SDS na odgovornost kliče še eno ministrico, Emilijo Stojmenovo Duh

Slovenija 23. Jan 202420:10 5 komentarjev
Emilija Stojmenova Duh
Foto: Žiga Živulović jr. /BOBO

Po tem, ko je SDS zaradi spornega nakupa nove sodne palače prejšnji teden napovedala interpelacijo zoper pravosodno ministrico Dominiko Švarc Pipan, bo največja opozicijska stranka očitno na odgovornost poklicala še ministrico za digitalno preobrazbo Emilijo Stojmenovo Duh. Razlog? Nakup 13.000 računalnikov, ki so stali nekaj manj kot 6,5 milijona evrov. Ministrstvu je do zdaj uspelo razdeliti vsega 39 prenosnikov, 12.961 pa jih še vedno čaka v skladišču v Logatcu, saj jasnih pravil, kako jih pravično razdeliti, še vedno ni. Garancijska doba pa teče. Usoda pravosodne ministrice medtem ostaja negotova, tehtnica v njeni stranki SD pa se po informacijah N1 vedno bolj nagiba v prid odločitvi, da bo morala položaj zapustiti.

Lanski nakup 13 tisoč prenosnih računalnikov, ki jih je nabavilo ministrstvo za digitalno preobrazbo, bo očitno razlog za še eno interpelacijo, ki jo bo vložila največja opozicijska stranka SDS. Po tem, ko so minuli teden zaradi spornega nakupa nove sodne palače napovedali interpelacijo zoper pravosodno ministrico Dominiko Švarc Pipan, bo SDS zdaj na odgovornost poklicala še ministrico za digitalno preobrazbo Emilijo Stojmenovo Duh.

Kot je znano, je ministrstvo za digitalno preobrazbo lani kupilo 13 tisoč prenosnih računalnikov in zanje odštelo nekaj manj kot 6,5 milijona evrov. Računalniki so namenjeni ranljivim skupinam, toda po zakonu o digitalni vključenosti je upravičencev več kot pol milijona, zato še zmeraj ni jasnih pravil, kako te računalnike med ljudi pravično razdeliti.

Prenosniki še ostajajo v skladišču v Logatcu, za katero ministrstvo plačuje okrog 2.500 evrov mesečne najemnine. Nabavo sta pod drobnogled vzela Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) in računsko sodišče. Dvakrat so že o tem nakupu razpravljali tudi v parlamentu, in sicer na komisiji za nadzor javnih financ, kjer je končno na dan prišla tudi informacija, da so računalniki spravljeni v skladišču v Logatcu. Računalniki, kupljeni od štirih ponudnikov, so brez operacijskega sistema in brez protivirusne zaščite.

Ministrstvo za digitalno preobrazbo je lani poleti najprej naročilo 10.000 prenosnikov. Potem ko so državo prizadele poplave, so jih za poplavljene občine naročili še dodatnih 3.000. Občine so morale ministrstvu do konca septembra sporočiti, kakšna je škoda na računalniški opremi. Občine so sporočile, kakšno opremo potrebujejo, naštevale so tudi skenerje in tiskalnike, toda ministrstvo je nabavilo zgolj prenosnike. Na koncu so jih občinam razdelili le 39.

prenosniki, MDP
Tako so prenosniki spravljeni v skladišču v Logatcu (Foto: Ministrstvo za digitalno preobrazbo)

Zdaj bo treba celo spremeniti zakon, da bi lahko prenosnike pravično razdelili. Na ministrstvu za digitalno preobrazbo so za N1 pred nekaj dnevi potrdili, da so začeli pripravljati “majhno spremembo” zakona, ki bo postopke pohitrila in olajšala delo javnega sklada, ki bo nad razdeljevanjem računalnikov bdel.

V burni javni polemiki zaradi nakupa prenosnikov, ki traja že nekaj časa, je SDS med drugim predlagala, da bi jih nekaj razdelili tudi med mlade kmete. Stranka je želela sklicati tudi nujno sejo parlamentarnega obora za notranje zadeve, ki ga vodi poslanka Svobode, vendar neuspešno. Iz kvote Gibanja Svoboda je tudi ministrica Emilija Stojmenova Duh.

Zdaj očitno sledi interpelacija, ki jo bodo v največji opozicijski stranki, kot so sporočili, podrobneje predstavili v sredo.

Stojmenova Duh: Interpelacije se zelo veselim

Stojmenova Duh je v oddaji 24ur zvečer na POP TV znova zanikala vse očitke, interpelacije pa se veseli, je dejala, enako kot se je po njenih besedah veselila razprave na komisiji državnega zbora (DZ) za nadzor javnih financ in se veseli pregleda na KPK, da bo lahko predstavila vsa dejstva. Sama interpelacija se ji zdi odlična priložnost tudi zato, da pokaže na dobro delo ministrstva.

“Na našem ministrstvu se ukvarjamo z umetno inteligenco, s kvantnim računalništvom, razvili smo ogromno digitalnih javnih storitev, ki pač ne pridejo do izraza, in s tem bomo pokazali, da smo učinkoviti in da izpolnjujemo vse svoje cilje,” je dejala ministrica. Glede preiskave spornega nakupa na KPK pa je dejala, da “če kdorkoli misli, da obstaja kanček dvoma, naj organi to preiščejo”. “S tem pri meni dvigujejo zaupanje v organe v naši državi,” je  povedala.

Vir: STA

Usoda pravosodne ministrice, ki prihaja iz stranke SD, pa medtem še ostaja negotova. Po neuradnih informacijah N1 se v stranki SD tehtnica sicer preveša v prid odločitvi, da bo morala Dominika Švarc Pipan položaj zapustiti. Tudi zaradi napovedane interpelacije SDS, ki bi jo državni zbor najverjetneje obravnaval nekje aprila.

To je namreč po mnenju nekaterih pomembnih članov stranke SD preblizu junijskim evropskim volitvam, zaradi česar bi, kot so prepričani nekateri v stranki, sporni nakup nove sodne palače Socialnim demokratom povzročil le še več politične škode.

Dominika Švarc Pipan
Ministrica za pravosodje Dominika Švarc Pipan (Foto: Žiga Živulović Jr./Bobo)

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje