Srhljivi prizori v Trstu: fašistični pozdrav v navzočnosti vidnega politika

Slovenija 20. Maj 202321:25 22 komentarjev
TRST
Profimedia

V Trstu so se v petek zbrali skrajni desničarji oziroma fašisti. S fašističnim pozdravom so se spomnili na desničarskega politika Almeriga Grilza. Srečanju je prisostvoval tudi veljak stranke Bratje Italije, poroča Primorski dnevnik.

Po poročanju Primorskega dnevnika so se v ulici Paduina v Trstu v petek zvečer zbrali (neo)fašisti. Omenjena ulica je tradicionalno zbirališče skrajnih desničarjev.

Fašisti so se zbrali ob 36. obletnici smrti vojnega poročevalca in skrajno desničarskega politika Almeriga Grilza. Njegov spomin so počastili s trikratnim fašističnim pozdravom. Navzoč je bil tudi deželni odbornik za okolje in veljak stranke Bratje Italije Fabio Scoccimarro.

Dogodek se je zgodil ravno v času, ko je na obisku v Italiji slovenska predsednica Nataša Pirc Musar.

Almerigo Grilz se je rodil leta 1953 v Trstu, bil je italijanski desničarski politik in vojni fotoreporter. Po priimku bi sklepali, da je imel slovenske korenine, a bil je eden od vodilnih članov Mladinske fronte (Fronte della gioventù) v Trstu, podmladka neofašističnega italijanskega socialnega gibanja (Movimento sociale italiano). Bil je tudi član tržaškega mestnega sveta.

V osemdesetih letih se je posvetil novinarstvu. Bil je vojni poročevalec iz Afganistana, Libanona, mjanmarsko-tajske meje in Filipinov. Nazadnje je bil v Mozambiku, kjer je 19. maja 1987 umrl v navzkrižnem ognju. Star je bil 34 let. Zaradi svoje politične usmerjenosti je postal legenda italijanske skrajne desnice. Po njem je poimenovana tudi ena od tržaških ulic.

fašisti v Trstu
Facebook

“Nesprejemljivo je, da eden izmed najpomembnejših predstavnikov deželne vlade sodeluje pri neofašistični manifestaciji, saj je prisegel zvestobo republiki, rojeni iz upora proti fašizmu,” so po poročanju Primorskega dnevnika po objavi posnetka s fašističnega zborovanja dejali predstavniki opozicijskega gibanja Zdaj Trst-Pakt za mesto. Odstop odbornika Fabia Scoccimarra so zahtevale tudi druge levosredinske opozicijske stranke.

Scoccimarro je za spletni medij Trieste Cafe povedal, da je bil na komemoraciji z Grilčevo partnerico, da bi se spomnil “starejšega brata”. Dodal je, da je le položil rožo, kar počne že od leta 1988.

Sporna novinarska nagrada

V četrtek so po poročanju Primorskega dnevnika na sedežu deželne vlade predstavili novinarsko nagrado, poimenovano po Grilzu. “Gre za novinarsko nagrado, ne pa priznanje, ki bi poveličevalo njegove politične ideje,” je ob tem povedal eden od pobudnikov nagrade, novinar Fausto Biloslavo. Nagrada je namenjena mladim novinarjem, predvsem vojnim poročevalcem.

Po poročanju Primorskega dnevnika so se na predstavitvi nagrade v deželni palači večinoma trudili, da bi Grilza opisali le kot “izjemnega novinarja, ki se ga po krivici ne spominjamo več”. O njegovem “političnem vizionarstvu” pa je spregovoril deželni odbornik za okolje Fabio Scoccimarro, ki se je, kot rečeno, udeležil tudi včerajšnjega fašističnega zborovanja. Primorski dnevnik ob tem spominja, da je Grilz s somišljeniki v Trstu dosledno provociral Slovence in jih preziral.

Meloni ponavlja, da niso fašisti

Bratje Italije so skrajno desničarska stranka, ki jo vodi Giorgia Meloni. Lanskega oktobra so na volitvah zbrali največ glasov in sestavili vlado z desno stranko Liga in desnosredinsko Naprej Italija.

Medtem ko Meloni javnost skuša prepričati, da se Bratje Italije, formalni nasledniki neofašistične stranke, distancirajo od fašizma, njihova dejanja kažejo drugače. V naši oddaji N1 STUDIO je ob uspehu Bratov Italije njihovo dvoličnost komentiral novinar in poznavalec Italije Tone Hočevar. “Meloni jih skupaj drži ravno s fašističnimi idejami. Ona govori o tem, da je opravila s fašizmom. A ko so pred časom pokopali enega od vidnih privržencev, so udeleženci pozdravljali s fašističnim pozdravom,” je takrat dejal Hočevar in ocenil, da bi lahko Meloni vladala kot dober populist, saj je med drugim zelo spretna z besedami.

Fašističnih srečanj pa se člani stranke torej še naprej udeležujejo. Pred mesecem dni ob prazniku osvoboditve Italije izpod nacifašizma je sicer Meloni ponovno zavrnila povezavo desnih parlamentarnih strank s fašizmom.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje