Podrobnosti glede pogoja PCT za novo šolsko leto “še niso dorečene”

Koronavirus 23. Avg 202111:05 > 13:17
Novo šolsko leto
Žiga Živulović jr./BOBO

Na Brdu pri Kranju poteka 7. konferenca ravnateljev in ravnateljic vzgojno-izobraževalnih zavodov, na kateri so predstavili publikacijo "Vzgoja in izobraževanje v RS v razmerah, povezanih s covidom-19". Šolsko leto se bo začelo po modelu B, po besedah državnega sekretarja MIZŠ Damirja Orehovca pa podrobnosti okoli pogoja PCT še niso dorečene.

Od 23. do 25. avgusta 2021 v Kongresnem centru Brdo pri Kranju poteka 7. konferenca ravnateljic in ravnateljev vzgojno-izobraževalnih zavodov.

Letos so predstavili publikacijo “Vzgoja in izobraževanje v Republiki Sloveniji v razmerah, povezanih s covidom-19”. V njej so upoštevane preizkušene organizacijsko izvedbene oblike iz predhodnega šolskega leta ter upoštevana priporočila, ki so jih pripravili Zavod RS za šolstvo, ministrstvo za izobraževanje znanost in šport (MIZŠ) ter Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ).

Na N1 ste lahko spremljali novinarsko konferenco državnega sekretarja MIZŠ Damirja Orehovca in direktorja Zavoda RS za šolstvo Vinka Logaja.

Ravnateljem so danes predstavili ključna izhodišča za prihajajoče šolsko leto, za katero pričakujejo, da ga bo mogoče začeti in končati v šolskih prostorih. Posamezne segmente predšolskega, osnovnošolskega in srednješolskega obdobja so opremili s priporočili, kako naj poteka vzgojno-izobraževalni proces.

Logaj in Orehovec
N1

Model B bo tisti, ki bo z začetkom šolskega leta v veljavi. V osnovni šoli bodo tako začeli tudi izvajanje izbirnih predmetov in vseh drugih aktivnosti, ki so jih bile šole vajene pred covidom-19, je povedal Logaj. Posebna skrb bo namenjena tudi duševnemu zdravju – tako v preventivnem kot kurativnem delu.

Pomemben del priporočil pri posameznih modelih so usmeritve ravnateljem in učiteljem za priprave na posamezne aktivnosti, da bi šolsko leto lahko normalno teklo. Pri tem bo pomembna tudi evalvacija doseženega v prejšnjem letu, ko je večina izobraževanja potekala na daljavo.

Orehovec: Pogoj PCT še ni povsem dorečen

“Pedagoška stroka je na novo šolsko leto pripravljena,” je zagotovil državni sekretar MIZŠ Orehovec. Ocenjujejo, da se je lani vse končalo dobro in da so izkušnje, ki so jih v tem času pridobili, glavna podlaga za nastanek nove publikacije.

Modeli, ki zdaj niso več neznanka, so okvir za delovanje, ki ga ravnatelji skupaj s kolektivi prenesejo v ožji šolski prostor. “Prizadevati si moramo, da se izobraževanje izvaja v šolah, tam, kamor tudi sodi. Žal ni vse odvisno od pedagoške stroke, saj nam tempo diktira virus,” je opozoril Orehovec.

Poleg vseh osnovnih higienskih ukrepov bo treba izvajati tudi pogoj PCT, ki pa, je priznal Orehovec, še ni povsem dorečen. Za zdaj velja, da se vsi, ki vstopajo v šolske prostore, tedensko testirajo. Omenil je, da bodo spremljali dogajanje na posameznih šolah in ukrepali, če bo kje potrebna napotitev v karanteno.

Pozval je, da tisti, ki ne izpolnjujejo pogoja PCT, otroke pustijo pri vhodu in ne vstopajo v notranjost šolskih prostorov. Trenutni odlok govori, da starejši od 15 let, ki ne izpolnjujejo pogoja PCT, ne morejo vstopati v prostor vrtca ali šole. Še prejšnji teden sta na novinarski konferenci minister za zdravje Janez Poklukar in Orehovec dejala, da izpolnjevanje pogoja PCT za starše “ni nujno, je pa priporočljivo”.

Ministrica za šolstvo Simona Kustec na konferenci zaradi bolezni na sedmi konferenci ravnateljev in ravnateljic ni prisotna, je pa poslala pisni nagovor. V njem je med drugim zapisala, da sta se vzgoja in izobraževanje znašla pred tremi velikimi križišči: strokovnim oziroma profesionalnim, menedžerskim in “križiščem vrednot, srca in empatije”.

Orehovec je poudaril, da je naloga delodajalca, da zaposleni dela v varnih pogojih. “Tako kot pri nevarnem delu delavec nosi čelado,” je potegnil vzporednico z upoštevanjem pogoja PCT. Dejal je, da so pripravljeni na okoliščine, ko starši oziroma otroci ne bi upoštevali ukrepov, recimo uporabe zaščitne maske. “Ne bi znal našteti vseh postopkov, ampak zagotovo se vse začne s pogovorom.”

Projekt samotestiranja je domena ministrstva za zdravje, je povedal Orehovec, začenja pa se s 1. septembrom. Pozval je starejše otroke, da to počnejo sami, starše mlajših otrok pa, da za to poskrbijo oni.