Šole in vrtci PCT očitno preverjajo na napačen način

Koronavirus 01. Sep 202117:28 > 02. Sep 2021 09:21 4 komentarji
Šola-rutke
BOBO

Ravnatelji pri preverjanju pogoja PCT učiteljem in vzgojiteljem verjamejo na besedo. Odlok pa določa, da bi morali pridobiti dokaz o izpolnjevanju pogoja, pravijo na zdravstveni inšpekciji.

Šole in vrtci pri preverjanju pogoja PCT zaposlenim in obiskovalcem verjamejo na besedo, nam je potrdilo več predstavnikov ravnateljev. Ponekod dajo zaposlenim in obiskovalcem v podpis izjavo o izpolnjevanju pogoja. Tako ravnajo na primer na osnovni šoli Prebold, kjer se je ravnatelj Peter Žurej po včerajšnjem obisku inšpektorjev odločil, da bo PCT pogoj vendarle preverjal. “Ugotavljali smo, da je ta izjava očitno dovolj,” pravi predsednik združenja ravnateljev osnovnih in glasbenih šol Gregor Pečan.

Drugod zaposlene in obiskovalce samo vprašajo, ali izpolnjujejo pogoj. “Iz okrožnice ministrstva za izobraževanje in odlokov nisem razbrala, da bi morali ravnati drugače,” pravi predsednica skupnosti vrtcev Janja Bogataj.

Inšpektorat: Potrebno je dokazilo

Na zdravstvenem inšpektoratu pa poudarjajo, da se izpolnjevanje pogoja PCT (preboleli, cepljeni, testirani) preverja tako, da se preveri, ali imajo osebe enega od sedmih dokazil, navedenih v vladnem odloku. To so digitalno covid potrdilo, dokazilo o cepljenju, dokazilo o negativnem hitrem testu, ki ni starejši od 48 ur, dokazilo o negativnem PCR testu, ki ni starejše od 72 ur, dokazilo o pozitivnem PCR testu, ki je staro od 10 dni do šest mesecev, ali potrdilo zdravnika, da je oseba v zadnjih šestih mesecih prebolela covid-19.

V odloku, ki ga je vlada sprejela 4. avgusta, je predpisano, kako dokazila o izpolnjevanju PCT preverjajo osebe, ki jih določajo vladni odloki. V odloku, sprejetem 20. avgusta, pa je določeno, da pri zaposlenih v vzgoji in izobraževanju izpolnjevanje PCT preverja predstojnik vzgojno-izobraževalnega zavoda oziroma oseba, ki jo on pooblasti. Veljavnost tega odloka je bila prejšnji teden podaljšana do 5. septembra.

“V okviru inšpekcijskega nadzora nad spoštovanjem 31. člena zakona o nalezljivih boleznih inšpektorji pri zaposlenih preverijo, ali imajo navedena dokazila,” so nam z inšpektorata odgovorili na vprašanje, kakšen je predpisan način preverjanja pogoja PCT v šolah in vrtcih.

Zakonski člen, ki ga omenjajo, med drugim navaja, da so zdravstveno higienski pregledi za učitelje in vzgojitelje obvezni. Posameznik, ki se zdravstvenim pregledom izmika ali jih zavrača, je lahko kaznovan s globo v višini od 400 do 4000 evrov. Delodajalcu, ki pregledov ne omogoča, pa grozi globa v višini od 4.000 do 100.000 evrov.

Prelesnik: Odloki veljajo

Informacijska pooblaščenka Mojca Prelesnik je pred nekaj tedni pojasnila, da po delovnopravni zakonodaji ravnatelj od zaposlenega ne sme zahtevati dokazil o izpolnjevanju PCT pogojev, pri katerih se razkrijejo osebni podatki. Poudarila pa je tudi, da odloki, s katerimi je vlada predpisala preverjanje pogoja PCT z dokazili, veljajo. Po njenem mnenju so sicer ti odloki neustavni, saj mora biti obdelava osebnih podatkov urejena v zakonu, a njeno mnenje na veljavnost odlokov ne vpliva. Ustavno sodišče pa o pobudi informacijske pooblaščenke še ni odločilo.

Predpisi glede PCT naj bi se sicer kmalu spremenili, saj je minister za zdravje Janez Poklukar napovedal, da bo kot izpolnjevanje pogoja štelo tudi samotestiranje.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje