Ministrstvo sporoča medicinski fakulteti: Nadaljujte izvajanje storitev

Slovenija 05. Dec 202313:15 > 15:33 3 komentarji

Kot smo poročali, ljubljanska medicinska fakulteta od 15. decembra ne bo več izvajala storitev za UKC Ljubljana. Kot razlog je dekan medicinske fakultete Igor Švab navedel, da ljubljanski klinični center fakulteti dolguje več kot 43 milijonov evrov. Spor med ustanovama je zdaj pod drobnogled vzelo tudi ministrstvo za zdravje. "Nesprejemljivo se nam zdi, da bi v procesu zdravljenja katerikoli deležnik zaradi finančnih razlogov prekinil izvajanje zdravstvenih storitev," so poudarili na ministrstvu za zdravje.

Ljubljanska medicinska fakulteta se je po besedah dekana Igorja Švaba znašla v “težki in zahtevni situaciji” zaradi neplačil zdravstvenih storitev, ki jih medicinska fakulteta izvaja za Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana.

“Dolg, ki ga ima UKC Ljubljana do naše fakultete, že presega 43 milijonov evrov. Težave neuspešno rešujemo že več let,” je zaposlenim na medicinski fakulteti sporočil Švab. Zadnji poskus, da zadeve uredijo po mirni poti, je bila mediacija, ki je potekala do konca prejšnjega tedna. A pogovori niso prinesli rešitev, zato je ljubljanska medicinska fakulteta 30. novembra “vložila zahtevo za nadaljevanje pravdnega postopka”.

Kot je še dodal Švab, bodo zaradi neuspešne mediacije in nadaljevanja pravdnega postopka s 15. decembrom na medicinski fakulteti prisiljeni prenehati izvajati zdravstvene storitve za UKC Ljubljana. Zaradi tega se bodo podaljšale dobe zdravljenja bolnikov, slabša bo tudi diagnostika, posledično pa se bodo podaljšale tudi čakalne dobe.

Medicinska fakulteta v Ljubljani
Foto: Žiga Živulović jr./BOBO

Iz UKC Ljubljana so sporočili, da medicinska fakulteta vrši pritisk na največji klinični center v državi, kar se jim zdi neetično. Po njihovem mnenju skuša fakulteta spor med ustanovama reševati na plečih pacientov, fakulteta pa da svoje storitve zaračunava po tržnih cenah, ki jih UKC ni potrdil.

V izogib prenehanja izvajanja storitev naj bi fakulteti ponudili dodatnih 12,8 milijona evrov za zagotavljanje likvidnosti. V primeru, da bo forenzična preiskava izračunov stroškovne cene fakulteta pokazala, da gre za preplačilo, bo UKC zahtevala povrnitev zneska. Medicinska fakulteta je po navedbah UKC takšen predlog že zavrnila.

Kot smo že pred časom poročali, gre za neplačane mikrobiološke in patološke preiskave, torej obdukcije in preiskave tkiv, ki so potrebne v procesu zdravljenja.

Ministrstvo: Apeliramo na medicinsko fakulteto, da nadaljuje izvajanje zdravstvenih storitev

Spor med ustanovama je pod drobnogled vzelo tudi ministrstvo za zdravje, ki je seznanjeno s problemom. Kot je pojasnil državni sekretar na zdravstvenem ministrstvu Marjan Pintar, so z obeh strani prejeli informacije, da je postopek mediacije pred sodiščem prekinjen in da se bo nadaljeval sodni postopek v civilni pravdi. Na ministrstvu so seznanjeni tudi z namero medicinske fakultete, ki namerava s 15. decembrom prekiniti izvajanje dejavnosti za UKC Ljubljana.

“Verjamemo, da bo postopek razrešilo sodišče, povsem nesprejemljivo pa se nam zdi, da bi v procesu zdravljenja katerikoli deležnik zaradi finančnih razlogov prekinil izvajanje zdravstvenih storitev. Povsem nesprejemljivo je, da bi se to zgodilo na škodo zdravja pacientk in pacientov, zato apeliramo – zlasti na medicinsko fakulteto – da nadaljuje izvajanje zdravstvenih storitev, in končno odločitev o tem prepusti sodišču,” je poudaril Pintar.

Na vprašanje, kdo določa cene storitev, ki jih ljubljanska medicinska fakulteta opravlja za UKC Ljubljana, je državni sekretar odgovoril, da naj bi te cene potrjevalo tudi ministrstvo za zdravje, vendar doslej ministrstvo vlog za potrditev cen ni prejelo.

Pintar je dodal, da je imela medicinska fakulteta iz naslova izvajanja storitev za UKC v preteklih letih pozitivni poslovni izid, zato tudi v preteklosti niso imeli problemov s tega naslova, saj je to potekalo v dogovoru med fakulteto in UKC.

Zdravstvo
Žiga Živulovič jr./Bobo

“Ministrstvo za zdravje si bo prizadevalo, da zavaruje življenje in zdravje ljudi, kako pa bo sodelovanje med ustanovama organizirano v prihodnje, pa je stvar dolgoročne presoje,” je dejal Pintar in dodal, da se problematika tiče dveh ministrstev. Pojasnil je, da ministrstvo za zdravje nima neposrednih pristojnosti v tej zadevi, lahko zgolj “posluša in svetuje”.

Če bi se napoved medicinske fakultete uresničila in bi 15. decembra prenehala izvajati zdravstvene storitve za UKC Ljubljana, bi po besedah državnega sekretarja Marjana Pintarja obstajala možnost, da se pred sodiščem zahteva začasna odredba, ki bi na zahtevo UKC zavezala ljubljansko medicinsko fakulteto, da nadaljuje izvajanje storitev.

UKC Ljubljana: Pritiske medicinske fakultete ocenjujemo kot izjemno neetične

V ljubljanskem kliničnem centru navedbe dekana medicinske fakultete Igorja Švaba zavračajo. V odgovoru na naša novinarska vprašanja so zapisali, da so zaradi uravnoteženja odhodkov s prihodki in stroškovni učinkovitosti posebno pozornost posvetili predvsem preverjanju odhodkov, del tega pa je tudi izvajanje storitev, ki jih za UKC izvaja medicinska fakulteta. Zato so uvedli forenzično preiskavo, ob tem pa je tudi računsko sodišče opozorilo UKC, da izvajanje storitev, kot jih izvaja medicinska fakulteta, ni v skladu s predpisi o javnem naročanju.

Podatki kažejo, da je UKC Ljubljana medicinski fakulteti za storitve med letoma 2022 in 2023 plačala že več kot 46 milijonov evrov. “Medicinska fakulteta storitve zaračunava po cenah, ki niso bile potrjene s strani UKC, kot je predvideval dogovor med ustanovama iz leta 1996, temveč ceno storitev skuša določati kar enostransko,” pravijo na UKC.

Zaradi spornosti plačil za storitve, ki jih izvaja medicinska fakulteta, je UKC delno zmanjšal plačila, saj je po njihovem mnenju šlo za preplačila storitev. Medicinska fakulteta je zaradi tega junija letos vložila tožbo proti ljubljanskemu kliničnemu centru.

“UKC Ljubljana vseskozi v dobri veri nadaljuje prizadevanja za mirno rešitev spora oziroma sklenitev dogovora in skuša v dobri veri doseči dogovor oziroma poiskati rešitev nastale situacije, predvsem v luči prizadevanja za zagotavljanje korektne obravnave pacientov in neprekinjenega opravljanja storitev,” pravijo v največjem slovenskem kliničnem centru.

Po njihovem mnenju je grožnja z ustavitvijo opravljanja storitev zadnja v vrsti eskalacij, ki se jih poslužuje medicinska fakulteta z namenom vršenja pritiska na UKC Ljubljana, na ta način pa naj bi želela tudi prejudicirati izid spora.

“Tovrstne pritiske ocenjujemo kot izjemno neetične, saj se UKC Ljubljana sili v plačilo spornih zneskov, ob zavedanju, da je UKC Ljubljana primarna skrb za zdravje in korektna obravnava pacientov. Namesto da bi se parcialni komercialni interesi vsaj v razmerjih v javnem sektorju podredili širšemu javnemu interesu, MF skuša spor reševati na plečih pacientov,” še pravijo v UKC Ljubljana.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje