Socialni demokrati v Mostecu iskali vonj in okus

Slovenija 27. Maj 202320:13 6 komentarjev
Srečanje Socialnih demokratov v ljubljanskem Mostecu
Denis Sadiković/N1

Srečanje Socialnih demokratov v ljubljanskem Mostecu, na katerem so obeležili 30-letnico združitve socialdemokratskih in socialističnih strank, je pomembno zaznamovala nedavna ostra javna kritika vodje poslanske skupine Janija Prednika o delovanju in vodenju stranke.

Socialni demokrati so v ljubljanskem Mostecu proslavili 30 let združitve socialnih in socialističnih strank. Srečanje je pomembno zaznamovala nedavna ostra javna kritika vodje poslancev SD Janija Prednika, da je stranka izgubila vonj, okus in barvo ter postala nevidna.

“Za vonj, barvo in okus je odgovoren vsak član stranke. Vsi imamo priložnost, da dvignemo stranko, vsi smo naredili tudi kakšno napako,” je ob robu srečanja izpostavil minister za gospodarstvo Matjaž Han. Prednikovih besed sicer ni želel ocenjevati, je pa dejal, da je prav, da si kritike povedo znotraj stranke in ne preko medijev. “Sam nisem človek, ki bi v medijih razpravljal o stranki. Mislim, da ima SD vsekakor še potencial,” je dejal Han. Na vprašanje, ali je bil presenečen, ko je prebral Prednikove besede, pa je odgovoril, da ni bil presenečen. “Mogoče malo žalosten. Ne rabimo tega.”

V SD je v zadnjih dneh mogoče slišati namige, da bi se utegnil gospodarski minister jeseni potegovati za naslednika Tanje Fajon. Sam je danes to zanikal. Kot je dejal, je sicer samozavesten, vendar pa ponižno opravlja ministrsko funkcijo. “Pogled ob mojem prevzemu te funkcije je bil drugačen, kot je po enem letu in tega ne bi rad zapravil. Ne bi rad razočaral stranke, predsednika vlade in predvsem ne samega sebe,” je dejal Han. Ocenil je tudi, da menjava na čelu stranke tri leta pred (rednimi) državnozborskimi volitvami ne bi bila dobra.

Tudi nekdanji dolgoletni glavni tajni stranke Dušan Kumer, ki je sodeloval pri združevanju socialdemokratskih in socialističnih strank pred 30 leti, v današnji izjavi ni kazal navdušenja nad tem, da bi sedaj prišlo do zamenjave na čelu SD. “Treba je malo strpnosti in modrosti in bo šla socialdemokracija naprej,” je dejal. Kritike v stranki je označil kot povolilni sindrom. Če stranka na volitvah ne doseže želenega rezultata, mora po njegovem prepričanju narediti analizo in na njej zgraditi strategijo svojega dela v naslednjih štirih letih. Če tega ne naredi, jo “povolilni sindrom” spremlja do naslednjih volitev. “Bomo torej štiri leta izvajali menjave?” se je vprašal Kumer.

Dolgoletna vidna članica SD Sonja Lokar prav tako meni, da menjava na čelu SD ne bi bila rešitev. “Če bi lahko zamenjava na čelu stranke karkoli rešila, bi se že velikokrat rešili,” je dejala za N1. Po njenem prepričanju je nujno najti način, da bi članstvo pritegnili k delovanju stranke. “Da bi lahko – še zlasti sedaj, ko smo del oblasti – vsak, ki ima specialno znanje, to posredoval ter bi ga vodstvo resno obravnavalo in sprejelo nasvete. To bi gotovo pripeljalo do drugačnega dela stranke in do drugačnega odziva v javnosti,” je dejala Sonja Lokar. Dodala je, da je vodstvo stranke sicer odprto za pogovor, toda nekaj je pogovor, drugo pa organiziranje dela tako, da strokovno znanje, ki obstaja v stranki, pomaga spreminjati družbo.

Fajon: Ne bom dovolila, da Socialnim demokratom kdorkoli vzame samozavest

Tanja Fajon je v današnjem nagovoru članov v Mostecu poudarila, da bo naredila vse, da se SD pozicionira kot vodilno gibanje potrebnih družbenih sprememb. “Ker je tam, na vrhu, mesto naši stranki. In prav takrat, ko je najtežje, se spomnim in opomnim, da smo Socialni demokrati velika in močna stranka, ne glede na trenutno pozicijo moči v koaliciji ali opoziciji,” je dejala. Izpostavila je, da ne bo dovolila, da Socialnim demokratom vzamejo samozavest tisti, ki jim gre zaradi lastnih interesov socialdemokracija v nos.

V izjavi medijem je Fajon povedala, da je bil njen odnos z Janijem Prednikom vedno tovariški. Kot je poudarila, kritike sicer jemlje kot dobronamerne. Če je kritika jasna in argumentirana, jo razume kot priložnost, da vsi skupaj naredijo korak naprej, je dejala. Ob tem je dodala, da ni nič nenavadnega, če se znajo znotraj stranke iskreno pogovoriti.

Predniku se nemiri v stranki ne zdijo zabavni

Jani Prednik, ki je bil v svojem današnjem nagovoru v Mostecu precej manj oster kot v nedavnem intervjuju v Delu, pa je novinarjem dejal, da je že v preteklosti opozarjal, da stranka generalno izgublja vonj in okus. “Seveda bo moralo vodstvo skupaj z vsem članstvom, ki ga je stranka v zadnjih letih nekoliko zapostavila, najti pot, kako naprej,” je poudaril Prednik. SD bo po njegovih besedah morala narediti določene poteze in tudi razmisliti o svoji vlogi v trenutni vladi.

Na vprašanje, zakaj v nagovoru članov ni izpostavil, da je stranka brez vonja, barve in okuse pa je odgovoril, da so ga danes člani opozorili, da barvo imajo, to je rdeča. “Res pa je, da vonja in okusa nimamo, in to že nekaj časa ne. To ne pomeni, da nimamo programa, vendar ga tudi v trenutni vladi ne znamo najbolje uveljaviti,” je dejal Prednik. In dodal, da je vendarle optimist, saj da je Socialnim demokratom kljub nenehnim kritikam tako nasprotnikov kot partnerjev uspelo dočakati 30 let. To pa jim je, tako vodja poslancev SD, uspelo, ker se je znala stranka “zapreti, pogovoriti, najti prave cilje in pot do teh ciljev”.

Prednik se je dotaknil tudi besed Tanje Fajon v današnjem intervjuju za N1, da jo to, da je v stranki ves čas prisoten nemir, že zabava. “Nemiri znotraj stranke mi niso zabavni, verjamem, da tudi članstvu niso. So pa potrebni za to, da stranka najde pot v prihodnost,” je dejal Prednik.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje