Srce parajoči posnetki z letališča v Kabulu

N1 video 16. Avg 202114:22 > 21:31 0 komentarjev
Ljudje pred letalom v Kabulu
N1

Potem ko so talibani konec tedna zavzeli Afganistan, se po družbenih omrežjih širijo pretresljivi posnetki ljudi, ki na vso silo želijo zapustiti državo z letališča v Kabulu.

Talibani so konec tedna uspešno vkorakali v prestolnico Kabul in predsedniško palačo. Predsednik Afganistana Ašraf Gani je državo že zapustil, svoje prebivalce in diplomatsko osebje umika tudi več evropskih držav, medtem ko v državi ostajata Kitajska in Rusija.

Zaradi množice civilistov, ki so vdrli na območje letališča v Kabulu, je delovanje letališča za vojaška in civilna letala ustavljeno, je danes sporočilo ameriško obrambno ministrstvo. Ljudje, ki želijo zapustiti Afganistan, so namreč zasedli tudi pristajalno-vzletno stezo. Tiskovni predstavnik Pentagona John Kirby je dejal, da si ameriške sile skupaj s turškimi prizadevajo umakniti ljudi s steze, vendar ni jasno, kako dolgo bo to trajalo.

Komercialni leti so bili že pred tem odpovedani. Nastaja kaos, ki je razviden s posnetkov na družbenih omrežjih. Ti kažejo, da mnogi na vsak način želijo zapustiti državo. Tudi tako, da se oklepajo letal, ki so že vzletela, in za njimi tečejo po vzletno-pristajalni stezi.

Mediji poročajo tudi o smrtnih žrtvah na kabulskem letališču, na katerem so odjeknili streli. Za zdaj še ni znano, s katere strani streli prihajajo in ali so le opozorilni.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!