslavljajo okoljevarstveniki in zagovorniki pravic živali. Taksidermija je osnovna tema predstave, ki naslavlja in odpira mnoga etična vprašanja o odnosu človeka do živega sveta,” je zapisal Farič.

Preberite še: “Umetnost je prečuden kraj, kar je raztrgano, se v njej zarobi”

Dodal je, da so bila v program proslave vključena dela, ki obravnavajo umetnikov odnos do sveta, poleg družbe pa je to po besedah Fariča tudi narava.

“Z odlomkom iz predstave Tihožitje so ustvarjalci želeli opozoriti, da tudi umetniki naslavljajo ta pomembna etična vprašanja,” je zapisal.

Nagačen zajec, zajec, prešernove nagrade Nagačen zajec, zajec, prešernove nagrade
Borut Živulovič/BOBO
Nagačen zajec, zajec, prešernove nagrade Nagačen zajec, zajec, prešernove nagrade
Borut Živulovič/BOBO
Nagačen zajec, zajec, prešernove nagrade Nagačen zajec, zajec, prešernove nagrade
Borut Živulovič/BOBO

“Od daleč se zdi, da je zajec živ”

Po njegovem mnenju je lutkovna umetnost v Sloveniji na zelo visokem umetniškem nivoju in se lahko postavi ob bok veliko bolj izpostavljenemu dramskemu in tudi eksperimentalnemu gledališču.

Farič je še opozoril, da je s predstavami za odrasle, ki obravnavajo pereče družbene teme, lutkovno gledališče doživelo nov preporod in preboj na tuje odre.

“Tudi zato je bil aktualni odlomek, ki nas pretrese ter kaže na razmišljujoč in tenkočuten odnos avtorjev do sveta, vključen v program proslave. Zajec, ki ga igralka zelo pozorno prinese na oder, je vrhunsko animiran, od daleč se zdi, da je živ, od blizu pa vidimo vse podrobnosti, ki zaznamujejo človekov manipulativen odnos do drugih živih bitij. Vrhunska ustvarjalca Tin Grabnar in Tjaša Bertoncelj sta zasnovala predstavo, ki prav zaradi odpiranja enakih vprašanj, ki jih postavlja javnost ob ogledu odlomka iz predstave, pogosto gostuje v tujini,” je še prepričan Farič.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.