Nova sprememba: oddaja otroka v šolo ali vrtec tudi brez PCT

N1 video 23. Avg 202112:21 > 22:54 0 komentarjev
Vrtec
PROFIMEDIA

Potem ko je danes začel veljati odlok, da vstop v šole in vrtce staršem, ki ne izpolnjujejo pogoja PCT, ne bo dovoljen, je minister za zdravje Janez Poklukar v oddaji N1 STUDIO povedal, da po njegovih informacijah ministrstvo za izobraževanje pripravlja spremembo tega odloka. Vlada je zvečer na dopisni seji res odločila, da izpolnjevanje pogoja PCT ne bo potrebno za "vsakodnevni prihod in odhod staršev ter drugih oseb, ki traja kratek čas", torej za starše in skrbnike, ko svoje otroke pripeljejo v vrtec oziroma šolo.

Pogoj PCT morajo po vladnem odloku, ki je začel veljati danes, izpolnjevati vse osebe, ki prihajajo v prostore vzgojno-izobraževalnih zavodov in so starejše od 15 let. To je veljalo tudi za starše, ki oddajo svojega otroka v vrtcu ali šoli, so pa se začela takoj pojavljati vprašanja, kako bo vse skupaj potekalo pri mlajših otrocih, predvsem pri tistih, ki jih starši v vrtec šele uvajajo. Pri tako majhnih otrocih je namreč nerealno pričakovati, da jih bodo starši zgolj oddali pri vhodu, prav tako ni bilo jasno, kako bi vrtci in šole izvajali nadzor nad izpolnjevanjem pogoja PCT.

Vlada spremenila odlok

Danes popoldne je v oddaji N1 STUDIO minister za zdravje Janez Poklukar povedal, da po njegovih informacijah ministrstvo za izobraževanje pripravlja spremembo odloka. “Kolikor vem, na ministrstvu pripravljajo korekcijo odloka v tem delu,” je dejal za N1. To pomeni, da pogoj PCT ne bo potreben denimo, ko bodo starši pripeljali otroka v vrtec ali šolo.

Zvečer se je vlada res sestala na dopisni seji, na kateri so odločili o spremembi zahtevanega pogoja PCT za starše oziroma skrbnike, ki pripeljejo otroka v šolo oziroma vrtec. Kot so sporočili po seji, je dopolnitev odloka posledica “posebne situacije v vrtcih in šolah, ki predstavlja vsakodnevni prihod in odhod staršev in drugih oseb in traja le kratek čas. Za starše in druge osebe, ki pripeljejo ali odpeljejo otroka v vrtec, v 1., 2. ali 3. razred osnovne šole, v osnovno šolo s prilagojenim programom ali v zavod za vzgojo in izobraževanje otrok in mladostnikov s posebnimi potrebami, izjemoma ne velja pogoj cepljenosti, prebolevnosti ali testiranja”.

Za vse druge prihode staršev v vrtec ali šolo, na primer ob uvajanju otroka-novinca v vrtec, na pogovorne ure ali roditeljske sestanke, pa vselej velja tudi pogoj PCT. Dopolnitev odloka je že objavljena v uradnem listu in začne veljati v torek.

“Določba popolnoma neizvedljiva”

Določba, da lahko v vrtce vstopajo samo starši, ki imajo izpolnjen pogoj PCT (preboleli, cepljeni, testirani), je popolnoma neizvedljiva, sta nam v ločenih telefonskih pogovorih zatrdili Romana Epih, predsednica združenja ravnateljev vrtcev, ter Janja Bogataj, predsednica skupnosti vrtcev.

“Temu se bomo odločno zoperstavili,” je povedala Janja Bogataj. Namesto tega bodo še naprej zaupali staršem, da bodo v prostorih vrtcev še naprej nosili maske, si razkuževali roke ter upoštevali druga priporočila, namenjena preprečevanju širjenja koronavirusa. “Ravnali bomo na podlagi zaupanja,” je pojasnila.

MIZŠ: Vrtec in osnovne šole
Žiga Živulović jr./BOBO

Romana Epih je dejala, da se je težava pojavila že, ko je starše v petek zvečer obvestila o tem novem pravilu. Številni so ji takoj odgovorili, da je državni sekretar na ministrstvu za izobraževanje Damir Orehovec nekaj ur prej zatrdil, da starši za vstop v vzgojno-izobraževalne zavode PCT pogoja ne potrebujejo. “Odgovorila sem jim, da je to res, a v odloku piše drugače in velja zapisano,” je poudarila.

Zmeda in razburjanje

Odločitev, da morajo starši za vstop v vzgojno-izobraževalne zavode izpolnjevati pogoj PCT, je v preteklih dneh povzročila kar nekaj zmede in razburjanja, ker sta Orehovec in Poklukar v petek na novinarski konferenci zagotavljala, da staršem in drugim, ki prihajajo po otroke v vrtec, ni treba izpolnjevati pogoja PCT, morajo pa nositi maske in upoštevati higienska pravila.

A danes je Orehovec na novinarsko vprašanje, kaj zdaj velja za vrtce, odgovoril, da je brez izpolnjevanja pogoja PCT mogoče vstopiti le v zunanji prostor vrtca ali šole. “Kar pa zadeva vstop v notranje prostore vrtca ali šole, pa seveda to odlok prepoveduje, zato seveda predlagamo, da tisti, ki ne izpolnjujejo pogoja PCT, predajo otroke pri vhodu v samo stavbo,” je povedal Orehovec na današnji novinarski konferenci.

Vrtci bi pravilo danes morali že izvajati, vendar sta nam Romana Epih in Janja Bogataj potrdili, da ga ne. “Vsak vrtec ima vsaj dva vhoda in na vsakem bi moralo biti več zaposlenih, saj bi morali tako preverjati pogoje PCT kot sprejemati otroke in jih pospremiti do skupin,” pojasnjuje. “Se že veselim obiska inšpektorjev, da mi razložijo, kako je to mogoče izvesti.”

“Take prakse v Sloveniji še ni bilo”

“Take prakse v Sloveniji še ni bilo,” pa je zatrdila Janja Bogataj, “Zame je tudi povsem nepredstavljiva. Predšolsko obdobje je izjemno pomembno. Sodelovanje starši, kakršno je uveljavljeno, je ključno za gradnjo zaupanja in občutka varnosti.”

Starši otroke v vrtcih praviloma pospremijo do igralnic, torej bi vladni odlok, če bi obveljal in bi ga vrtci spoštovali, prinesel veliko spremembo. Še posebej moteč pa bi bil za uvajanje otrok v vrtcev, ki se najpogosteje izvaja na začetku šolskega leta. Pri uvajanju so namreč starši nekaj dni po več ur skupaj z otroki in vzgojitelji v igralnicah. “Uvajanje bomo izvedli tako, da bomo čim bolj zmanjšali stike med starši,” pravi Janja Bogataj. To pomeni, da bodo starše naročili ob različnih terminih, poleg tega pa bodo poskusili čim več izvajanja izvesti na prostem.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!