Boštjan Poklukar zaprisegel kot novi minister za notranje zadeve

Slovenija 21. Feb 202311:40 > 14:07 0 komentarjev

Državni zbor je Boštjana Poklukarja imenoval za ministra za notranje zadeve. Na tej funkciji je nasledil Tatjano Bobnar, ki je decembra lani odstopila. Poklukar je sicer ministrski položaj zasedel že drugič, saj je bil notranji minister tudi v vladi Marjana Šarca. Po zaprisegi v državnem zboru je na sedežu notranjega ministrstva prevzel posle od začasne notranje ministrice Sanje Ajanović Hovnik, ki sicer vodi resor javne uprave.

Državni zbor je za naslednika Tatjane Bobnar potrdil Boštjana Poklukarja, ki je že prevzel posle od dosedanje začasne ministrice za notranje zadeve Sanje Ajanović Hovnik. “Ministrstvo, ki ga prevzemam, je v odlični kondiciji, delo ministrice Ajanović Hovnik se odraža na vseh področjih. Zahvaljujem se ji in ji hkrati čestitam. Vodenje dveh tako pomembnih resorjev – javne uprave in notranjih zadev – ni enostavna naloga,” je ob prevzemu funkcije povedal Poklukar.

Ministrici je naklonil še nekaj pohvalnih besed. Kot je dejal, se pri dosedanjem vodenju resorja pozna “ženska roka”, ženke pa da zmorejo več kot moški, ki “kdaj pojamramo”.  Ob tem je izpostavil,  da dogajanje s policijo v času tretje Janševe vlade “ni ravno slavni del slovenske zgodovine”.

Ponovil je zaveze, ki jih je dal že na predstavitvi pred parlamentarnim delovnim telesom: boj s korupcijo, upravljanje migracij, profesionalizacijo in modernizacijo policije. Poklukar je poudaril, da bo kot minister sodeloval z nevladnimi organizacijami in da bodo njegova vrata odprta obema sindikatoma. “Verjamem, da nam bo uspelo vzpostaviti karierni sistem,” je dejal.

Ajanović Hovnik se je strinjala s Poklukarjem, da je ministrstvo v dobri kondiciji. Poudarila je, da sta dva meseca njenega začasnega vodenja minila mirno. “Zadeve smo zastavili in jih peljali tako, kot smo načrtovali,” je dejala. Izrazila je pričakovanje, da bo novi notranji minister, ki ima na tej funkciji že izkušnje iz časov Šarčeve vlade, uspešno vodil resor in bosta dobro sodelovala.

Golob: Med Poklukarjevimi prioritetami je tudi depolitizacija policije

Poklukarja je v državnem zboru podprlo 54 poslancev, 31 pa jih je glasovalo proti. Po zaprisegi je stopil pred novinarje, a na večino vprašanj ni odgovoril. Tako je ostalo brez odgovora tudi vprašanje, kakšna bo usoda vršilca dolžnosti generalnega direktorja policije Boštjana Lindava. Povedal je le, da naj bi se že danes srečal z njim. Prav tako tedaj še ni razkril, kdo bosta njegova državna sekretarja, po primopredaji poslov pa je povedal, da bo dosedanja državna sekretarka Tina Heferle tudi v prihodnje na tem položaju.

Na vprašanje, kako se bo odzval, če bo skušala politika vplivati na kadrovanje v policiji, pa je odgovoril, da je generalni direktor policije neodvisen in samostojen, zato je delo znotraj policije njegova pristojnost. “Je pa minister za notranje zadeve tisti, ki z rednimi in izrednimi usmeritvami nalaga delo policiji,” je dodal.

Predsednik vlade Robert Golob je v obrazložitvi Poklukarjeve kandidature izpostavil njegove bogate delovne izkušnje na področjih zaščite, reševanja in vojske ter vodenja resorja za notranje zadeve v vladi Marjana Šarca.  Posebej je poudaril, da je Poklukar kot svojo prvo prioriteto postavil boj proti korupciji, kar da je tudi prioriteta vlade. Če bo treba, bodo za učinkovit boj proti korupciji tudi spremenili kazensko zakonodajo in se lotili sodne reforme,  je napovedal premier.

Preberite še: Spor v državnem zboru: poslanci SDS zapustili dvorano, najdlje je vztrajal Logar

Med Poklukarjevimi prednostnimi nalogami je tudi upravljanje migracij. Kot je dejal Golob, bodo nadaljevali umik ograje na slovensko-hrvaški meji. “Jasno pa je, da moramo po vstopu Hrvaške v schengen okrepiti nadzor nad zunanjo schengensko mejo. Slovenija bo sosednji Hrvaški pomagala, da bo nadzor nad njeno schengensko mejo bolj učinkovit,” je napovedal

Tretja Poklukarjeva prioriteta pa je depolitizacija policije. Po Golobovih besedah Poklukar natančno ve, da je ministrska funkcija politična, in se zaveda razmejitve med policijo, direktoratom za policijo in druge varnostne naloge ter ministrom. “Verjamem, da so nesporazumi, ki smo jim bili na tej relaciji priča v preteklem letu, stvar preteklosti, saj se Boštjan Poklukar zaveda, da je politični funkcionar in kje so meje, ki jih v relaciji do policije ne sme prestopiti,” je poudaril predsednik vlade. Poleg depolitizacije je Poklukar napovedal še profesionalizacijo policije, tudi s pripravo kariernega napredovanja. “Sredstva za to, da se policija dejansko in dokončno modernizira, so v proračunu za letošnje in prihodnje leto zagotovljena, Boštjan Poklukar pa je tisti, ki bo to modernizacijo tudi izpeljal,” je bil optimističen Golob.

Sukič: Poklukarju izrekamo podporo, kar pa ne pomeni, da ne bomo kritični

Koalicijske poslanske skupine Svoboda, Levica in SD so Poklukarju pred glasovanjem napovedale enotno podporo. Vodja poslanske skupine Svoboda Borut Sajovic je dejal, da Poklukarju izkušenj ne manjka, da se zaveda svoje politične in moralne odgovornosti ter da si bo policijo prizadeval narediti odporno na pritiske.

V SD v Poklukarja polagajo upe, da mu bo uspelo ne le povrnitvi zaupanje v policijo, temveč jo tudi okrepiti. Policiji je treba omogočati avtonomno delovanje in ukrepanje, ki je utemeljeno na strokovni oceni ter sorazmernosti, je poudaril vodja poslanske skupine SD Jani Prednik. Dotaknil se je tudi dela Poklukarjeve predhodnice Tatjane Bobnar. Kot je dejal, so Socialni demokrati izrazili zaupanje v njeno vizijo ministrstva za notranje zadeve pa tudi v njeno osebno integriteto in strokovnost. Takšne standarde pri vodenju notranjega resorja SD še vedno pričakuje, ne pričakuje pa, da bo Poklukar stopil v čevlje Bobnar, temveč da bo funkcijo nastopil avtonomno, suvereno in z izdelanimi usmeritvami.

Poslanka Levice Nataša Sukič je izpostavila nekaj poudarkov iz Poklukarjeve predstavitve pred matičnim odborom, ki so ključni za Levico. Kot pohvalno je ocenila, da je izrazil odprtost za prenovo azilne zakonodaje in napovedal dialog z nevladnimi organizacijami. Prav tako Levico veseli, da je Poklukar visoko med prioritete uvrstil preprečevanje nasilja v družini, medvrstniškega nasilja in spolnih zlorab otrok.

Sukič je ob robu seje državnega zbora še dejala, da se s Poklukarjevimi pristopi na področju migracijske politike v času Šarčeve vlade v Levici niso strinjali. “Zato sem mu na zaslišanju pred matičnim delovnim telesom postavila vprašanja o migracijski politiki. Poklukar je dal jasno zavezo, da se pripravlja nova migracijska strategija, pri pripravi katere bo odprt za pobude poslank in poslancev in se bo pogovarjal s civilnodružbenimi organizacijami,” je dejala Sukič.  Ob tem je dodala, da tokratna podpora Levice ne pomeni, da stranka do novega notranjega ministra ne bo zelo kritična in da ne bo pazljivo spremljala njegovih ravnanj. “Dajmo novemu ministru priložnost, da izrečene zaveze tudi udejanji,” je še izpostavila.

Opozicijski SDS in NSi dvomita o Poklukarjevi neodvisnosti

V opozicijskih poslanskih skupinah SDS in NSi pa so  Boštjanu Poklukarju podporo odrekli. Poslanec SDS Branko Grims je ocenil, da se je število migracij v zadnjem letu v primerjavi z letom prej podvojilo. Poklukarju je očital njegovo napoved, da bo nadaljeval z odstranjevanjem ograje na meji, kar je po Grimsovem prepričanju neevropsko in škodljivo za varnost države. Grimsa skrbi, kako zavzet bo Poklukar pri preiskovanju najtežjih kaznivih dejanj, še zlasti ali bo sodeloval z varnostnimi organi ostalih držav na Balkanu, da se raziščejo domnevne malverzacije družbe Gen-I, gotovinski dvigi in nezakoniti prenosi denarja, o čemer po  navedbah poslanca SDS poročajo iz Albanije, s Kosova, iz BiH in Srbije.

Vida Čadonič Špelič iz poslanske skupine NSi je poudarila, da javnost še vedno ni dobila prepričljivega odgovora, zakaj je morala odstopiti Poklukarjeva predhodnica Tatjana Bobnar. Izpostavila je, da je Poklukar preverjen kader, vendar s strokovnega vidika ne velja za najboljšega kandidata, saj je imel predsednik vlade Robert Golob pred seboj tudi druge predloge. Krščanski demokrati so po besedah Čadonič Špelič zaskrbljeni, da se za fasado depolitizacije in strokovnosti dela policije skriva zgolj želja vladajoče politike po dostopu do policije, predvsem do Nacionalnega preiskovalnega urada, da bi “imeli nadzor nad posameznimi postopki”. V poslanski skupini NSi tako Poklukarja vidijo predvsem kot hvaležnega uradnika, ki bo poslušal navodila svetovalcev iz Golobovega kabineta.

Boštjan Poklukar
Borut Živulović/BOBO

Začetek današnje seje je predsednica  DZ Urška Klakočar Zupančič zaradi zadržanosti predsednika vlade preložila za eno uro, kar je vznejevoljilo poslance SDS. Ko je nato Golob stopil za govornico, da bi predstavil Poklukarjevo kandidaturo, so zapustili dvorano. To pa ni ostalo brez premierjevega odziva. Ko je govoril o boju sedanjih vladajočih proti korupciji, je dejal, da prazne poslanske klopi kažejo, kdo se boji preiskovanja korupcije.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!