Sodba za jeseniškega ravnatelja: zaradi pedofilije 3 leta in 10 mesecev zapora

Slovenija 16. Jan 202414:22 > 15:13
Sodišče
Foto: Žiga Živulović jr. /BOBO

Na kranjskem okrožnem sodišču so zaradi pedofilije nekdanjemu ravnatelju z Jesenic izrekli tri leta in deset mesecev zapora ter podaljšanje ukrepa prepovedi približevanja. Sodili so mu zaradi spolnega napada na desetletno deklico.

Nekdanjemu jeseniškemu ravnatelju je kranjsko sodišče izreklo kazen tri leta in deset mesecev zapora ter podaljšanje ukrepa prepovedi približevanja, je poročal časnik Dnevnik. Sodišče je s kaznijo sledilo predlogu državnega tožilstva.

Na kranjskem okrožnem sodišču so nekdanjemu ravnatelju sodili zaradi spolnega napada na desetletno deklico, s katero je živel v družinski skupnosti. Po poročanju medijev je šlo za hčerko njegove tedanje partnerke. Tožilstvo mu je poleg kaznivega dejanja spolnega napada na osebo mlajšo od 15 let očitalo tudi storitev dveh kaznivih dejanj neupravičenega slikovnega snemanja.

Obdolženi je na predobravnavnem naroku dejanje priznal. Obramba si je prizadevala za nižjo kazen, tako je na današnjem naroku za izrek kazenske sankcije potekalo zaslišanje nekaterih prič.

Po zaključku današnjih zaslišanj je sodnik Uroš Ferjan sledil predlogu vodje okrožnega državnega tožilstva v Kranju Marije Marinke Jeraj in obtoženemu dosodil tri leta zaporne kazni za spolni napad in po šest mesecev za vsakega izmed dveh kaznivih dejanj neupravičenega slikovnega snemanja. Nato je obtoženemu izrekel enotno zaporno kazen treh let in 10 mesecev zapora.

Sodba še ni pravnomočna. Ali se bo obramba nanjo pritožila še ni jasno, saj zagovornik obtoženega, ki se izreka kazni ni udeležil, sodbe ni želel komentirati. Tožilka pa je z izrečeno kaznijo zadovoljna.

Predlagana kazen tožilstva za nekdanjega jeseniškega ravnatelja je v javnosti vzbudila ogorčenje. “Ne morem verjeti, da je bila že predlagana kazen tožilstva za storjeno dejanje spolnega napada tako nizka, saj je moja hči stara zgolj deset let. Sodišča s takimi kaznimi odvračajo žrtve, da bi za tovrstna dejanja sploh podale prijavo, kršiteljem pa sporočajo, da se za nizkotna dejanja dobi celo najnižja možna kazen,” je za Dnevnik sodbo komentirala razočarana mama žrtve.

Nekdanja kriminalistka in ustanoviteljica Združenja proti spolnemu zlorabljanju Katja Bašič je za N1 povedala, da “tri leta in deset mesecev zapora žrtvam sporoča, da spolnih zlorab nima smisla prijavljati in nato toliko let vztrajati na sodiščih; biti izpostavljen, biti vedno pod vprašajem resnicoljubnosti in dvomov. Taka kazen ne more niti malo ublažiti vsega, kar žrtve pogosto doživljajo celo življenje, poleg tega pa družbi sporoča, da spolno nasilje ni nič posebnega, da sploh ne gre za tako zavržna dejanja, za kakršne jih dojemamo.”

Po njenih besedah so nizke zaporne kazni odraz družbe in njenega odnosa do spolnih zlorab. “Naša toleranca do teh dejanj je tako velika, da je človeka sram,” je poudarila.

V nedavni raziskavi “Kaznovalna politika pri spolni kriminaliteti” so ugotavljali, kakšne kazni (in zakaj) sodišča izrekajo obsojencem različnih kaznivih dejanj zoper spolno nedotakljivost, pod drobnogled pa so vzeli tudi kaznivo dejanje spolnega napada na osebo mlajšo od 15 let, za katero je bil obsojen jeseniški ravnatelj.

Tisti, ki so pristali za zapahi, so tam v povprečju preživeli nekaj več kot dve leti, čeprav je zagrožena kazen za osebo, ki spolno občuje ali stori kakšno drugo spolno dejanje z osebo, ki še ni stara 15 let, od treh do osmih let. Najnižja izrečena zaporna kazen je bila dva meseca, najvišja pa dobra štiri leta, je pokazala raziskava, o čemer lahko več preberete v članku Primer jeseniški ravnatelj: “Toleranca do tega je tolikšna, da je človeka sram”

Je bil to prvi spolni napad?

Preden je zdaj obsojeni postal ravnatelj jeseniške osnovne šole (ko je novica o spolnem napadu prišla v javnost, je dal odpoved), je po poročanju Dnevnika na isti šoli učil športno vzgojo in se neprimerno vedel do učenk. Pred leti naj bi se ena od učenk učiteljici zaupala v zvezi s tem, a naj bi domnevni napadalec dobil le ustno opozorilo tedanje ravnateljice.

Storilec je sicer nekdanji smučarski tekač, olimpijec in trener. Nekatere smučarske tekačice so za Dnevnik povedale, da naj bi bil moški že pred 20 leti in več nadležen do žensk, a da se je o njegovem spornem vedenju govorilo le po tihem.

Tudi mama desetletne deklice je za Dnevnik povedala, da naj bi zlorabe njenega nekdanjega partnerja segale več desetletij nazaj in da žrtev ni le njena hči, a so ostali primeri žal zastarali. “Kazen je tako v posmeh vsem njegovim žrtvam, ki so se bile med potekom postopka pripravljene izpostaviti. Prepričana sem, da skoraj vsa napadena dekleta še danes čutijo posledice,” je poudarila in dodala, da tožilstvo sploh ni predlagalo upoštevanja oteževalnih okoliščin.