Spor v državnem zboru: poslanci SDS zapustili dvorano, najdlje je vztrajal Logar

Slovenija 21. Feb 202311:57 19 komentarjev
Anže Logar
posnetek zaslona/RTVS

Seja državnega zbora, na kateri bodo poslanci in poslanke glasovali o kandidatu za ministra za notranje zadeve Boštjanu Poklukarju, se je začela z enourno zamudo. To je med poslanci opozicijske SDS sprožilo burne odzive. Ob nastopu predsednika vlade Roberta Goloba so vsi zapustili dvorano, na svojem sedežu je ostal le Anže Logar. Ta je dvorano zapustil malo pozneje. Kaj je torej hotel sporočiti Logar?

Seja državnega zbora, na kateri poslanci razpravljajo in glasujejo o kandidatu za notranjega ministra Boštjanu Poklukarju, se je namesto ob 9. uri začela eno uro pozneje. Kot je na začetku seje pojasnila predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič, je zamuda nastala zaradi zadržanja predsednika vlade Roberta Goloba.

Prestavitev začetka seje za eno uro pa je zmotila opozicijsko SDS, sledila je vroča izmenjava besed med vodjo poslanske skupine SDS Jelko Godec in predsednico državnega zbora. Godec je Klakočar Zupančič vprašala, kaj je bil razlog za zadržanost predsednika vlade in ali bo prestavljanje sej v prihodnje praksa.

Spraševala se je tudi, ali je predsednica državnega zbora z odločitvijo, da zamakne začetek seje, kršila poslovnik.

Klakočar Zupančič ji je odvrnila, da lahko prekine sejo in določi, kdaj se bo ta nadaljevala. “Nobena obrazložitev ni potrebna. O nepredvidenem in nepričakovanem zadržku smo bili obveščeni, še preden se je seja začela,” je odgovorila Klakočar Zupančič in dodala, da o vzroku zadržanosti ne želi govoriti. “Tako je prav, da nihče o tem nič ne reče,” je odvrnila.

Poslanci SDS z njenim odgovorom niso bili zadovoljni, Klakočar Zupančič pa jim je odgovorila: “Je prav, ja, je prav, dragi moji. Na to se boste morali navaditi. Če bom sejo prekinila, jo bom prekinila tudi brez obrazložitve.”

Ko je besedo dobil Golob, so poslanci SDS, z izjemo Logarja, odšli

Jelka Godec je nato znova želela postaviti postopkovno vprašanje in citirala člene iz poslovnika državnega zbora. “Ni potrebe, da se čaka predlagatelj. Prav tako ne bi bilo prvič, če predlagatelja ni. Seja se lahko prekine le, če tako odloči državni zbor. Gre za kršitev in nedopustno premikanje sej,” je bila ostra. Vprašala se je tudi, ali bi predsednica državnega zbora sejo prekinila tudi, če bi manjkal kateri od poslancev, ki bi bil predlagatelj.

Klakočar Zupančič ji je odgovorila, da ona vodi sejo in ona odloča, ali bo predlagatelj povedal svojo obrazložitev. Ko je Godec znova želela postaviti postopkovno vprašanje, ji Klakočar Zupančič ni več dala besede in je za govorniški pult povabila premierja Goloba, ki je predstavil svoj predlog izbire za notranjega ministra.

Zaradi te odločitve predsednice državnega zbora so poslanci SDS zapustili sejno dvorano. Na poslanskem stolu je ostal le Anže Logar, ki je na začetku prisluhnil obrazložitvi premierja Goloba, nato pa tudi sam zapustil dvorano.

Po informacijah N1 se v vrstah SDS strinjajo, da je Logar z malo daljšo prisotnostjo v dvorani pokazal oziroma želel pokazati (rahlo) neodvisnost od SDS, iz krogov okoli Logarja pa prihajajo neuradne informacije, da je Logar v dvorani obsedel, ker obstrukcija ni bila dogovorjena vnaprej, dvorano pa je nato zapustil zaradi udeležbe na sestanku poslanske skupine.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje