Spletni kalkulator: vsak bo lahko sam preveril, ali je upravičen do pomoči

Slovenija 27. Sep 202207:18 9 komentarjev
Luka Mesec
Aljaž Uršej/N1

Minister za delo Luka Mesec je napovedal, da bo v nekaj tednih zaživel spletni kalkulator, s pomočjo katerega bo lahko vsakdo preveril, ali je upravičen do pomoči in kolikšne.

Zaživel je spletni kalkulator: preberite več >>

V ponedeljek je minister za delo Luka Mesec odgovarjal na poslansko vprašanje Milana Jakopoviča iz Levice glede načrtovanih dodanih ukrepov za premagovanje draginje. Ponovil je, da pomoč gospodinjstvom gradijo kot “kamenčke v mozaiku”. Kot je poudaril, je medresorska delovna skupina pri predsedniku vlade Robertu Golobu s prvim paketom naslovila vprašanje regulacije cen energije, “ki so v bistvu glavno gonilo draginje in stisk ljudi”. Hkrati se pogovarjajo o regulaciji cen hrane, “da ne bodo ljudje padali v revščino zaradi povišanih cen hrane”.

Je pa prve ukrepe že izvedlo tudi ministrstvo za delo, je ponovil ter spomnil na energetski dodatek za 60.000 najrevnejših gospodinjstev v Sloveniji. Spletni kalkulator, s katerim si bo mogoče izračunati, ali nam pripada pomoč in v kolikšnem znesku, bodo predstavili v nekaj tednih, je napovedal. Pojasnil je še, da bodo centre za socialno delo zadolžili, da v sistem pomoči povabijo vse možne upravičence. Statistični podatki kažejo, “da so najbolj socialno ogrožena skupina pri nas vdove, starejše od 65 let”. Akcije z istim ciljem bo s pomočjo civilne družbe organiziralo tudi ministrstvo.

Mesec je povzel še, da je DZ na njihov predlog že sprejel tudi podvojitev otroškega dodatka za tri mesece, s čimer želijo pomagati družinam z otroki. “Za naprej pa seveda načrtujemo ukrepe, osredotočene predvsem na zaposlene in upokojence. O upokojenskem dodatku se bomo pogovarjali v kratkem, trenutno še debatiramo.” V zvezi z zaposlenimi pa je dejal, da lahko v kratkem pričakujejo nov izračun minimalnih življenjskih stroškov in zvišanje minimalne plače v letu 2023 prek 800 evrov.

Spregovoril je tudi o svojem predlogu obvezne božičnice. Kot je dejal, je Ekonomsko-socialni svet (ESS) v petek odprl pogajanja na to temo. Ministrstvo bo po njegovih besedah predlagalo več variant, “kako v času, ko se vsi soočamo z draginjo, ne samo najrevnejši, zaposlenim ob koncu leta izplačati božičnico, da bodo lažje preživeli to zimo”. “To bo razrešeno, kot rečeno, v nekaj tednih,” je dejal.

Novi časi, tako minister za delo, predstavljajo nove izzive za socialno državo, zato si želi poenostavitve vseh baz podatkov, da bi imeli enoten pregled. “Na ta način bi lahko začeli bistveno bolje programirati našo socialno državo kot zdaj,” je poudaril. “To debato sem že sprožil, ampak to ni izvedljivo prej kot v roku enega do dveh let. Je pa to ena od prednostnih nalog tega mandata,” je sklenil.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.