Spremljajte radarsko sliko padavin: kako se premikajo nevihte

Slovenija 03. Nov 202301:00 0 komentarjev
Radarska slika padavin
Radarska slika padavin (Foto: Arso)

Agencija za okolje je napovedala, da bodo državo v četrtek zvečer in v noči na petek znova zajele padavine z nevihtami, močnimi nalivi in sunki vetra. Spremljajte, kako se premikajo nevihte na radarski sliki padavin.

Agencija za okolje (Arso) je za severozahodni del države izdala rdeče vremensko opozorilo, za preostale dele Slovenije pa oranžno.

Agencija je namreč napovedala, da bodo državo zajele obilne padavine z nevihtami, močnimi nalivi in sunki vetra. Nekatere reke bodo močno naraščale, sprva na severozahodu, kasneje pa tudi drugod po Sloveniji.

Spremljajte, kje nastajajo in kako se premikajo nevihte (morda boste morali počakati nekaj trenutkov, da se vam radarska slika padavin prikaže).

Radarska slika padavin prava

Radarska slika padavin od trenutnega časa zamuja le okoli tri minute, saj čas na radarski sliki označuje začetek meritve, ki traja slabih 5 minut. Ker si meritve sledijo na 5 minut, radarja delujeta skorajda neprestano brez ustavljanja. Čas meritve v zgornjem levem kotu naj vas ne zavede, saj je zapisan v univerzalnem koordiniranem času UTC. Čas v Sloveniji je pozimi za eno uro, poleti pa za dve uri večji od UTC. Če na sliki piše 7.00, je tako poleti to ob 9.00 po našem času.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!