Ali naj otroci zaradi groženj ostanejo doma?

Slovenija 09. Apr 202418:57 > 10. Apr 2024 05:10 11 komentarjev

Pristojne smo vprašali, kaj svetujejo staršem, ki so zaskrbljeni zaradi spletnih groženj.

Potem ko je policija v ponedeljek obvestila javnost in šole o grožnji na spletu, da naj bi se v sredo na eni od slovenskih šol zgodilo nekaj podobnega kot na Finskem, so mnogi starši zaskrbljeni. Pristojne smo vprašali, kaj jim svetujejo in ali naj starši otroke pošljejo v šolo.

Na policijo smo naslovili konkretna vprašanja, kaj svetujejo staršem, ki so zaskrbljeni zaradi spletnih groženj, ali naj otroci ostanejo doma ter kakšna so navodila za šole, a konkretnih odgovorov nismo prejeli. S policije so nam sicer sporočili, da svetujejo, da v prihodnjih dneh starši predvsem ostanejo mirni in nadaljujejo z običajno dnevno rutino, pri tem pa poudarjajo, da je pomembno, da svoje otroke opazujejo, se z njimi pogovarjajo, jim svetujejo … saj so oni prvi, ki lahko zaznajo spremembe v otrokovem obnašanju ali pa jim bo otrok zaupal svoje stiske, težave, posebnosti in opažanja v šoli ali v prostem času.

“Pomembno je, da v kolikor v povezavi z zgoraj navedenim kdorkoli prepozna nenavadno obnašanje otrok ali kakšnih drugih oseb, povezanih v ali izven šolskega okolja, o tem takoj obvesti policijo na številko 113 ali najbližjo policijsko postajo, lahko tudi anonimno na št. 080 1200,” so nam še pojasnili in dodali, da poziv o prijavi suma kaznivih ravnanj v šolskem okolju velja tako za delavce šole, starše in učence kot tudi vse ostale, ki imajo o tem kakršne koli informacije.

Edino bolj konkretno pojasnilo ob skrbi staršev je bila izjava vodje oddelka za organizirano kriminaliteto sektorja kriminalistične policije Policijske uprave (PU) Ljubljana Stojana Belšaka, ki je v ponedeljkovi oddaji 24UR Zvečer miril z besedami: “Ocenjujemo, da lahko starši otroke mirno pošljejo v šolo brez bojazni, da bi se kaj zgodilo.”

Vodja oddelka za organizirano kriminaliteto sektorja kriminalistične policije PU Ljubljana Stojan Belšak
Vodja oddelka za organizirano kriminaliteto sektorja kriminalistične policije PU Ljubljana Stojan Belšak (Foto: N1)

Minister: Pogovori morajo biti odkriti

Minister za vzgojo in izobraževanje Darjo Felda je poudaril pomen odprte in odkrite komunikacije staršev z otroki in učitelji, na vprašanje, kako naj ravnajo tisti, ki dvomijo, ali otroka poslati v šolo, pa je odgovoril, naj se pogovorijo z učitelji ali vodstvom šole in se prepričajo, kako je poskrbljeno za varnost.

“Če imajo starši kakršnekoli pomisleke, se lahko dogovarjajo z učitelji ali vodstvom šol, da se prepričajo, kako je to varno. Absolutne varnosti nikoli ni. Ampak glede na to, da policija pravi, da je tveganje izjemno majhno, moramo imeti neko mero varnosti, da držimo pogovore glede varnosti, komunikacijo. Najpomembneje je, ne samo ta hip, vzdrževati komunikacijo med starši in otroki ter med starši in učitelji ter vodstvom šol. Vsi ti pogovori morajo biti odkriti, saj s tem otroka navadimo, da pove, ko je v stiski,” je poudaril minister.

“Vsaka taka stiska, ki se nabira v otroku, lahko povzroči kakšno tako reakcijo. Dostikrat gre tudi za šalo, ampak je treba te stvari resno jemati in se pogovoriti z otrokom,” je še dodal Felda. Njegov odgovor si oglejte v videu na vrhu članka.

Darjo Felda
Foto: Žiga Živulović, BOBO

Previdnost da, panika ne

“Staršem svetujemo, naj previdnost vedno bo – včeraj, danes, jutri, vse dneve naprej. Razlogov za paniko pa ni,”  je za N1 povedala predsednica Zveze aktivov svetov staršev Lara Romih. Treba je upoštevati, kar je povedala policija, je še dodala. “Načeloma se seveda otroke pošilja v šolo. Razumemo stiske starše, vendar pa, kot je bilo povedano, razumemo, da ne gre za zelo jasne grožnje, da se bo nekaj nekje zgodilo.”

Romih poudarja, da naj sicer “absolutno vsak dela po svojem mišljenju,” a staršem svetuje, naj ne zganjajo panike, saj se to prenaša na otroke, kar ni dobro.

“Naša odgovornost ali pa vsaj soodgovornost pa je, da pogledamo, kaj otroci nosijo v šolo, tudi veliki otroci, ne samo majhni,” je še povedala predstavnica staršev. Dodala je, da v šolah poznajo protokol, kako ravnati, zdaj pa so dobili še obvestilo policije, naj bodo bolj pozorni.

Nekateri starši bodo otroke obdržali doma, drugi še ne vedo, kaj bodo storili. “Doma se bomo vsi skupaj usedli in se pogovorili, ali je otroka pametno pustiti doma ali ga poslati v šolo,” je povedal eden od očetov. Več preberite v tem članku.

Janković: To se lahko ponavlja

Po grožnjah na spletu je varovanje osnovnih šol okrepila ljubljanska občina, tako da imajo šole od torka do petka zagotovljenega varnostnika.

Župan Zoran Janković je poudaril, da je stanje v okolici šol normalno. “Vedno je treba biti previden, je pa že policija poudarila, da incidentov ne pričakuje,” je dejal župan.

Janković je odgovoril tudi na vprašanje o tem, da nekateri starši dvomijo, ali otroke poslati v šolo. “To je tisto, kar je (v tej zgodbi) najslabše. Lahko se dogaja, da se vsak teden ob sredah ponovi neki anonimen zapis, ki ga umaknejo, in potem otroci ne hodijo v šolo. Jaz pa pravim obratno. Naj bodo (starši) ves čas pozorni, kaj imajo otroci na spletnih straneh, kaj nosijo v šolo, tako da se torbe ne pregledujejo v šoli,” je povedal ljubljanski župan. “Sicer bo tako, da potem ne moreš čez cesto, dokler vozijo avtomobili, čeprav imaš prehod in zeleno luč. Dom in šola morata biti kraj, kjer je varnost,” je poudaril.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje