Starši otrok v zasebnih vrtcih pripravljeni iti tudi na ustavno sodišče in ESČP

Slovenija 23. Jan 202413:34 26 komentarjev
Ustanovitev iniciative staršev otrok v zasebnih vrtcih izjava o načrtovani spremembi zakona o vrtcih in ukinitvi sofinanciranja obiskovanja otrok v zasebnih vrtcih
Foto: Žiga Živulović jr./BOBO

Starši otrok, ki obiskujejo zasebne vrtce, ostro nasprotujejo morebitni ukinitvi sofinanciranja zasebnih vrtcev. Če bo ministrstvo vztrajalo pri nameri, so pripravljeni iti tudi na ustavno sodišče in Evropsko sodišče za človekove pravice, je povedal vodja iniciative Gregor Bezenšek, sicer tudi sam povezan z zasebnim vrtcem v Šentjurju. Kako odgovarjajo ministrstvu, ki se sprašuje o smotrnosti subvencioniranja zasebnih vrtcev, če pa v javnih ostajajo prosta mesta?

Starši, združeni v iniciativo staršev otrok v zasebnih vrtcih, so zgroženi nad možnostjo, da bi otroci, ki obiskujejo zasebne vrtce, ostali brez sofinanciranja. Kot smo poročali, je ministrstvo ustanovilo delovno skupino, ki se ukvarja s spremembami zakona o vrtcih. Po informacijah iniciative naj bi delovna skupina obravnavala tudi možnost črtanja člena, ki določa subvencije za otroke v zasebnih vrtcih.

“Iniciativa staršev otrok v zasebnih vrtcih odločno nasprotuje diskriminaciji in odvzemu pravic otrokom na podlagi tega, kateri vrtec obiskujejo,” je na današnji novinarski konferenci povedal ustanovitelj in vodja iniciative Gregor Bezenšek. “To je diskriminatorno, neupravičeno in neustavno,” je dodal. Pravica do subvencije vrtca pripada vsakemu otroku v Sloveniji, je izpostavil Bezenšek in dodal, da občine nikakor in nikoli ne financirajo zasebnih vrtcev. Pravico do izbire vrste izobrazbe pa staršem daje tudi splošna deklaracija o človekovih pravicah.

Iniciativa je predstavila tudi predlog sprememb zakona o vrtcih, ki ga je ministrstvo nedavno posredovalo delovni skupini. V internem gradivu je predlagano, da bi se poglavje zasebni vrtci in členi 34., 35. in 36. črtali. Na predlogu novele, ki je označena kot interno gradivo, je zapisano, da gradivo ne odraža stališč ministrstva. Ob tem se v iniciativi sprašujejo, kdo je predlog sprememb zakona pripravil, če ga ni pripravilo ministrstvo.

Ustanovitev iniciative staršev otrok v zasebnih vrtcih izjava o načrtovani spremembi zakona o vrtcih in ukinitvi sofinanciranja obiskovanja otrok v zasebnih vrtcih
Foto: Žiga Živulović jr./BOBO

Pripravljeni iti tudi na ustavno sodišče in ESČP

V iniciativi, ki se ji je pridružilo 1.100 staršev, si bodo prizadevali, da otrokom pravice ne bodo odvzete. “Če bo ministrstvo vztrajalo pri ukinitvi pravice do subvencije, napovedujemo tudi glasne proteste, vložitev pritožbe na ustavno sodišče in Evropsko sodišče za človekove pravice (ESČP),” je napovedal Bezenšek. Pravno mnenje bo pripravil Matej Avbelj.

Otrokom, ki obiskujejo zasebni vrtec, zdaj pripada subvencija v višini 85 odstotkov sredstev, ki bi jih občina zagotavljala, če bi bil otrok vključen v istovrstni program javnega vrtca. “Zahtevamo, da se v predšolski vzgoji uveljavita pravičnost in enakopravnost ter da vsem otrokom pripada enaka subvencija za vrtec,” je povedal Bezenšek.

Na ustanovitev iniciative so se na ministrstvu odzvali s pojasnilom, da se situacija v praksi spreminja, in sicer tako, da ostajajo nezasedena oziroma prosta mesta v javnih vrtcih. “Zato se čedalje pogosteje postavlja vprašanje o primernosti financiranja zasebnih vrtcev brez koncesije iz javnih sredstev, ob hkratnem financiranju prostih mest v javnih vrtcih,” so zapisali.

“Gre za manipulacijo in zavajanje,” je odgovoril Bezenšek ter ministrstvo pozval, naj predstavi te številke. “Otroci v zasebnih vrtcih niso odgovorni za to, ali je v javnem vrtcu prosto kakšno mesto. Naj občine povedo, zakaj so še vedno čakalne liste. Starši vam bodo povedali, da mest v javnih vrtcih ni,” je povedal. Navedel je tudi, da javni vrtci, kljub večjemu vpisu v zasebne vrtce, ne zaznava upada vpisov.

Pogosto se zgodi, da starši ne dobijo prostega mesta v želenem vrtcu, ampak bi ga morali vpisati na dislocirane enote, pa je opozorila koordinatorka iniciative Pascale Emily Pečnik. “Glede na časovno oddaljenost od službe in kraja bivanja je vpis otroka v dislocirano enoto neizvedljiv,” je pojasnila in dodala, da na ta način občine lahko manipulirajo s podatki. Opozorila je, da so v javnih vrtcih normativi in standardi zelo visoki, in pozvala k zmanjšanju števila otrok v oddelku.

Gregor Bezenšek je ustanovitelj društva Vilijem Julijan. V Šentjurju deluje tudi zasebni vrtec z istim imenom, Vilijem Julijan, ki sta ga ustanovila njegova mama Ksenija Pečnik in njen mož Miran Pečnik. V tem zasebnem vrtcu pa dela tudi Bezenškova žena.

Ustanovitev iniciative staršev otrok v zasebnih vrtcih izjava o načrtovani spremembi zakona o vrtcih in ukinitvi sofinanciranja obiskovanja otrok v zasebnih vrtcih
Foto: Žiga Živulović jr./BOBO

Iniciativa bi si želela sodelovati tudi v delovni skupini, a so jih na ministrstvu zavrnili. Njeni člani so predstavniki vseh treh reprezentativnih združenj občin, predstavnik Skupnosti vrtcev Slovenije in Združenja ravnateljic in ravnateljev vrtcev Slovenije ter predstavnica Združenja zasebnih vrtcev Slovenije. Delovna skupina se je prvič sestala konec decembra 2023.

Čeprav je sina v zasebni vrtec vpisal, ker v javnem ni prostora, sedaj ne bi zamenjal

Mirko Bandelj je otroka v zasebni vrtec vpisal, ker v javnem vrtcu v Dolu pri Ljubljani ni bilo prostora. “Popolnoma nesprejemljivo se mi zdi, da po nekaj letih obiskovanja tega vrtca nekdo reče, da otrok ne dobi več subvencije. Gre za vrtec, ki je evidentiran v javnih knjigah, država ga dovoljuje, država je tudi stimulirala vpis otroka v ta vrtec. Zakaj bi diskriminirali otroka, ki je vpisan v zasebni vrtec,” se sprašuje. Čeprav je sina sprva v zasebni vrtec vpisal, ker v javnem zanj ni bilo prostora, sedaj vrtca s programom montessori za javni vrtec ne bi zamenjal. “Z njim smo izredno zadovoljni,” je dodal Bandelj.

Ula Ažman se je odločila, da otroka vpiše v zasebni vrtec s programom montessori. “Tak način dela mi je bližje. V tem, da je otrok vpisan v zasebni vrtec, kjer delajo drugače in v drugačnih starostnih skupinah, vidim veliko dodano vrednost,” je povedala. Ker je njen otrok tik pred vstopom v šolo, bi v primeru ukinitve sofinanciranja zasebnih vrtcev Ažman polno ceno plačevala le nekaj mesecev. “Za druge otroke pa bi to najverjetneje pomenilo, da bi morali iti v javni vrtec. Sprašujem se, ali imamo v tem trenutku v javnih vrtcih dovolj prostora, da sprejmemo vse otroke,” je dejala in opozorila, da bi menjava vrtca otrokom predstavljala velik stres.

Ustanovitev iniciative staršev otrok v zasebnih vrtcih izjava o načrtovani spremembi zakona o vrtcih in ukinitvi sofinanciranja obiskovanja otrok v zasebnih vrtcih
Foto: Žiga Živulović jr./BOBO

O zasebnih vrtcih popoldne tudi v parlamentu

Popoldne bo potekala nujna seja odbora za izobraževanje na to temo. Po objavi N1, da je ministrstvo za vzgojo in izobraževanje ustanovilo delovno skupino, ki se ukvarja s spremembami zakona o vrtcih, je sklic seje zahtevala poslanska skupina SDS.

“V demokratični družbi, naravnani v spodbujanje in razvoj ustvarjalnega duha, se z ničimer ne preprečuje svobodna izbira vzgojnih in izobraževalnih pristopov v institucijah, ki svoje programe izvajajo po določilih pristojnega ministrstva. Z namero ministrstva, kot je zapisano, vlada počne prav to, kar je nedopustno,” so ob zahtevi za sklic seje zapisali v SDS.

Predlagatelji so na sejo povabili tudi predsednika vlade Roberta Goloba, šolskega ministra Darja Feldo in skupine, vključene v delovno skupino.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje